Tisztítsuk meg a térkövet és a járólapot a teraszon

Sok háztartásban az urakat nehezen lehet rávenni a lakás vagy ház belső takarítására, de ha kinti feladatról van szó, arra már szívesebben vállalkoznak. Pláne, ha valamilyen szupererőt, például magasnyomású mosót is kezükbe vehetnek. Ha már előkerültek az eszközök, kérjük meg a ház urát, hogy a térkövet is varázsolja újjá!

Tavaszi térkő tisztítás

Az idő múlása, de akár egy téli szezon is nyomot hagy a térkövön. A sok csapadék és kiszórt só vagy síkosságmentesítő anyag nyomai sem mutatnak jól a tavaszi napsütésben a térkövön. Ilyenkor érdemes gumikesztyűt húzni, elővenni egy széles keménysörtéjű partvist vagy a már említett magasnyomású mosót és alaposan letakarítani. 

Szürke-piros térkő

Ha tökéletesen tisztává szeretnénk varázsolni, akkor speciális tisztítószert is érdemes bevetni. Ezek ugyanis a térkövek pórusaiban megtelepedett, sokszor olajos szennyeződéseket is feloldják. Például, ha a kocsifeljárót szeretnénk rendbe tenni, akkor érdemes ilyen tisztítószert is beszerezni. Az olajfoltokat ugyanis a mechanikai hatás, a dörzsölés vagy a nagynyomású mosás önmagában nem fogja teljesen eltüntetni. A higienia-online.hu webáruházban minden szükséges eszközt és tisztítószert megtalál a térkő tisztításhoz. 

Rozsdafolt a mohás térkövön? 

A rozsdás foltokat természetes úton is eltávolíthatjuk a térkőről. Például citromos vízzel, vagy sütőporral. Ha makacsabb a folt, akkor sajnos tisztítószerhez kell nyúlnunk.

Térkő tisztítása

A másik nagy ellenfél általában a moha, ami előszeretettel megtapad a térkövek között. A moha ellen mindenképpen érdemes bevetni a magasnyomású mosót. Ha rendszeresen karbantartjuk a térkövet, azaz legalább évente egyszer alaposan megtisztítjuk, akkor nem lesz sok dolgunk és utána nagyon jó érzés lesz a megtisztított felületet látni. 

Miért jó a térkövet impregnálni? 

A kőimpregnáló szerek védik a burkolatot és amellett, hogy megnövelik az élettartamát, meggátolják, hogy a szennyeződések beleivódjanak. Ez különösen egy terheltebb felületnél hasznos. Ha például egy szerelőműhelyben, vagy parkolóban lévő térkövet szeretnénk szép állapotban megtartani. De akkor is hasznos lehet, ha meg akarjuk kímélni magunkat a komolyabb erőfeszítésektől, amit például egy véletlenszerű olajfolt okozhat a kocsifeljárón. 

Színes térkő

Az impregnálásra a térkő lerakásakor érdemes gondolni, még azelőtt, hogy homokkal feltöltenénk a térközöket. Utólag is megoldhat, de akkor előzetesen egy alapos tisztításra és portalanításra lesz szükség.

Képek: vecteezy.com

Homelook