A terasz előkészítése a tavaszi szezonra

Végre megérkezett a tavasz, a napsugarak hívogatóan hatnak és most már semmi sem állíthat meg abban, hogy a kertben töltsd az időt. A friss levegő jót tesz a testnek és a léleknek. Itt az idő előkészíteni a teraszt, hogy legyen hol relaxálni.

A tavasz ideális időszak, hogy felmérjük a tél okozta károkat. Beszürkülés, hámló festék és mechanikai sérülések, ezek a problémák nagyon egyszerűen orvosolhatók. Nézzük meg, mi mindenre érdemes gondolni, hogy később gondtalanul élvezhessük a szép időjárást.

A tömörfa teraszburkolat ápolása

A fából készült teraszburkolat ideális választás, mivel kellemes tapintású és nem melegszik át a forró nyári napokon. A fa azonban természetes anyag, tehát rendszeres ápolásra van szüksége, hogy sokáig megőrizze remek tulajdonságait és természetes szépségét.

  • A szürkülés természetes folyamat. Ha az így keletkezett szín nem kívánatos számodra, léteznek különféle szürküléseltávolító szerek, melyek a fa fakításával eltüntetik a szürkülést.
  • A mechanikus sérülések és lehámló festékdarabok eltávolításához csiszológépre lesz szükség. Ne feledd, hogy csiszolás után új védőréteget kell felvinni a felületre, legyen az lakk, olaj vagy festék.
Terasz ápolása

A festés 20°C körüli hőmérsékletben ajánlott. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet közvetlen napfényben festeni, mert a festék gyorsabban szárad, mégsem javasolt ezt tenni, mivel a festék megrepedezhet vagy felhólyagosodhat. Vízbázisú festék használata esetén ügyelj arra, hogy a felvitel után legalább 4 órán keresztül ne essen eső a felületre.

WPC teraszburkolat ápolása

A WPC, azaz fa-műanyag, egy külsejében fához hasonló, meleg, hangulatos, de ugyanakkor ellenálló anyag. A WPC fatartalma általában 50-70% közötti, ezért ugyanúgy, mint a tömörfa, ápolást igényel. Tisztításához kefére és tisztítószerre lesz szükség.

  • A szürkülés és az algaképződés egyszerűen megelőzhető speciális impregnáló olajak használatával.
  • Az UV sugárzás által keletkezett halvány foltok is könnyen orvosolhatók. A természetes olajakat tartalmazó impregnáló szerek felfrissítik és fokozzák a felület színét.

Csempe teraszburkolatok ápolása

A kerámia teraszburkolat fő előnye, hogy olcsó és egyszerű tisztítani. A fugák kicsit igényesebbek, ami a karbantartást illeti, de ettől sem kell megijedni. Természetesen a teraszra csakis csúszásgátló csempe való, amely ideális esetben fagyálló is.

  • A csempe rendszeres tisztításához elegendő egy felmosórongy és egy átlagos tisztítószer.
  • A fugák tisztítására számos szer létezik, de vízzel krémesre kevert szódabikarbónával is megoldhatjuk a dolgot.

A kerti bútorok is megérdemlik a gondoskodást

A fából vagy rattanból készült kerti bútorokat szintén érdemes szemügyre venni. A rattant elég tiszta vízzel vagy makacsabb szennyeződések esetében szappanos vízzel megtisztítani. Kerüld a kefe használatát, a sörték felsérthetik a rattan felületét. A rosszul hozzáférhető részeket spricceld le tömlő segítségével. A fát is tisztítsd meg, majd olajjal vagy viasszal kezeld le a teljes felületet.

Rattan kerti bútor a teraszon

A bútoroknál ellenőrizd, hogy nem-e érzékelhető rajtuk szálkás hatás. Az ilyen helyeket finom szemcséjű dörzspapírral csiszold simára. Az egyes bútordarabok stabilitását is érdemes megvizsgálni és szükség esetén húzd meg a csavarokat.

Árnyékra is szükséged lesz

Ha déli vagy nyugati fekvésű teraszod van, akkor napernyőre, árnyékoló ponyvára, napellenzőre vagy pergola árnyékolóra is szükséged lesz. Ha rendelkezel valamelyikkel, akkor itt az idő elővenni, alaposan leporolni és stabilan a helyére rögzíteni.

Napernyő a teraszon

Vedd körül magad növényekkel

A virágládák és cserepek elhelyezése a terasz körül tökéletes módja annak, hogy elrejtőzz a világ elől. A pálmák, fikuszok, sárkányfák és még sok más egzotikus növény értékelni fogja, ha a nyarat kint tölthetik. A benti állandó hőmérséklet után a növényeket azonban lassan kell hozzászoktatni az ingadozó hőmérsékletekhez, illetve a közvetlen napfényhez. A hibiszkusz, muskátli és oleander szintén értékelni fogják a kinti levegőt. Árnyékosabb teraszon helyezz el begóniákat vagy fuksziákat. Egy borostyánnal sűrűn benőtt oldalfal még télen is elegendő magánéletet tud biztosítani.

Növények a teraszon

Varázsolj kellemes hangulatot a teraszra

Pontosan az apró részletek azok, amik nyugalmas oázissá varázsolják az átlagos teraszt. Néhány kényelmes párnával és puha takaróval otthonosabbá teheted a légkört. A világításról se feledkezz meg. A különböző fényfüzérekkel vagy napelemes LED-lámpákkal meghitt, romantikus fénybe öltöztetheted a teraszt.

Hangulatosan megvilágított terasz

Elő a grillsütővel

Ha a grillsütő tisztítását az idei évre hagytad, akkor itt az idő nekifogni. Legközelebb azonban javaslom a grillsütőt szezon után kitisztítai és úgy elrakni. Megkönnyíted az első használat előtti előkészületeket és a grill élettartamát is meghosszabítod.

A grillsütő előkészítése a tavaszi szezonra magába foglalja a tisztítást, az alkatrészek és tartozékok ellenőrzését és természetesen a tüzelőanyag beszerzését.

Homelook