A kert téliesítése, avagy a legfontosabb kerti teendők ősszel

A betakarítás és a virágzás korántsem jelenti a kertészkedés végét. Ahhoz, hogy jövőre újra élvezhesd a kerted szépségét, készítsd fel a zord téli időjárásra. Október és november ideális időszak erre. Íme egy teljes útmutató a gyep, a rózsák, a medence és kerti bútorok téliesítéséhez.

Gyep téliesítése

A gyepszellőztetés a téliesítés szerves része. Szükséged lesz egy speciális gépre. A gyepet nemcsak ősszel, hanem tavasszal is levegőztetni kell. Ez eltávolítja a mohát és a tőzeget – a bomlatlan növényi anyagokat. Egy könnyű nemezréteg is hasznos lehet, amely szigetelőként és védőrétegként szolgál. Ha azonban vastagsága meghaladja az öt millimétert, akkor nem engedi be a vizet, a levegőt és a napfényt. Úgyhogy csak óvatosan.

Kert téliesítése-gereblyézés

November végéig rendszeresen gereblyézd a gyepet. A levelekkel borított gyepeket gombák és paraziták fertőzhetik meg. Az évelő gyomok gyomirtó szerekkel féken tarthatók.

Fák és cserjék téliesítése

Vágd vissza a bokrok és díszfák beteg és sérült ágait, az újonnan ültetett gyümölcsfák ágait pedig rövidítsd le a harmadára. Novemberben a sövényeket is meg lehet nyírni. A bokrokat azonban mindig tavasszal kell megmetszeni.

A fiatal és gyengébb fák törzsét tekerd be nádszövettel, jutával vagy nem szőtt szövettel. Ez megvédi őket az éhes vadállatoktól és a fagytól. Magasabb fák esetében ellenőrizd a támasztékokat, és jól kösd le őket, hogy ellenálljanak a heves hóviharoknak.

Rózsák teleltetése

A kert téliesítése természetesen a növények teleltetését is magába foglalja. A rózsákat nem szabad ősszel metszeni, ezzel csak új hajtások növesztésére ösztönöznéd a virágot. A rózsa körül takarítsd össze a lehullott leveleket, ha egészségesek a levelek, nem betegek vagy nem támadta meg őket valamilyen kártevő, akkor a komposztba is beteheted őket, ellenkező esetben dobd kukába, hogy meg ne fertőzzék a többi növényedet a kertben.

Kert téliesítése-rózsametszés

Földieper teleltetése

A földieper ősszel kicsit több munkát jelent, de mindenképpen megéri. Az ősszel ültetett fiatal eperpalántákat takard be egy cserjecsomóval. Ugyanez vonatkozik az örökzöld fajtákra is, mivel ezek érzékenyebbek és gyengébbek az ismételt betakarítások miatt. A sorok közé komposztot (kerti tőzeget) javasolt tenni.

Kert téliesítése-földieper

Mínusz nyolc fok alatti hőmérséklet esetén fennáll a fagyveszély, ilyenkor érdemes a gyenge és érzékenyebb fajtákat nem szőtt textíliával letakarni. Ez vonatkozik az őszi ültetvényekre is, amelyek még nem rendelkeznek erős gyökérzettel.

Muskátli teleltetése

A muskátlikat már nyár végén fel kell készíteni a télre. A teleltetés előtt csökkenteni kell az öntözést és abba kell hagyni a trágyázást. Nem szeretnénk, ha a muskátlik feleslegesen tovább nőnének. Távolítsd el a száraz, sárguló és beteg leveleket, és vágd vissza a hajtásokat. A vágást a lehető legmélyebben kell elvégezni. Végül permetezd le a muskátlikat a gombák és kártevők ellen.

A muskátlikat az első fagyok előtt vidd be a házba. Télen a 6-10 °C körüli hőmérsékletet kedvelik, és sok fényre van szükségük. Tárolhatod őket például a télikertben vagy a műhelyben, de ne feledd, hogy ezen helyiségek téliesítését is el kell végezni.

Hogyan téliesítsük a medencét

Akkor kezd el a medence téliesítését, amikor az éjszakai minimum hőmérséklet még nincs tartósan fagypont alatt, és a víz hőmérséklete 10 és 15 °C között van. A medence téliesítése nyolc lépésből áll:

  1. Egy hálóval tisztítsd meg a medence felszínét a lerakódásoktól, és porszívózd ki a medence alját medenceporszívóval.
  2. Ellenőrizd és szükség esetén szabályozd a víz kémiai összetételét. A pH-értéknek 7 és 7,4 között kell lennie, a klórszintnek pedig 0,3 és 0,6 mg/l között.
  3. Engedd le a vízszintet körülbelül 10 cm-rel a szennyeződésgyűjtő alá, és zárd le a visszaáramló fúvókát egy dugóval. Ha nem használsz dugót, akkor a vízszintet 10 cm-rel a visszaáramló fúvóka alá kell engedni.
  4. Tisztítsd meg a medence falait és a szennygyűjtőt.
  5. Szereld szét a szivattyút, és engedd le a maradék vizet a szivattyúból és a csövekből/tömlőkből.
  6. Minden lecsatlakoztatott és leszerelt tartozékot olyan helyen tárold, ahol a hőmérséklet nem csökken 0 °C alá.
  7. A megfagyott víz térfogatot nyer és kitágul, ami károsíthatja a medence falát. Az ilyen nyomások megelőzése érdekében helyezz több üres pet-palackot a medencébe.
  8. Fedd le a medencét egy megfelelő ponyvával, és gondosan rögzítsd az alaphoz.

Kerti bútorok és grill téliesítése

A garázs vagy a pince ideális a kerti bútorok és a grillsütő tárolásához. Ha azonban nincs elég hely, a telet kint is átvészelhetik. Csak takard le őket huzattal vagy ponyvával, és rögzítsd őket a talajhoz.

Kert téliesítése-kerti bútorok

A grillt azonban először alaposan tisztítsd meg, nemcsak higiéniai okokból, hanem az állatok miatt is, amelyeket vonzhatnak az ételmaradékok. Ha gázgrilled van, és a garázsban vagy a pincében fogod tárolni, vedd ki a gázpalackot, és azt biztonsági okokból mindig a szabadban tárold.

Homelook