Tegyél rendet a gardróbszekrényben, egyszer s mindenkorra

A gardróbszekrény rendben tartása nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik! Te is észrevetted, hogy minden egyes takarítás után egy-két héten belül már a látszata sincs meg a munkádnak? Ez azért egy kicsit bosszantó. Van néhány hatékony tippem, hogyan rendszerezheted a ruhatáradat, hogy ne csak most, hanem hosszútávon áttekinthető legyen.

Rendezett gardróbszekrény

Első a szelektálás

Bár ez egy viszonylag népszerűtlen tevékenység, hidd el, hogy sokkal áttekinthetőbbé teszi a gardróbszekrényedet. Vegyél egy mély lélegzetet, és ess neki a feladatnak. 

A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy olyan ruhákat és kiegészítőket tároljunk, amelyekre egyszerűen nincs szükségünk. Szedd ki az összes ruhádat a szekrényből. Aztán minden egyes darabot alaposan vizsgálj meg. Tényleg szükséged van rá? Minden szempontból illik hozzád? Hányszor viselted az elmúlt évben? Zavar rajta valami? A válaszok legtöbbször azonnal megmondják, hogy vissza kell-e tenni a szekrénybe vagy sem.

Gardróbszekrény-ruhák szelektálása

A kiszelektált darabokat lefényképezheted, és eladhatod az interneten keresztül, elviheted egy használtruha üzletbe, jótékonysági szervezeteknek adományozhatod vagy felajánlhatod az ismerőseidnek. Ezzel nemcsak magadnak és a gardróbszekrényednek, hanem a bolygónak is jót teszel. Azért azt is fontos megemlíteni, hogy a szelektálás után nem kell azonnal megrohanni az üzleteket és új holmival megrakni az üres helyet. Próbáld meg beérni annyi ruhával, amennyi maradt.

Ha már egyszer üres a szekrény

Nem túl gyakran fordul elő, hogy teljesen üres a gardróbszekrény, ezért azt javaslom, használd ki az alkalmat és alaposan tisztítsd meg a belsejét. Ezzel megszabadulsz a polcokon és fiókokban lerakódott portól, illetve illatosabbá is teszed a gardrób belsejét. Ilyenkor érdemes a fémrészeket is megtisztítani és beolajozni, hogy még sokáig nyikorgás nélkül szolgáljanak.

Rendszerezők, ahová csak nézel

Miután átválogattad a holmidat, tovább léphetsz és elkezdhetsz gondolkodni a gardróbszekrény rendszerezésén. A legfontosabb a praktikusság. Nem létezik mindenki számára ideális módszer. Rajtad múlik, mit részesítesz előnyben – a ruhákat szín, alkalom, típus vagy akár viselési mód szerint is csoportosíthatod.

Gardróbszekrény-szelektálás


A különféle rendszerezők segítségedre lehetnek a kisebb darabok tárolásánál. A zoknik, alsóneműk, nyakkendők, övek, táskák, kalapok, sapkák, kendők, sálak, órák és ékszerek sokkal jobban fognak mutatni a szekrényben, ha valamilyen formát kapnak, nem pedig csak úgy bedobálva kupacokban rakod el őket. Választhatsz fedéllel ellátott tárolókat, ezek mindent elrejtenek a szem elől. Ha pedig már eleged van az állandó keresgélésből, fektess elválasztó lapokkal felszerelt dobozokba. Ezek segítségével egy tárolóban mégis áttekinthetően csoportosíthatod például a zoknikat. Készíthetsz külön rekeszt a fehér, fekete és színes zokniknak vagy külön választhatod a bokazoknikat a hosszú szárú zokniktól. Az alsóneműket is csoportosíthatod szín, típus vagy akár anyag szerint is. Meglátod, hogy a reggeli öltözködés is sokkal gyorsabbá válik, ha tudni fogod, mit hol találsz.

A szezonális ruhákat tárold máshol

Ha kisebb a gardróbszekrényed, azzal is könnyíthetsz rajta, ha a terjedelmes szezonális ruhadarabokat máshol tárolod. Nincs rájuk minden nap szükséged, tehát csak feleslegesen foglalják a helyet. A terjedelmes télikabátokat vagy termo alsóneműket vákuumzsákokban, ágy vagy kanapé alatti tárolókban is elrakhatod. Ha van rá lehetőség a szekrények teteje is kihasználható erre a célra. Manapság nem probléma stílusos papír- vagy textildobozt beszerezni. A szekrény tetején szépen fognak mutatni és ami még fontosabb, rengeteg holmi elfér bennük.

Praktikus és kellően tágas gardróbszekrény

Ha valóban alapos szeretnél lenni a gardróbszekrény rendszerezése arra is tökéletes, hogy magán a szekrényen is elgondolkozz. Minden szempontból megfelel az igényeidnek? Elég tágas? Illik a hálószobába? A beépített gardróbszekrények például csodálatosan beleolvadnak a térbe, így szinte láthatatlanná válnak a helyiségben. A tolóajtós szekrények, akár beépített vagy szabadon állók, praktikusak, ha kevés a hely a hálószobában. Előttük nem kell szabad teret hagyni az ajtók kinyitására, így több hely marad a további bútoroknak vagy kiegészítőknek. Természetesen a külső nem minden, a szekrények belső elrendezése ugyanolyan fontos. A szelektálás után lehet, hogy rádöbbensz, nincs is szükséged hatalmas gardróbszekrényre és többet érnél egy kisebb szekrény és például egy komód kombinációjával.

Ruhaállvány

Most, hogy ilyen messzire eljutottál: miért hagynád abba? További 5 tippem segít puccba vágni az egész hálószobát 🙂

Homelook