Szilveszteri tűzijáték szabályok

Ahogy közeledik az új év, úgy közeledik a szilveszteri ünnepségekhez kapcsolódó időszak is. Ez természetesen a tűzijátékot is magában foglalja, amelyet nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is ámulva szoktak figyelemmel kísérni. A lentebb részletezett szilveszteri tűzijáték szabályok segítenek, hogy biztonságosan élvezd ezt a gyönyörű látványt.

Szilveszteri tűzijáték szabályok - Rakéták meggyújtása

A pirotechnika leggyakoribb típusai közé tartoznak a petárdák, a konfettik vagy a golyóbombák. Az ilyen típusú pirotechnikai termékeket általában egyetlen dobozba csomagolják, amely a tűzijáték típusától és funkciójától függően különböző méretű lehet. A kompakt tűzijátékok, amelyek váltakozva, különböző mintázatokat rajzolnak ki, szintén nagyszerű látványt tudnak biztosítani. Az ilyen tűzijátékok a használat szempontjából is a legbiztonságosabbnak számítanak.

Szilveszteri tűzijáték szabályok

Használtál már pirotechnikát? Ha nem, akkor mindenképpen olyasvalakivel próbáld ki először, akinek már van némi tapasztalata ezen a téren. Ez mindenki számára biztonságosabb lesz. Természetesen minden csomagban részletes útmutatót is találsz, így biztosan nem okoz majd gondot a biztonságos meggyújtás. A tűzijátéknál egy aprónak vélt hibácska is óriási károkat okozhat és ez a sérülésekre is érvényes. Vessünk hát egy pillantást a szilveszteri tűzijáték szabályok listájára.

Kompakt tűzijáték meggyújtása

Mint fentebb már említettük, a leggyakrabban használt és mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb tűzijáték a kompakt tűzijáték. Olyan effektek sorozata kíséri, amelyeket értékelni fogsz, miközben nézed. De hogyan kell az ilyen tűzijátékokat helyesen meggyújtani? Fontos, hogy olyan szilárd és sík felületet találj, amely nem gyúlékony. Ne habozd az ilyen típusú tűzijátékot rögzíteni, hogy ne legyen esélye arra, hogy a show során felboruljon. Az egymás után következő robbanások ugyanis könnyen felboríthatják a dobozt. A vízszintesen kilőtt pirotechnika pedig életveszélyes is lehet.

Szilveszteri tűzijáték szabályok: Begyújtáskor ügyelj arra, hogy a fejed ne legyen közvetlenül a doboz fölött. A sikeres begyújtás után távolodj el legalább 10-20 méterre. Ne engedd gyermekeidet vagy háziállataidat a tűzijáték közelébe. Házi kedvenceidet hagyd inkább otthon, olyan helyen, ahol a tűzijáték zaja nem okoz nekik nagy stresszt.

Szilveszteri tűzijáték szabályok - Kompakt tűzijáték meggyújtása

Rakéták meggyújtása

A rakéták kis tűzijátéknak számítanak, amelyek egy szilárd pálcára vannak felerősítve. A biztonságos meggyújtás feltétele, hogy lazán egy rögzített palack vagy cső belsejében legyen elhelyezve. Ez a nem kívánt borulás elkerülése érdekében fontos. A pálcát olyan állapotban kell hagyni, amilyenben eredetileg volt. Ne próbálj meg letörni belőle. Miután meggyújtottad a rakétát, legalább 10 méteres biztonsági távolságba kell hátrálnod. Ez azért szükséges, mert a rakéta körülbelül 3 vagy 10 másodperc után a levegőbe fog repülni. Ez a gyártótól és a kialakítástól függ.

Petárdák meggyújtása

A petárdákat a tűzijátékokban is nagyon gyakran használják. Nagyon praktikusak, ami a meggyújtásukat illeti és mindenki számára megfizethetőek. Ami a petárdák meggyújtását illeti, először meg kell gyújtani a petárdák végén található kanócot. Ezután dobd a földre őket, majd távolodj el legalább 10 méterre. A robbanás körülbelül 5 másodpercen belül hallható.

Szilveszteri tűzijáték szabályok: A petárdákat semmilyen körülmények között nem szabad emberek vagy állatok közelébe dobni. Súlyos sérülést okozhatnak. Ezért keress egy olyan helyet, ahol a lehető legbiztonságosabban lehet petárdázni, és senki sincs a közelben.

Szilveszteri tűzijáték szabályok - Petárdák meggyújtása

Szilveszteri tűzijáték szabályok – Hol lehet biztonságosan tűzijátékozni

Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy a pirotechnikai eszközök használata nem mindenhol és mindenkor engedélyezett, különösen nem lakóházak közelében. Végül is a robbanások nemcsak a háziállatokra, hanem a szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedő emberekre is veszélyesek lehetnek. Ezért ha tűzijátékot akarsz robbantani, menj a városon kívülre, vagy olyan helyre, ahol senkit sem zavarsz. A legkisebbekre és másokra is gondolnod kell.

Bár a szilveszter az ünneplés ünnepe, nem mindenki szereti a tűzijátékot. Egyes városok törölték is őket, és a pirotechnikára szánt pénzt kórházaknak vagy állatmenhelyeknek adományozták. Tehát gondold meg alaposan, ha tűzijátékot akarsz csinálni. Ha mégis a tűzijáték mellett döntesz, legyél tapintatos és felelősségteljes másokkal szemben. A szilveszteri tűzijáték szabályok segítenek ebben. Petárdák helyett használj például csillagszórót. Amellett, hogy biztonságosabbak, közel sem olyan hangosak. És nagyszerű fotókat készíthetsz a társaságukban.

Ha már a szilveszternél tartunk, olvasd el a Szilveszteri babonák és újévi babonák – Melyek a legismertebbek? című cikkünket, és biztosíts magadnak szerencsében gazdag új évet. B.Ú.É.K.

Képek: shutterstock.com

Homelook