Szilveszteri babonák és újévi babonák – Melyek a legismertebbek?

Az új év kezdete mindenekelőtt olyan fogadalmakkal társul, amelyeket a következő hónapokban szeretnénk betartani és valóra váltani. Léteznek azonban különböző szilveszteri babonák és szokások is. Őseink is tiszteletben tartották a szilveszteri babonákat. Ezek betartása ugyanis a hiedelmek szerint védelmet biztosított a ház lakóinak a balszerencsével szemben. Olyan babonákról van szó, amelyek a mai napig fennmaradtak.

Szilveszteri babonák és újévi babonák

A szilveszter és az újév leggyakrabban nagyszabású ünnepségekhez és szórakozáshoz köthető. A múltban azonban az emberek a mágikus dolgokra és szokásokra összpontosítottak. Az ő ünneplésük jelentősen különbözött a miénktől. Kisebb összejöveteleket szerveztek, amelyek inkább karácsonyi vacsorához hasonlítottak. Ezek főként a valláshoz kapcsolódtak. Egyes szilveszteri babonák azonban a mai napig fennmaradtak és nagy népszerűségnek örvendenek.

Szilveszteri babonák és újévi babonák

A múltban a szilveszteri és újévi hagyományok nagyon gazdagok és sokszínűek voltak. Az utolsó napot például „asszony napjának“ vagy „óév napjának“ nevezték. Szilveszter napján a vakolók, akik mindenekelőtt szegény asszonyok voltak, körbejárták a falut. Meglátogatták a háztartásokat, hogy kisöpörjék a kályhákban a tűzhelyet. Ez biztosította, hogy a kályhák egész évben jól égtek, ami abban az időben nagyon fontos és szükséges volt. Bár erről a hagyományról manapság már nem sokan tudnak, számos más szokás túlélte az idő vasfogát. Nézzük meg, melyek a legismertebbek!

Szilveszteri babonák - kéményseprő

Az összegzés és a számvetés napja

Az év utolsó napja egyben a számvetés vagy az összegzés napja is, amikor a régi adósságokat rendezik. Az év folyamán felmerült konfliktusokat érdemes még az újév előtt rendezni, lezárni. Így nem fogsz balszerencsével kezdeni az új évben.

A szerencséhez rengeteg babona fűződik. Például nem szabad kivinni a szemetet újév napján. Úgy tartják, hogy ha kiviszed a szemetet a kukába, akkor a szerencsédet is kidobod vele. Tehát az új évet balszerencsésen kezdenéd. Nem szabad mosni vagy teregetni. A teregetés a halottakra utal és azt is hozza a házhoz. Arra is figyelj, hogy ne vesd bele magad a takarításba. Fontos, hogy ezen a napon ne végezz semmilyen ilyen tevékenységet.

Tudtad, hogy a falvakban még ma is követik azon szilveszteri babonák egyikét, amely szerint az év utolsó napján a gabonát a tyúkok lába közé kell szórni? Ez azért szükséges, hogy minél több tojást tojjanak az év folyamán.

Mágikus erő

Úgy tartják, hogy a szilveszter nagy mágikus erővel bír. Amiről ezen az éjszakán álmodsz, valóra válik. Bár ez is csak a szilveszteri babonák egyike, de egy kis szerencsével az álmaid valóban valóra válhatnak. A varázs ezen a különleges éjszakán az időjárásra is hatással lehet. Régen például úgy hitték, hogy a sok eső jó kukoricatermést jósol. Ezzel szemben a vörös hajnalok viharokat, rossz termést és nagy nyomorúságot jelentettek.

A régi újévi babonák a mai napig fennmaradtak, különösen azok, amelyek az egészséggel kapcsolatosak. Állítólag, aki újév napján tüsszent, az még legalább 365 napig egészséges marad. Ezen babona mellett természetesen azt is megfogadhatod, hogy leadod a felesleges kilókat. Ebben az esetben nagyon valószínű, hogy valóban 365 napig egészséges maradsz.

Szerencsét hoz a malacka?

Amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész év. Valószínűleg már hallottad ezt a mondást. Nos, nem tudjuk mennyire igaz ez a mondás, de egy próbát megér. Ha valaki a következő évben is boldog akar lenni, az újévi asztaláról nem hiányozhat a sertéshús. Magyarországon régi babona, hogy szerencsét hoz a malac. Ezért előnyben kellene részesítened a sertés- vagy marhahúst. Vigyázz azonban a szárnyasokkal, amelyek repülnek. A szilveszteri babonák szerint nemcsak az összes vagyonod, hanem a szerencséd is elrepülhet. És ugyanez igaz a halakra is, amelyeknél úgy tartják, hogy elúszik a szerencséd és a pénzed.

Szilveszteri babonák - kismalac

Látogatók az új évben

Ha egy család látogatóba megy valakihez, a hagyomány szerint bizonyos szabályokat be kell tartania. Például a házba való belépéskor a fiúnak vagy a férfinak van elsőbbsége. A falun belüli látogatásoknál ideális, ha a felső végekről érkezik, mivel így az emberek a jövőre irányulnak. Különösen az öregasszonyok és a betegek nem voltak kívánatos látogatók, mivel úgy vélték, hogy balszerencsét hoznak a háztartásban élőkre.

Ha már a szilveszternél tartunk, mindenképp olvasd el a Szilveszteri tűzijáték szabályok című cikkünket is és légy körültekintő. B.Ú.É.K.

Képek: shutterstock.com

Homelook