Mit kell tudni a skandináv stílusról?

Talán annak köszönhetően, hogy a legnagyobb bútor áruházak is skandináv eredetűek, a skandináv lakberendezés fontossága senki számára sem vitatott. Azonban ennek ellenére is sokan nincsenek tisztában a skandináv stílus jellemzőiről.

Pedig egy igen érdekes és sokak számára tökéletesen passzoló stílus ez, amely nagyobb népszerűségnek örvendhetne. Amennyiben te is kíváncsi vagy erre a stílusra, az alábbi cikkből mindent megtudhatsz!

Alapvető jellemzők

A skandináv stílus alapja a természetesség és a praktikus egyszerűség. De hogyan is mutatkozik ez meg a gyakorlatban?

Elsődlegesen, a színpalettát tekintve a világos árnyalatú, meleg színeket részesítik előnyben. Tehát a szobák berendezésekor, a bútorok választásakor ezt tartsuk szem előtt. A nappaliban a kanapé és a fotel kiválasztása a kulcs kérdés, hiszen ezek lesznek a helyiség középpontjában. Érdemes tehát természetes árnyalatú foteleket választanod majd. A bézs és egyéb pasztell színek nagyon jó választások lehetnek, azonban a fehér egyszerűségét sem szabad alábecsülni.

További praktikus tippeket a nappali berendezésével kapcsolatban itt olvashatsz: Nappali ötletek – Nappali berendezése

A praktikus egyszerűség lényege pedig, hogy könnyen kezelhető, lehetőleg multifunkcionális darabokat válasszunk, ahol csak lehetőségünk van rá. Ez leginkább a tárolók kiválasztásakor lehet fontos szempont, legyen szó ruhásszekrény vagy komód választásáról. Utóbbinál nagyszerű lehet például, ha a komód fiókos és ajtós részeket is tartalmaz, valamint a felső része is tároló lehetőségekkel ellátott. Ennek köszönhetően ugyanis maximálisan ki tudod használni a lehetőségeket.

Skandináv stílusú nappali

Dekoráció

A dekoráció terén is az egyszerűség és a természetesség a kulcsszó. Emiatt is nagyon jellemző a különböző növényekkel és természetes anyagokkal történő dekorálás. Bátran választhatsz tehát natúr szöveteket, textíliákat, rattant vagy bambuszt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dekorációk választása során minimalistának kell lennünk. Bátran választhatsz például a gyertyatartók közül, melyek tökéletesen illenek majd a természetes összhatásba. Itt is érdemes a visszafogottabb, természetesebb árnyalatokat választanod majd. Ezek azonban meghitt és kellemes érzetet adnak nappalidnak vagy hálószobádnak.

Belső építészet

Ez a lakásodban valószínűleg adott, néhány mondatban azonban érdemes a belső építszeti jellemzőket is említeni. A skandináv stílus tipikus jellemzője a nagy ablakok használata, valamint a világítástechnika fontossága. Emellett nagyon gyakori a mennyezeten keresztül futó gerendák is, melyek meghitt hangulatot adnak bármelyik helyiségnek.

Skandináv nappali

Összességében elmondható, hogy a skandináv stílus lényege a természet közelebb hozása, az egyszerűségre és praktikusságra való törekvés. Mindezt pedig letisztult összhatással, natúr színekkel és sok fénnyel tudják elérni. Ha tehát neked is megtetszett ez a stílus, már kisebb változtatásokkal is könnyedén becsempészheted otthonodba a stílus jellemzőit.

Képek: shutterstock.com

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Homelook