A rutinpályák legfőbb előnyei

Egy rutinpályán való gyakorlás hatalmas segítség lehet mind a kezdő vezetők számára és azoknak is akik továbbképzés kereteiben munkagép vagy teherautó vizsgát készülnek letenni és szeretnének jobban felkészülni arra. A mostani cikkünkben a rutinpályák legfőbb előnyeiről ejtünk pár szót.

Miért menjünk rutin pályára?

Egy rutin pályán való vezetés nem csak jogosítványunk megszerzése előtt jó gyakorlás, hanem akár közben is sokat segíthet minket. Ezeken kívül mindenki számára rengeteg segítséget nyújt egy ilyen pálya, hiszen itt tapasztalatot is szerezhetünk, ha épp annak a hiányában lennénk, de ha új járművet szereztünk, akkor is remek gyakorlás lehet egy rutin pályán való vezetés, hiszen így új járművünket is gyorsabban megismerhetjük.

Megszerezhetjük a kellő rutint!

Egy kellő rutin megszerzéséhez rengeteget kell gyakorolnunk, van, hogy akár hosszabb hónapokig is, hogy végül berögzüljenek a sokszor elismételt mozdulataink. Egy rutin megszerzése nem annyit jelent, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen elindítani járművünket, itt szükségünk van arra is, hogy teljesen beidegződjenek a mozdulataink, vagyis hogy szinte gondolkodás nélkül tudjuk végrehajtani a feladatokat. A hagyományos, manuális váltós járműveken mindennek az alapja egy hármasság, amit a sebességváltó, kézifék és kuplung alkotnak, aminek betanulása számos tanuló esetében nagyon nehéz és ennek elsajátításához rengeteg időre, odafigyelésre és energiára van szükségünk, mire a kisujjunkból fog menni az egész folyamat. Ez a tanulási folyamat még bonyolultabb a munkagépek esetében, hiszen itt nem csak a vezetésre kell figyelnünk, hanem a gépek kezelését is el kell sajátítanunk. Szerencsére a rutinpályák bobcat munkagépekkel is segíthetnek a megfelelő tapasztalat megszerzésében.

Megtapasztalhatjuk a járművek méreteit!

Egy új jármű méreteinek a megszokása és ahhoz alkalmazkodása egyáltalán nem könnyű, sőt még egy gyakorlottabb sofőr esetében is szükség van minimum egy pár órára, hogy megszokja a jármű külső méreteit, ami egy munkagép vagy teherautó esetében még fontosabb lehet. A járművünk méreteinek helyes érzékelése rettenetesen fontos és elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságosan vezethessünk. Abban az esetben, ha egy bobcat géppel is megszereztük rutinunkat az nagyon jól jöhet akár a szűkebb helyeken is, legyen az tereprendezés vagy földmunka esetében.

rutinpálya élménypark

A kézifékes indulás sem okozhat gondot!

Rengeteg kezdő vagy akár még haladó számára is gondot okozhatnak az emelkedőkön való megállások majd az onnan való elindulások. Ez az egyik legnehezebb elindulás, ami azért van, mert itt az elindulás mellett figyelnünk kell még arra, hogy a kuplung-gáz pedálok és a kézifékünk kiengedése is teljesen szinkronban legyen.

Összegezve

Amennyiben tehát úgy érezzük szeretnénk fejleszteni vezetési, vagy épp gépkezelési ismereteinket, akkor erre ideális megoldást kínálhatnak a kifejezetten erre a célra kifejlesztett rutinpályák, ahol akár az extrémebb körülményeket is tudják biztosítani számunkra. Ezt követően pedig biztosabban ülhetünk a vezetőülésbe, hiszen szinte mindenre felkészülhetünk védett körülmények között.

Homelook