Rajz, művészetterápia és stresszoldás

A művészetterápiát sok-sok éve széles körben gyakorolják, mind formálisan terápiás környezetben, mind informálisan azok körében, akik egyszerűen jobban érzik magukat, amikor festenek.

Évtizedekkel ezelőtt Carl Jung pszichológus a mandalák színezését (kör alakú mintákat, amelyek bonyolult mintákat vagy szimbólumokat tartalmazhatnak) javasolta terápiás beavatkozásként a pszichológiai egészség előmozdítása érdekében, mivel úgy vélte, hogy a mandalák rajzolása megnyugtató hatással van pácienseire, miközben megkönnyíti a gondolatok és érzelmek feldolgozását.

művészetterápia-festés

Azóta a művészetterapeuták régóta ajánlják ezt a gyakorlatot, és pozitív eredményekről számoltak be, bár ezeket az eredményeket a kutatás csak később igazolta. Bár még mindig van lehetőség a mandalákkal és általában a festészettel kapcsolatos kutatásokra.

Számos tanulmány mutatott már be nekünk fontos információkat a művészetterápia stresszoldó alkalmazásának hatékonyságáról.

Íme néhány a legbeszédesebb megállapítások közül.

A művészetterápia minimalizálhatja a szorongást és javíthatja a hangulatot

Chloe Bell és Steven Robbins kutatók egyik tanulmánya véletlenszerűen kiválasztott 50 30 év alatti felnőttet, hogy készítsenek alkotásokat, vagy rendezzenek nyomatsorozatot.

Mielőtt bármelyik csoportot felkérték volna, hogy bármit is tegyenek a művészetterápiával kapcsolatban, megkérték őket, hogy vegyenek részt egy enyhe stressztényezőben, és készítsenek egy 10 pontos feladatlistát a „legsürgetőbb gondjaikról és aggodalmaikról”, amelyet enyhén negatív hangulat megteremtésére terveztek.

Ezután értékelést kaptak hangulatukról és szorongásuk szintjéről. Végül az egyik csoport kapott papírt, színes ceruzákat, szénceruzákat és olajpasztelleket, valamint 20 percet a művészet készítésére. A második csoport 60 lenyomatot kapott, és utasításokat kaptak, hogy a következő 20 percben „képi tartalmuk alapján” rendezzék őket. Mindkét tevékenység exponálta a műtárgyakat, de csak az első csoport foglalkozott kreatív kifejezéssel.

Miután minden beavatkozás előtt és után háromszor összegyűjtötték a negatív hangulatot és szorongást kimutató adatokat, az eredmények azt mutatták, hogy a művészeti csoportnál szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a negatív hangulat és szorongás, mint a másik csoportnál, ami azt jelzi, hogy maga a művészet létrehozása jelentősen minimalizálja a negatív hangulatot és a szorongást, valamint a stressz néhány negatív hatását.

A művészetterápiánál nincs szükség rajzkészségre

Egy vizsgálat során 50 alany szorongási szintjét mérték meg, szorongást váltottak ki az alanyokban azáltal, hogy négy percig megkérték őket, hogy írjanak le egy múltbeli ijesztő incidenst, újraértékelték a szorongásszintjüket, majd három művészetterápiás csoportra osztották őket: az egyik színezte a mandalákat, a másik kockás mintát színezett, és a harmadik a művészetterápia keretén belül szabadon rajzolt üres papírra. Minden csoport 20 percig rajzolt hat színes ceruzával.

Kimutatták, hogy a mandalarajzok színezésének gyakorlata jelentősen csökkenti a szorongás szintjét.

művészetterápia gyerekekkel

A kutatók a rajzolás előtt és után is mérték a szorongásos szintet, és azt tapasztalták, hogy a színező csoportokban szignifikánsan csökkent a stressz.

Észrevették, hogy a szabad rajzolás csoportjában lévők azon gondolkodtak, mit is rajzoljanak, és néhányuknak nem is sikerült igazán megnyílni a művészetterápia során. Talán túl sok választási lehetőség volt a szabad rajzolásnál, míg a mandalarajzolás nagyobb koncentrációt, összpontosítást és találékonyságot tett lehetővé.

(És néha a túl sok választás önmagában is stresszes lehet, még akkor is, ha a választások viszonylag csekélyek.)

Ez a tanulmány különösen azoknak szól, akik nem érzik jól magukat művészi képességeikben, de szeretnek rajzolni és színezni (ami nagy csoport!), és támogatja a felnőttek körében egyre népszerűbb stresszoldó kifestőket, amelyek azonban tartalmazhatnak akár lovas rajzokat, de egy pillangóról készült alkotás is nyugtató hatású lehet.

Végszó

Mindez nagyszerű hír azoknak, akik szeretnének enyhíteni a szorongáson és a stresszen, valamint feldobni a kedvüket.

Ha valaha is azon töprengtél, hogy néhány perc rajzolás valóban segíthet-e a stressz leküzdésében, most már tudod, hogy igen. (Talán ezért is rajzolnak sokan ösztönösen a tennivalók oldalára, vagy a tinédzserek gyakran rajzolnak képeket az órán, bár nem tudatosan, de művészetterápiát alkalmaznak.)

Ha már azon töprengtél, hogy megér-e egy próbát egy stresszoldó színező, úgy tűnik, valóban hasznosak lehetnek. Hasznos lehet egyszerűen létrehozni valamit, amit gyönyörűnek tartasz, vagy ami kifejezi az érzelmeidet, szóval engedd szabadjára belső gyermekedet, és vedd elő a színes ceruzákat!

Próbálj ki néhány művészeti tevékenységet, amelyek enyhíthetik a stresszt.

Képek: shutterstock.com

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Homelook