Milyen gyakran cseréljem ki a párnámat és a paplanomat?

Mikor cserélted ki utoljára a párnádat és a paplanodat? Ha olyan régen volt, hogy nem emlékszel, érdemes tovább olvasnod.

Az ágynemű több, mint valami puha dolog, ami alatt csak feküdni kell, és az egészségünkre is vigyáz. Tehát ahhoz, hogy jó állapotban maradjunk, nagyon kell vigyáznunk a paplanjainkra és párnáinkra, és rendszeresen cserélnünk kell őket.

Mikor cseréld ki a párnádat?

Egyes felmérések szerint kétévente cserélni kell a párnákat, bár néhány prémium matracgyártó tanulmánya kimutatta, hogy egy átlagos ember 3,2 évig fogja megtartani a párnáját.

Mindannyian szeretjük azt a fényűző elégedettséget, amelyet egy vadonatúj párnakészlet friss, telt kényelme és tiszta illata ad. De évekig tartó folyamatos használat után a párnák kezdik elveszíteni tartószerkezetüket és tisztaságukat, ami poratkák és elhalt bőrsejtek halmazát jelenti, amelyek bőrfertőzést is okozhatnak (jajj!), tehát negatív hatással lehetnek az egészségünkre.

De ne aggódj, számos intézkedést alkalmazhatsz, hogy párnáidat a lehető legjobb állapotban tartsd az ajánlott kétéves élettartamuk alatt. Először is próbáld meg szokássá tenni, hogy minden nap felrázod őket, hogy kiegyenlítsd a tölteléket és megakadályozd a megereszkedést. Használhatsz párnavédőt is, amely védőréteget biztosít a szennyeződések és olajok ellen – de ügyelj arra, hogy a párnavédőket és párnahuzatokat hetente mosd ki és cseréld ki a maximális tisztaság érdekében.

Pillangós paplan párna

Rendszeresen mosd ki a párnákat. A legtöbb párnát fél évente kimoshatod a mosógépen és a szárítógépen, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket és a bosszantó poratkákat, amelyek otthon érezhették magukat. Ügyelj azonban arra, hogy minden esetben ellenőrizd az ápolási címkén a konkrét mosási utasításokat, mielőtt bekapcsolnád a mosógépet.  

Ha egyszerű módszert szeretnél kipróbálni, hogy a párnát ki kell-e cserélni, próbáld ki a kartesztet. Egyszerűen egyensúlyozd ki a párnát a karodon, ha megereszkedik a karod valamelyik oldalán, akkor itt az ideje kicserélni. Ha azonban meglehetősen merev marad, és megtartja a formáját, még jó ideig szolgálhat.

Párnáid és paplanjaid élettartamát fenntarthatod a megfelelő pamut ágyneműhuzat vásárlásával.

Mikor cseréld ki a paplanodat?

Akár libatoll- és pehelypaplant vásárolsz, akár valamivel olcsóbb mikroszálas paplant választasz, mindegyiket rendszeresen ápolni és cserélni kell a maximális haszon és higiénia érdekében.

A rendszeres felmérések azt tanácsolják, hogy a paplanokat ötévente cseréld ki bár néhány prémium matracgyártó tanulmánya kimutatta, hogy az átlagember túl sokáig tartja a paplanját; 7,6 évig egészen pontosan.

A paplan minősége azt is meghatározza, hogy mennyi ideig használható, mivel a jobb minőségű, luxus paplanok valamivel tovább tartanak, mint mások. Ha nem vagy biztos abban, hogy a paplan cserére szorul, figyelj a következő árulkodó jelekre:

  • Vékonynak és ernyedtnek látod a paplanodat, mivel a töltelék összenyomódik, ami azt jelenti, hogy nem tudja felfogni a levegőt, és nem tudja megfelelően fenntartani a testhőmérsékletet.
  • A töltelék egyenetlen eloszlása ​​miatt csomósnak tűnik. A csomósódás kialakulhat természetes úton, vagy túl sok mosás után.
  • A töltet szakadások, kifoszlott varratok vagy az anyag elvékonyodása miatt hullik a paplanból.

Csakúgy, mint a párnák esetében, megteheted a szükséges lépéseket a paplan karbantartása érdekében, és biztosíthatod, hogy akár öt évig kitartson. Keress mikroszálas paplanokat vagy pamuthuzatú tollpaplanokat, mivel ezek jobban szellőznek és hűvösebbek maradnak, ami azt jelenti, hogy a paplan hosszabb ideig tisztább marad.

Farkasmintás paplan párna

És a párnákhoz hasonlóan a legtöbb paplan is mosható mosógépben (de soha nem tisztítható szárazon). A méretük miatt az otthoni gépi mosás nem mindig lehetséges, így előfordulhat, hogy a paplant a helyi mosodába kell vinned, bár ezt évente egyszer vagy kétszer biztosan megengedheted magadnak. A paplan rendszeres mosása és szárítógépben való szárítása segít megelőzni a bosszantó poratkák és elhalt bőrsejtek felhalmozódását, amelyek allergiát válthatnak ki.

Rendszeresebb paplanfrissítést is végezhetsz, ami annyit tesz, hogy egy száraz, szellős napon a paplant a mosókötélre akasztod (nehezebb paplan esetében valami stabilabbra), és hagyod kiszellőzni néhány órát. A hatás óriási lesz!

Újra hasznosíthatom a paplanokat és párnákat?

Sajnos a paplanok, párnák és más terjedelmes ágyneműtípusok nem kerülnek újra hasznosításra. Egyes helyi újra hasznosító központok gyűjtemények azonban elfogadják a textileket újra hasznosításra. Ellenőrizd a helyi önkormányzatnál, hogy támogatják-e a textil-újra hasznosítást, ha nem, az ágyneműt a szokásos háztartási hulladékkal együtt kell kidobni.

Amennyiben szükséged van új hálószoba termékekre, akkor tekintsd meg a Cool Market webáruház kínálatát. Ha új ágyneművel is reggelig a bárányokat számolod, olvasd el tippjeinket, melyek segítenek jobban aludni.

Képek: cool-market.hu

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Homelook