Nappali ötletek – Nappali berendezése

Sok időt töltünk a nappaliban. Ha épp új otthonodat készülsz berendezni, vagy esetleg felújítasz, fordíts kellő figyelmet erre a helyiségre. Mire figyelj leginkább a nappali berendezésénél? A következő nappali ötletekből te is ihletet meríthetsz.

Ne becsüld alá a nappali berendezését

A nappali az a helyiség, ahol a legtöbb ember valószínűleg a legtöbb (ébren töltött) időt tölti. Ezért nem szabad ezt a szobát meggondolatlanul berendezni, inkább elegendő figyelmet kell fordítani minden részletére. Természetesen nélkülözhetetlenek a kényelmes bútorok és persze a hangulatos kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni. Ezenkívül azonban sok más módja is van annak, hogy lehet ezt a szobát a lehető leghangulatosabbá tenni. A következő sorok a legfontosabbakra összpontosítanak. És hozzáadok néhány érdekességet…

Válaszd ki a megfelelő stílust

Mielőtt belevágnál a konkrét berendezések kiválasztásába, le kellene ülnöd, és ki kellene választanod, milyen lakberendezési stílus áll hozzád a legközelebb. Manapság már nem csak az ismerősöknél lehet inspirációt szerezni, az interneten is több ezer olyan nappali ötletet találsz, amelyek inspirációként szolgálhatnak. Újságok és magazinok is a rendelkezésre állnak, így bőven van mit „tanulmányozni“. A mondás szerint kétszer mérj, egyszer vágj, ami ebben az esetben is igaz. Tehát jobb, ha több órát töltesz kutatással, mint később megbánd a gyors döntést és újra kezd a munkát.

Különböző stílusú nappali ötletek

Minden a színek kiválasztásával kezdődik

Mondhatni, ahány szín, annyi preferencia. Mindenki mást szeret a színpalettán. Másrészt érvényes néhány általános szabály. A különböző rikító színek kombinációja például nem nagyon illik a nappaliba, és ezzel valószínűleg a legtöbb ember tisztában is van, még azok is, aki egyébként szeretik az extravaganciát. Ha mégis merész színt szeretnél használni a nappali berendezésénél, válassz csak egyet, és ideális esetben csak a szoba egyik falát fesd le vele (például a kanapé mögötti falat).

Általában a világos és légies színek (bézs, krém, szürke, fehér vagy valamilyen földes árnyalat) alkalmasak ebbe a helyiségbe. Ezek nemcsak pihentető hatásúak, de világosabbá is teszik a szobát és vizuálisan nagyobbá is tehetik azt. Bárhogy is döntesz, nem szabad, hogy a nappali összképe zsúfoltnak tűnjön. Kezdd tehát lassan, majd szükség szerint egészítsd ki, nem pedig fordítva. Ezzel sok időt és bosszúságot spórolhatsz meg magadnak.

Különböző színű nappali ötletek

Középpontban a padló

Ha a falak (és a bútorok) színét már meghatároztad, akkor a padlót is ideje szemügyre venni. Ennek nemcsak jó minőségűnek és vizuálisan érdekesnek kell lennie, hanem kellemes tapintásúnak is, hogy akár mezítláb is lehessen rajta járni. A természetes anyagok (pl. fa vagy kő) optimális megoldást jelenthetnek a nappali berendezésénél. Ha még magasabb szintre szeretné emelni a nappali esztétikai színvonalát, akkor érdemes szőnyeget is beszerezni. Ma ez a lakástextília számos különböző stílusban, mintában és színben kapható.

A következő nappali ötletek a darabszőnyegekre összpontosítanak

Válaszd ki a megfelelő bútorokat

Ahogy fentebb már említettem, ma már számtalan variációban vásárolhatsz bútorokat. Bár pénzt spórolhatsz, ha az olcsó bútorokra összpontosító webáruházakban vásárolsz, nem szabad kizárólag a vételárra koncentrálni, sokkal fontosabb az egyes bútorok minősége. Azt mondják, hogy senki sem túl gazdag ahhoz, hogy olcsó dolgokat vásároljon, és ez a bútorokra is érvényes. Bár a kezdeti „befektetés“ a nappali berendezésénél egy kicsit magasabb lehet, az ilyen bútorok sokáig kitartanak, így végül megéri.

Mindenesetre ne csak a stílusra összpontosíts, amely lehet ipari, minimalista, rusztikus, skandináv stb. A termékek méretének is meg kell felelnie a szoba méretének. Egy kis kanapé nem mutat jól egy nagy szobában, egy nagy kanapé egy kis szobában pedig zsúfolt hatást kelthet. A kanapét úgy kell elhelyezni, hogy a televízió (ha van) jól látható legyen róla, de a bútorok elhelyezésének elsősorban a beszélgetésre kellene ösztönöznie minket.

Nappali ötletek - Nappali berendezése-túl nagy kanapé

Először is, találd meg a megfelelő kanapét

Valószínűleg mindenki egyetért azzal, hogy a kanapé a nappali középpontja, ezért a nappali berendezésénél érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani rá. Mire kell különösen figyelni?

  • Fontos, hogy a kanapé tetszen neked. Tehát elsősorban vizuálisan érdekesnek kell lennie, bár a praktikus tulajdonságok fontosabbak.
  • Fontold meg, hogy kanapéágyat szeretnél-e. A vendégeknek így lenne hol aludniuk. Másrészt, néhány kivételtől eltekintve, az ilyen klasszikus kanapék semmiképpen sem alkalmasak rendszeres alvásra! Ilyen esetben mindennapi alvásra alkalmas speciális kanapéágyat válassz.
  • Gondolj az életkorodra. Az idősebbek inkább magasabb kanapét válasszanak, hogy könnyen fel lehessen állni róla. A fiatalabb korosztály számára más funkciók lesznek fontosak.
  • Gondold át, hogy hová szeretnéd elhelyezni a kanapét. Kapható egyenes kanapé, de L alakú sarokkanapé is. Nagyobb helyiségbe ülőgarnitúrát vagy U alakú kanapét is választhatsz.
  • Figyelembe kell venni a szerkezet anyagát. A forgácslap vagy műanyag rövidebb élettartammal rendelkeznek. A fémmel kombinált fa (ideális esetben tömörfa) kanapé szerkezetek rendkívül tartósak.

A fotel is a nappali fontos része. Olvasd el, hogyan kell kiválasztani a megfelelő fotelt, amely nemcsak jól fog mutatni, de évekig fog szolgálni.

Nappali ötletek – középpontban a kanapé

A világítás kulcsfontosságú

Bár lehet, hogy nem nyilvánvaló, a fény a design egyik alapeleme. Ezenkívül az elégtelen fény negatív hatással lehet az ember lelkiállapotára. A nappalit mindenekelőtt természetes fénnyel kell megvilágítani. Az esti és éjszakai órákban azonban már szükség van mesterséges fényekre. Ideális esetben a nappali berendezésénél több fényforrást kell kombinálni. Tehát ne csak egy nagy csillárt, hanem állólámpát, LED-es spotlámpákat vagy dekoratív világítást is helyezz el a szobában.

Stílusosan megvilágított nappali ötletek

Lehelj életet a nappaliba szobanövényekkel

Ha szobanövények lesznek az otthonodban, meglátod, hogy jobban fogod érezni magad. Ezek szintén érdekes esztétikai elemévé válhatnak a belső térben, ami a vázákra és kaspókra is igaz. Például a nagy és vizuálisan érdekes levelű növények, mint például a monstera, rendkívül népszerűek. Ezenkívül a növényvilág képviselői javítják a szoba levegőjét is. Az anyósnyelv, a kála, a banánfa, az orchidea vagy a dracéna remekül megbirkóznak a káros anyagokkal a levegőben. A nappali berendezésénél kövesd azt az alapszabályt, hogy minél nagyobb a szoba, annál több zöld növényre van szükség.

Nappali ötletek szobanövényekkel

Végezetül egy tipp: A nappali berendezésénél természetesen használhatsz különböző lakberendezési tárgyakat (szobrocskák, díszpárnák, gyertyatartók, fényképek) is, amelyekkel gyorsan és olcsón hangulatossá teheted a szobát. Viszont ezekkel csak óvatosan, semmit sem jó túlzásba vinni.

Képek: shutterstock.com

Homelook