Ekológikus bőr, azaz öko bőr vagy műbőr

Az úgynevezett ekológikus bőr (öko bőr vagy műbőr) nem ökológiai gazdálkodásból származó állatok bőrét jelenti, ahogy azt elsőre gondolnánk. Röviden a valódi bőr szintetikus helyettesítője, egy szövetrétegből, általában pamutból és egy nem toxikus poliuretán rétegből tevődik össze.

Műbőr, ekológikus bőr, öko bőr - színminta

Első pillantásra az öko bőr nem különböztethető meg a valódi bőrtől, tulajdonságaikkal azonban nagyban eltérnek egymástól. Nézzük meg, hogy miben rejlik a különbség.

Az ekológikus bőr (műbőr) története

A mesterséges anyagok tömeges előállításának igénye az elsõ világháború éveiben merült fel. A szintetikus bőrt Hermann Staudinger német vegyész fedezte fel, 1922-ben, egy kísérlet során. Jellemezte a polimereket és azok kötéseit, ezzel megnyitva az utat a műanyag termékek tömeges gyártásának. 13 év kellett ahhoz, hogy kutatási eredményeit elismerjék, majd 1953-ban munkájáért Nobel-díjat kapott. A műanyag bevonattal ellátott szövetet a 60-as években kezdték el nagyban előállítani és azóta is sok újításon ment keresztül.

Az öko bőr, azaz műbőr előnye, hogy légáteresztő, tartós, kopásálló és a valódi bőrtől eltérően, gyakorlatilag bármilyen színben előállítható. Élettartama valamivel rövidebb, mint a valódi bőré, de sokkal olcsóbb is. Háztartási varrógéppel is varrható és ideális allergiások számára.

Hátránya, hogy áteresztőképessége miatt a folyadékok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak rajta.

Az ekológikus bőr leginkább a modern bútorgyártók körében népszerű, különösen kanapék, fotelek, székek, babzsákok és néha még ágyak kárpitozására is használják. A divatiparban leggyakrabban táskák, pénztárcák, kabátok és nadrágok anyagaként találkozhatunk vele.

Műbőr, ekológikus bőr, öko bőr - piros kanapé

Karbantartás

Az öko bőr bútorok élettartama megfelelő gondoskodással meghosszabbítható. Az első szabály, hogy hosszú ideig ne tegyük ki közvetlen napfénynek és 25 °C feletti hőmérsékletnek. A második szabály, kerüljük a háziállatok karmaival való érintkezést. Kutyabarát, macskabarát és gyerekbarát háztartásokba nem a legjobb választás az ekológikus bőrből készült bútor.

Nem használunk valódi bőrre szánt vegyszereket és készítményeket. A szintetikus bőr tisztításához elegendő tiszta víz vagy pH-semleges szappanoldat és törlőkendő. A törlőkendőnek azonban nem szabad festéket engednie, nehogy kárt okozzon a műbőrön. Az ekológikus bőrt célszerű rendszeresen, kifejezetten erre a célra szánt spray-vel vagy habbal kezelni, általában cipőboltokban kapható.

Tisztítás

Ha kisebb foltról van szó, akkor a már említett gyengébb szappan- vagy mosópor oldat is elegendő lesz, de semmiképp se vegyél kefét a kezedbe, mert csúnya lyuk lesz az eredmény. Az ekológikus bőr tisztításához használj mindig pamut törlőkendőt. A vörösbor foltok eltávolítása visszafordíthatatlan károkkal is járhat. Ha speciális bőrtisztító folyadékkal szeretnél próbálkozni, figyelmesen olvasd el a használati utasítást és először mindig olyan helyen próbáld ki, amely első pillantásra nem látható.

A műbőrre kiömlött folyadékot gyorsan papírtörlővel felitatjuk, majd nedves törlőkendővel kitisztítjuk a foltot. Hasonlóan járunk el abban az esetben is, ha ételt ejtünk a bútorra. A lehető leggyorsabban el kell távolítani a legsúlyosabb szennyeződéseket, a foltot pedig finoman kisúrolni. Ha ez nem segít, vagy az öko bőr (műbőr) nehezen eltávolítható anyaggal lett beszennyezve (tinta, körömlakk stb.), akkor jobb, ha szakértőre bízzuk a feladatot.

Léteznek tisztítók, amelyekben a tapasztalatok generációról generációra öröklődtek, tehát elég kicsi a valószínűsége, hogy olyan folttal lepnéd meg őket, amivel még sosem találkoztak. Bár megkérik az árát, de a munkájukért garanciát is vállalnak.

Hogyan ismerhető fel az ekológikus bőr

A modern öko bőr kifejezés a fent leírt pamutszövet és poliuretán kombinációját, de ugyanúgy valódi bőr őrölt maradványait is jelentheti – lábbeli- vagy táskagyártásból származó hulladék, összeragasztva és újra összepréselve.

A valódi bőr és a szintetikus bőr vagyis műbőr viszonylag egyszerűen felismerhető. Minden bőrutánzat, beleértve az öko bőrt is, nyílt tűzzel érintkezve elkezd csavarodni és szinte azonnal égni kezd, a valódi bőr csak megfeketedik.

Nyilvánvaló okokból azonban nem javasoljuk a teszt látható helyen történő elvégzését. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megvásárolni kívánt bútor, dekoráció, ruha, divatkiegészítő valódi bőrből készült-e vagy sem, forduljunk közvetlenül a gyártóhoz. Ezekhez a termékekhez általában szövetmintát is adnak, amelyen nemcsak a nyílt tűz hatását, hanem a későbbiekben a bőr tisztításánál használni kívánt tisztítószereket is letesztelhetjük.

Műbőr, ekológikus bőr, öko bőr - zöld szín
Előnyök
  • jó légáteresztő képesség
  • könnyű karbantartás
  • alacsonyabb ár
  • korlátlan színválaszték
Hátrányok
  • rövidebb élettartam
  • gyorsabb elhasználódás
  • foltok keletkezése folyadékok által

Képek: shutterstock.com

Homelook