Minimalizmus a gyakorlatban

A minimalizmus az elmúlt években nagyon megmozgatta a világot. Ez megnyilvánul az építészetben, a dizájnban, a divatban, de az általános életmódban is. Engedd be az otthonodba, és szabadulj meg a felesleges holmiktól, amelyek nincsenek hasznodra. Meglátod, hogy megkönnyebbülsz.

Régi és nem viselt ruhák és cipők

Gyakran mondogatod magadban, hogy ez a póló még otthonra jó lesz, vagy ezt a cipőt még felveheted a kertbe? Hány ilyen ruhadarabod és cipőd van? Gyakran néhány év se lenne elég, hogy elhord őket. Vesd magad a szoltírozásba és szabadulj meg minden régi és nem hordott holmitól. Itt az idő rendet rakni a gardróbszekrényben, egyszer s mindenkorra!

Minimalizmus a gardróbszekrényben

A minimalizmus alapelvei szerint csak olyan darabok legyenek a szekrényedben, amelyek a lehető legkényelmesebbek és könnyen kombinálhatók. A ruhák szortírozásánál nagyszerű segítség, ha megkérdezed magadtól, hogy az elmúlt évben viselted-e az adott darabot. A kiselejtezett ruhadarabokat állapotuktól függően eladhatod, adományozhatod vagy kidobhatod. A „törlőrongynak még jó lehet” gondolatot szintén nagyon gyorsan űzd ki a fejedből 🙂

Régi ágyneműhuzatok és törölközők

Ahogy a ruhák esetében, úgy az ágyneműhuzatok és a törölközők esetében is ugyanez a helyzet. Hűségesen gyűjtögeted a régi törölközőket a takarításhoz? Van olyan ágyneműhuzat a szekrényben, amely kellemetlen anyagú, vagy nem illeszkedik az ágy, a párna vagy a takaró méretéhez? A minimalizmus ennek is véget vet! Nézd át az összes textíliát, ami az otthonodban van, és dobj ki mindent, aminek már nem veszed hasznát.

Felesleges elektronika

Régi töltők, mobiltelefonok, laptop, amely nem működik, vagy egy csomó kábel, amelyekről azt sem tudod, hogy mihez tartoznak. Tegyél rendet az elektronikai eszközök között és szabadulj meg a nem használt készülékektől. Egy tartalék telefon bőven elég.

Minimalizmus-felesleges kábelek

Gyakran vannak otthon olyan készülékeink, amelyek remekül működnek, de valamilyen okból kifolyólag nem használjuk őket. Ez lehet hajsütővas, epilátor, manikűr szett vagy hasonló dolgok, amelyek nélkülözhetőek. Ismét megkérdezheted, hogy az elmúlt évben legalább egyszer használta-e az adott eszközt, ha nem a válasz, akkor itt az ideje elajándékozni.

Nem megfelelő ajándékok

Ez az a rész, ahol valószínűleg bűntudatot fogsz érezni. Hiszen ez ajándék! De ha nem használod, és nem is tetszik, akkor csak egy haszontalan porfogó. Lehet, hogy az ajándékozó személy egyszerűen nem volt ráhangolódva az ízlésedre, vagy csak nem tudta, mivel szerezhet neked örömet. Feledkezz meg a rossz érzésekről, és küldd tovább ezeket a holmikat. Az a személy, akitől kaptad, már valószínűleg nem is emlékszik, hogy valami ilyesmit adott neked. Próbálj meg találni valakit a környezetedben, aki értékelné ezeket a holmikat. A minimalizmus valóban az alapjától megváltoztatja az életedet, csak ne félj tőle.

Kozmetikumok

Mennyi kozmetikumra van szükséged? Gondold át, milyen szépségápolási termékeket használsz havonta legalább egyszer, és a többitől szabadulj meg. Jó eséllyel sok olyan bőrápolóba fogsz belefutni, ami nem megfelelő számodra vagy lejárt szavatosságú. Látod, a minimalizmus még az egészségedre és a szépségedre is hatással lesz.

Szuvenírek és szentimentális tárgyak

Ez megint egy kicsit fájni fog. Érzelmileg kötődünk az emléktárgyakhoz. De hacsak nem kötődnek egy igazán jelentős eseményhez, és évente legalább néhányszor nem veszed elő őket, akkor teljesen feleslegesek. Ha ki is dobod őket, az emlékeid megmaradnak. Biztosan találsz rengeteg olyan promóciós tárgyat is, például napszemüveget vagy logóval ellátott hátizsákot, amelyet még egyszer sem vettél elő.

Iratok és dokumentumok

Régi iskolai füzeteket, tíz évvel ezelőtti nyomtatott tananyagokat és régi számlákat őrizgetsz? Az évek során hihetetlen mennyiségű papír halmozódik fel. Szánj rá időt, és válogasd át őket alaposan. Meglátod, hogy legalább a felétől gond nélkül meg fogsz tudni szabadulni.

Minimalizmus-felesleges iratok és dokumentumok

Konyhai eszközök

A minimalizmus a konyhát is érinti. Hány bögrére, fakanálra, reszelőre és ünnepi étkészletre van szükséged? Azok a konyhai eszközök és kellékek, amelyeket háromévente egyszer használsz csak feleslegesen foglalják a helyet. Csak azt hagyd meg, amire valóban szükséged van, a többit pedig adományozd olyan helyekre, ahol hasznát vehetik.

Homelook