Mikulásvirág gondozása, öntözése – Részletes útmutató

Karácsonyi ünnepek mikulásvirág nélkül? Ezt valószínűleg csak kevesen tudják elképzelni. Ez a dísznövény minden évben feltűnő virágaival díszíti otthonunkat, és jelzi, hogy közeleg a szenteste. Olvass tovább, hogy megtudd, honnan is származik ez a szépség, és hogyan gondozd, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze a szépségét.

Mikulásvirág gondozása

Ezt a szobanövényt rendkívül fontos helyesen öntözni és az sem mindegy, hogy mennyi és milyen fény éri. Ha pedig már megtörtént a baj és a gyönyörű dísznövény kezdi elveszíteni egyedi szépségét, azonnal cselekedni kell.

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

A mikulásvirág népszerű dísznövény, amellyel az emberek szívesen díszítik karácsonykor a hangulatos otthonukat. A növény eredetileg Mexikóból és Közép-Amerikából származik. Ott nedves, fás szurdokokban és sziklás hegyoldalakon nő.

A növénynek sima, tojás alakú levelei vannak, és többféle színben virágzik. Hazánkban leggyakrabban piros és fehér virágú fajtákat nevelnek. Ezt a karácsony szimbólumának is nevezhető dísznövényt azonban krém, rózsaszín vagy bordó árnyalatokban is megtalálhatod. A „virágok“ azonban valójában nem is virágok, hanem színes levelek, amelyek jellegzetes színükkel a porzókat igyekeznek magukhoz csalogatni.

Válassz egészséges növényt

Mielőtt mikulásvirágot vásárolnál, győződj meg róla, hogy egészséges növényt választasz:

  • Ne vásárolj olyan növényeket, amelyek hosszú ideig hideg időjárásnak voltak kitéve.
  • Válassz olyan növényt, amelynek kicsi, még ki nem nyílt virágbimbói vannak.
  • A növény nem szereti a nagy hőmérsékletváltozásokat. Ezért ha hazaviszed, csomagold be újságpapírba vagy műanyag csomagolásba.
Mű mikulásvirág az asztalon

Mikulásvirág gondozása

A téli hónapok ideális feltételeket biztosítanak a mikulásvirág növekedéséhez és virágzásához. Ezért is a legnépszerűbb cserepes növény a karácsonyi ünnepek alatt. Nem kell azonban az ünnepek után búcsút inteni ennek a dísznövénynek, és kidobni, amint elvirágzott. Ha megfelelően gondozod a növényt, sokkal hosszabb ideig, sőt akár egész évben szépítheti otthonodat.

Öntözés

A karácsonyi virágot rendszeresen, hetente 2-3 alkalommal kell öntözni. Öntözd meg, ha a talaj száraz. Nem kell sok vízzel öntözni, inkább gyakrabban öntözd, és folyamatosan tartsd nedvesen a földjét.

A mikulásvirágnak nem lenne szabad vízben állnia. Öntözés után várj egy órát, majd öntsd le a felesleges vizet az edényből. Mivel a növény szubtrópusi területeken őshonos, rendszeresen permetezni kell kézi permetezővel.

Hőmérséklet

A mikulásvirág 15 és 22 Celsius-fok közötti hőmérsékletben érzi jól magát. A növényt különösen a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól kell védeni, amelyek a levelek hervadását okozzák. Ezt tartsd észben, amikor az újonnan vásárolt növénnyel haza indulsz.

Tippünk: A növényt szállítás előtt csomagold be újságpapírba, hogy megvédd a fagytól.

Fény

Mivel a mikulásvirág Közép-Amerikában őshonos, természetesen a sok napfényt kedveli. Ha azt akarod, hogy a növényed minél jobban fejlődjön, helyezd világos ablak közelébe. A legjobb, ha keleti fekvésű ablakot választasz, hogy a növényt elkapja a reggeli napfény.

Mikulásvirág az ablakpárkányon

Problémák a nevelés során és azok megoldásai

Az Euphorbia Pulcherrima nevelése során számos komplikációba is ütközhetsz. Aggodalomra azonban semmi ok. Csak biztosítsd ezeknek a hálás növényeknek a megfelelőbb körülményeket, és újra erősekké és egészségesekké válnak.

Lehullott levelek

Ha a mikulásvirágod hullatja a leveleit, valószínűleg nem éri elég napfény, vagy nagyobb melegre van szüksége. Helyezd át egy melegebb, napsütöttebb helyre.

Hervadt levelek

A hervadt levelek annak a jelei, hogy a növénynek elázott a talaja. A mikulásvirág földjét a két öntözés között hagyd egy kicsit kiszáradni.

Kártevők

A mikulásvirágot atkák vagy férgek is megfertőzhetik. Ezért öntözéskor mindig vizsgáld meg a növényt, és szükség esetén távolítsd el a nemkívánatos kártevőket.

Mű mikulásvirág

Ha úgy érzed, hogy a mikulásvirág nevelése igen nehézkes, de mégis szeretnél egyet az otthonodban karácsonykor, vegyél mű karácsonyi virágot. Egész évben „virágzik“, és nem igényel rendszeres gondozást, csak időnkénti portalanítást. Többféle szín és méret közül választhatsz.

Ha a mikulásvirágot csak karácsonyi dekorációként szeretnéd használni az ünnepi szezonban, egyszerűen pakold el egy dobozba az újév után, és egy évvel később vedd elő megint. Szóval, melyik lehetőséget választod? Te az élő karácsonyi virágot választod, vagy inkább a műt részesíted előnyben?

Tipp: Hasonló dilemmával küzdesz a karácsonyfával kapcsolatban? Élő, mű vagy alternatív? Olvasd el a Karácsonyfa: igazi fenyő, műfenyő vagy alternatív öko fenyő című cikkünket és talán könnyebben fogsz tudni dönteni.

Képek: shutterstock.com

Homelook