Miért fontos az egészséges táplálkozás?

Az egészséges táplálkozás népszerűsége töretlenül növekszik. Mi lehet ennek az oka? Elég csak a családi körünkben vagy ismerőseink között körbe néznünk és biztosan lesz köztük valamilyen diétát, esetleg táplálkozási irányzatot követő. A népbetegségnek számító inzulinrezisztencia vagy az ételallergiák hatására egyre többen ismerik fel az egészséges táplálkozás jelentőségét. Szerencsések vagyunk, ha csupán önszántunkból kezdünk nagyobb figyelmet fordítani az étkezésre.

egészséges táplálkozás-lazac saláta
egészséges táplálkozás – lazac saláta

Mit okozhat, ha nem étkezünk egészségesen? 

A rohanó mindennapokban gyakran elmarad a reggeli és felváltja egy kávé. Aztán később elfogyasztunk egy cukros, fehérlisztes pékárut, ami annyira eltelít, hogy már javában délután van, amikor rádöbbenünk, hogy ma még alig ettünk valamit. Ekkor gyorsan rendelünk egy pizzát. Este későn hazaérve farkaséhesen feltépjük a hűtő ajtaját és megesszük, amit csak találunk benne. Aztán fél éjszaka forgolódunk az ágyunkban és másnap kialvatlanul kezdődik minden előről. 

Biztosan sokan magukra ismertek ez alapján a napi rutin alapján. Ha ehhez még egy irodai ülőmunka is társul, mozgásszegény életmóddal és sok stresszel, akkor nagy eséllyel pályázunk a rendszeres migrénre, inzulinrezisztenciára és egyéb anyagcserével kapcsolatos problémákra. 

Az ultra feldolgozott élelmiszerek és gyors kaják mindenhol ott vannak, könnyen elérhetők, kényelmesek, de megvan az egészségtani áruk. Kevés tápanyagot tartalmaznak, ellenben hirtelen nagy energiát adnak, többet is mint amennyire szükségünk lenne. A többlet energiát a szervezet elraktározza vagyis learkódik zsír formájában. Mindez kedvezőtlen hatásokkal lesz egy idő után az anyagcserére. 

Egészségsport és hobbi

Az étrend mellett fontos, hogy fordítsunk figyelmet a feltöltődésre és a sportra is. Aki rendszeresen sportol, annak jobb az anyagcseréje és jobban megbirkózik a feldolgozott élelmiszerekkel is. Biciklizhetünk, focizhatunk vagy futni is mehetünk. Mindegy, csak legyen az életünk része a sport. A stresszoldásra keressünk egy hobbit is. Például az uraknál kedvelt horgászat nagyon jó a stresszkezelésre. 

egészséges táplálkozás

Ha a családtagodat szeretnéd rávenni a sportolásra és az egészséges táplálkozásra, válassz magatoknak egy vicces feliratú pólót például a Pólómóló webshopból. Szervezz egy közös ebédet vagy vacsorát, ahol az új receptek szerint együtt készítitek el a menüt és megtervezitek a következő sportos, horgász vagy más hobbi programot. Így már nem is fog olyan rémisztőnek tűnni a változás. Hölgyeknek például kellemes kikapcsolódás és egyben szuper barátnős program egy közös élményfestés, ami rendszeres otthoni alkotással is kiegészíthető. 

Kinek mi az egészséges táplálkozás?

Szerencsére már az üzletek polcain is egyre nagyobb a választék a különböző gluténmentes, laktózmentes, vegán vagy cukormentes élelmiszerekből. Bioboltokban mindenmentes alapanyagokat is beszerezhetünk. Így már csak elhatározás kérdése, hogy milyen étkezési irányzatot szeretnénk követni. Azonban mielőtt bárki valamilyen diétába belevágna, érdemes néhány dolgot átgondolni.

Okos tányér 

A szervezetünk mindenféle tápanyagra szüksége van. Ha valamit megvonunk, akkor azt más forrásból pótolni kell, hogy ne vezessen hiány betegséghez vagy vitaminhiányhoz.

egészséges táplálkozás-rizs
egészséges táplálkozás – okos tányér

Egészséges állapot esetén lehet alkalmazni például az okos tányér módszert. Az okos tányér lényege, hogy 3 felé osztjuk és arra figyelünk, hogy mindig fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zöldséget. 

Egyéni diéták dietetikussal egyeztetve

Tünetek vagy már diagnosztizált betegség esetén érdemes a diéta megkezdése előtt dietetikussal egyeztetni. Ha hízékonyak vagyunk, valamint az egyes fogyókúrák mindig jojó effektussal végződnek, akkor keressünk fel egy endokrinológust és egy dietetikust. Főként a hölgyek esetében érdemes időt szánni egy gyors kivizsgálásra. Az állapotfelmérés utáni személyre szabott diéta egészségesebb és tartósabb eredményt hozhat, mint a TV-ben, rádióban hallott gyors fogyást ígérő turmixok vagy egyéb csodaszerek.

Képek: vecteezy.com

Homelook