Melamin

Mi a melamin

Ez egy nitrogén heterociklusos vegyület (2,4,6-triamino-1,3,5-triazin), melyet nagy mennyiségben állítanak elő nyersanyagként műanyagok előállításához.

Kevésbé oldódik vízben és 66% nitrogént tartalmaz, mely égéskor felszabadul és oltja a tüzet. Magában, kis adagokban nem mérgező, de lenyelve, belélegezve vagy a bőrön keresztül felszívódva károsnak minősül. Nincs besorolva karcinogén (rákkeltő) anyagként.

Alkalmas melamingyanta előállítására, mely egy kemény, hőre keményedő műanyag (aminoplaszt) polimer reakcióval melaminból és formaldehidből. Jó szilárdsággal és tartóssággal rendelkezik, általában töltőanyagokkal és pigmentekkel egészítik ki.

Története

A melamint először 1830-ban Justus von Liebig német kutató állította elő. Használni csak 1930-ban kezdték, először a háborúban, majd később a háztartásokban használt műanyagok és laminátumok gyártásánál.

A svájci Gesellschaft für Chemische Industrie Basel (CIBA) sokat tett az anyag népszerűsítéséért az ipari termelésben. Gyanták előállításához használta és 1938-ban melamin-formaldehid gyantákat kezdett alkalmazni az asztallapok és pultok befejezéséhez. Ezt követően kiterjesztette alkalmazását a rétegelt lemezre és forgácslapra.

Előállítás

Ezt az anyagot például karbamid és alumínium-szilikátok 350-500 °C-ra való melegítésével állítják elő. A gyanta a melamin és a formaldehid vizes oldat kondenzálása mellett keletkezik, lúgos katalizátorok jelenlétében. Ezzel egy lineáris polimer jön létre, mely hevítésre keményedik.

A gyantát konyhai eszközök előállítására (magas hőmérsékleten fennáll a melamin és a formaldehid kibocsátódásának veszélye), építőanyagként (nagynyomású laminátum és laminált padlók), valamint bútorgyártásnál dekorációs papírok és élek készítésénél használják.

Felhasználás

A melamin élek gyantával impregnált papírból készülnek, melyeket egymásra rétegeznek, majd nagy nyomással, magas hőmérsékleten préselnek. Az éleket a forgácslapok és egyéb bútorgyártásban használt nagy felületű anyagok oldalfelületeinek befejezésére használják. Manapság az ABS éleket alkalmazzák gyakrabban.

Az élek sokféle színben készülnek, a fa dekort is beleértve. Ugyanúgy, mint az ABS élek nemcsak jobb megjelenést, de védelmet is nyújtanak, különösen a mechanikai sérülésekkel és a nedvességgel szemben. Olvadó ragasztó segítségével rögzítik a felülethez, melyet vagy közvetlenül a papír szélére vagy az oldalfelületekre visznek fel. Az olvadó ragasztó összetétele szerint különbözik hőállóságában, ezért nagyon fontos a megfelelő ragasztó kiválasztása, hogy biztosítsuk a kötés megfelelő ellenálló képességét. Ez főleg konyhabútorok vagy hosszú ideig napfénynek kitett bútorok esetében fontos.

Homelook