A máriatövis hatása a szervezetre és hogyan szedjem

Hallottál már a máriatövis nevű csodanövényről? Tekintettel az egyre növekvő népszerűségére, valószínűleg igen. Egyébként latinul Silybum marianumnak hívják, népies nevén őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise. Ez a növény az őszirózsafélék családjába tartozik.

Máriatövis virága

Mélylila virágairól ismerhető fel, amelyek első pillantásra talán a bogáncsra (Carduus) hasonlítanak. A bogánccsal ellentétben azonban a máriatövis számos jótékony hatást fejt ki az emberi szervezetre. Ismerkedj meg néhányukkal! Tanácsot adunk azzal kapcsolatban is, hogy milyen formában szedheted a máriatövist, hogy a legjobbat nyerd ki belőle.

Máriatövis, a csodanövény

A máriatövist nyugodtan nevezhetjük gyógynövénynek és egyben csodanövénynek is. Ezen tulajdonságainak nagy része a benne lévő, az egészségre jótékony hatású anyagoknak köszönhető. Konkrétan a szilimarin, az antioxidánsok, a bioflavonoidok és a flavolignánok emelhetők ki. A szilimarin külön figyelmet érdemel, mivel pontosan ez a vegyület, amely májtisztító és májregeneráló hatású. Ezenkívül az őszbogáncs egyedülálló fehérje-, rost-, vitamin-, linol- és olajsavtartalmáról is ismert.

Milyen hatásai vannak a máriatövisnek?

A CBD-olajhoz hasonlóan a máriatövisnek is számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Ez a fent említett, számos, egészségre jótékony hatású, anyagok tartalmának köszönhető. Az úgynevezett őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise:

  • aktívan regenerálja a májat,
  • újjáépíti a májsejteket,
  • hatékonyan méregteleníti a májat,
  • segít a koleszterinszint csökkentésében,
  • jótékony hatással van az epehólyagra,
  • segíthet a migrén kezelésében,
  • hozzájárul a jobb emésztéshez,
  • megvédheti a szervezetet a gyógyszerek nem kívánt hatásaitól,
  • pozitív hatással van a potenciára és az erekcióra.

Hogyan lehet szedni a máriatövist?

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a szamárkóró pozitív hatásaiból, tudnod kell, hogyan kell megfelelően szedni. Több lehetőséged is van rá. Az igazság azonban az, hogy nem mindegyikük olyan hatékony, mint amilyennek látszanak.

A leghatékonyabbak az őrölt magvak

Se több, se kevesebb. A csodanövénynek titulált őszbogáncsból a legtöbbet úgy lehet kihozni, ha megeszed az őrölt magjait. De vigyázz! A magok nem érintkezhetnek az őrölés során fémmel vagy 40 Celsius-fok feletti hőmérséklettel. De térjünk vissza a lényegre. Miért az őrölt magvak a leghatékonyabbak?

Máriatövis mag

Az őrölt magvak ugyanis a legnagyobb arányban őrzik meg az egészségre jótékony hatást gyakorló anyagokat, amelyek ebben a formában képesek a legjobban felszívódni. Naponta akár 4 alkalommal is bevehetsz belőle – minden alkalommal 1 teáskanálnyi mennyiségben. Akkor jársz a legjobban, ha az étkezés előtt vagy után körülbelül háromnegyed órával veszed be az őrölt máriatövis magokat. Természetesen a könnyebb fogyasztás érdekében javasoljuk, hogy minden adagot bő vízzel vegyél be.

Tippünk: Ha nem szereted ezt a szedési módot, de a boldogasszony tövise lehető legjobb hatását szeretnéd biztosítani a szervezeted számára, akkor keverd az őrölt magokat például joghurtba vagy gyümölcslébe. Közvetlenül a turmixokba való keverése is népszerű, amit különösen az aktív emberek értékelnek.

Kiváló alternatíva a máriatövis tea

A hideg őszi és téli napokon biztosan örömmel fogod élvezni azt a lehetőséget, hogy a máriatövis egészséges tea formájában is fogyasztható. Ebben az esetben is számolhatsz a magas hatóanyag-tartalommal. Az őszbogáncs teát különösen a szervezet méregtelenítésére vagy a máj erősítésére ajánljuk. Tanácsot adunk, hogyan kell elkészíteni egy ilyen jótékony hatású teát.

Érdemes megemlíteni 2 módját a szamárkóró tea elkészítésének – őrölt magvakból vagy közvetlenül teafilterből. Mindkét esetben érvényes, hogy nem szabad az őszbogáncst a fent említett 40 Celsius-fokot meghaladó vízzel leönteni. Megfosztanád magad ezen csodanövény legegészségesebb és legjobb részétől. Tehát öntsd le a teafiltert vagy a kb. 1 teáskanálnyi őrölt magot langyos vízzel, és hagyd ázni legalább 15 percig. Ha szükséges, szűrd le a teát, és ízlés szerint adj hozzá mézet.

Máriatövis tea

A máriatövis szedésének egyéb módjai

Az őrölt magvak és a tea a leghatékonyabb és egyben a legnépszerűbb módja a máriatövis fogyasztásának. Jó tudni azonban azt is, hogy az úgynevezett őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise tinktúra, olaj, tabletta, kapszula vagy egész magvak formájában is alkalmazható. Rajtad múlik, hogy melyik formát részesíted előnyben. Mindenesetre javasoljuk, hogy a máriatövis rendszeres fogyasztása előtt fordulj a kezelőorvosodhoz vagy gyógyszerészedhez.

Képek: shutterstock.com

Homelook