Kukorica főzése – Így lesz tökéletes a főtt kukorica

A csemegekukorica sokféleképpen elkészíthető. Lehet grillezni, vízben főzni, párolni vagy tejben főzni. A csemegekukorica nagyszerű köret ebédhez vagy grillezéshez. Sokan el sem tudják képzelni a nyarat kukorica főzés nélkül, a tóparton vagy egy fesztiválon pedig képtelenek ellenállni édes illatának.

Ha otthon szeretnénk belevágni a kukorica főzésébe, tudnunk kell, hogy mennyi ideig kell főzni, hogy ne legyen kemény vagy túlfőtt. Megosztunk veled néhány tippet, hogyan készítsd el a legfinomabb kukoricát. Ezeknek a tippeknek köszönhetően szó szerint élvezni fogod a kukorica főzést.

Csemegekukorica főzése

Te és szeretteid imádni fogjátok ennek a lédús kukoricának az ízét. Alkalmas köretként vagy önmagában is fogyasztható. A kukorica főzési folyamata rendkívül egyszerű. A végeredmény lédús és ropogós lesz.

A főtt kukorica közvetlenül a csutkáról is fogyasztható, de hámozva is hozzáadható a kedvenc salátához vagy más ételekhez.

Szóval, hogyan kezdjünk neki a kukorica főzésének? A kukorica főzéséhez szükségünk lesz egy nagy fazékra, vízre, sóra és csemegekukoricára.

Kukorica főzés folyamata

Töltsünk meg egy nagy fazekat vízzel. A legjobb, ha a legnagyobb edényt használjuk, ami otthon található. Kukoricacsövenként legalább ¼ liter vizet öntsünk az edénybe. Forraljuk fel a vizet, és sózzuk meg. A sóval nem kell spórolni. A kukorica édeskés ízű, ezért jól sózott vízben kell főzni. Ne aggódj, a kukoricának nem lesz sós íze főzés után – a só csak kiemeli és fokozza az édes ízét.

kukorica főzése fazékban

Csemegekukorica hántása

Amíg a víz melegszik, kezdjük el eltávolítani a kukorica héját. Ez a tevékenység sok hulladékot eredményezhet, ezért szemetes fölött végezzük.

A hámozást a csúcsnál kezdjük, megragadjuk a kukoricacsuhét, annyi szálat, amennyit csak lehet, és lefelé húzzuk. Húzzuk le a kukorica héját egészen a legvastagabb részéig, és tépjük le. Ismételjük meg a műveletet, amíg az összes kukoricacsuhét és kukoricabajuszt el nem távolítjuk. Ha teljesen tiszta csövet szeretnénk, akkor egy tiszta fogkefe segítségével eltávolíthatjuk a maradék kukoricabajuszt. Miután alaposan megtisztítottuk, óvatosan tegyük a csöveket a vízbe, ügyelve arra, hogy az edény ne legyen túlzsúfolt.

kukorica főzése lábasban

A kukorica főzési ideje

A legnagyobb rejtély az, hogy mennyi ideig kell főzni a kukoricát. Nincsenek konkrét mutatók, amelyek megmondanák, hogy mikor van készen. Ha szemrevételezéssel vizsgáljuk, a főtt kukoricának élénksárgának kell lennie, kissé tömörebbnek, kóstoláskor pedig puhának és lédúsnak. A csemegekukorica főzése csak 8-10 percet vesz igénybe.

A biztonság kedvéért mindig beállítunk egy időzítőt, mert ha túlfőzzük, a szemek megkeményedhetnek, és ezt nem szeretnénk. A fiatal kukorica általában gyorsabban megfő, mint az idősebb kukorica. Ezért a főzési időt a kukorica állapotának megfelelően kell beállítani. Közvetlenül a főzés után vegyük le az edényt a tűzről, és fedjük le. A forró vízben akár 30 percig is hagyható a kukorica.

Hogy a főtt kukorica még finomabb legyen, főzés után kenjük be olvasztott vajjal. Sóval és borssal is ízesíthetjük.

kukorica főzése vízben

Kukorica főzés több személy számára

Ha partit vagy ünnepséget rendezünk, a kukorica a legjobb nassolnivaló. Könnyen és gyorsan lehet nagy mennyiséget főzni sok embernek. Ha adagoljuk, felnőttenként két kukoricacsövet, gyermekenként pedig egy csövet számítsunk. Végül dobjunk bele néhány extra darabot. Ennek az adagnak elegendőnek kell lennie, mivel figyelembe kell venni, hogy egyesek egyáltalán nem fogják enni a kukoricát, mások pedig több darabot is megesznek belőle.

Meddig áll el a főtt kukorica

A főtt kukorica a hűtőszekrényben 5 napig, a fagyasztóban pedig 6 hónapig tárolható. Fagyasztáskor ügyeljünk arra, hogy a kukoricát légmentesen záródó vagy fagyasztásra alkalmas edényben tároljuk. Ha nincs elég hely a fagyasztóban, akkor a kukoricaszemeket leszedhetjük a csutkáról, és visszazárható zacskóban tárolhatjuk.

Hogyan válasszuk ki a legfinomabb csemegekukoricát a boltban?

Sokáig állsz a boltban vagy piacon a kukoricacsövek előtt, mert hezitálsz, hogy melyiket válaszd? Olvasd el néhány tippünket, és rájössz, hogy nem is olyan nehéz megtalálni a legjobb kukoricacsöveket.

kukorica főzés - kukoricacsövek vásárlása

Még mielőtt a kukorica főzése vagy grillezése megkezdődne, ki kell választani a megfelelő kukoricacsöveket. A kukorica vásárlásának folyamata talán még fontosabb, mint az elkészítése. A fiatal és friss kukorica íze összehasonlíthatatlan az öreg kukoricáéval.

Ellenőrizzük a kukoricacsuhét

Először is vizsgáljuk meg a kukorica külsejét. A kukorica héjának élénkzöldnek kell lennie, szorosan a kukoricára kell lapulnia, és kissé nedvesnek kell lennie. Ezek a frissesség jelei. Soha ne vásároljunk olyan kukoricát, amelynek nincs héja, vagy amelynek héja száraznak tűnik és kezd sárgulni. A kukorica alja is jelezheti, hogy a kukorica nem friss. Ha ez a terület barna, a kukorica valószínűleg öreg.

Figyelem! Ha a boltban kukoricát vásárolunk, ne hámozzuk meg, hogy megnézzük, jó-e. Ez megrövidíti a kukorica eltarthatóságát, és elősegíti a kiszáradást. A frissességet és a minőséget a fent felsorolt mutatók alapján is könnyen megállapíthatjuk.

kukorica főzés-hántott kukorica

Vizsgáljuk meg a kukoricabajuszt

A kukoricabajusz a kukoricacső tetején található haj. A kukoricabajusznak világosbarnának vagy aranyszínűnek kell lennie. Érintéskor enyhe ragacsosságot kell éreznünk. Ha a kukorica friss, a kukoricabajusz illatának édesnek kell lennie. Ne vásároljunk olyan kukoricát, amelynek fekete vagy száraz a bajusza. Ezek annak a jelei, hogy nem friss.

A kukoricát finoman nyomjuk meg

Fentebb említettük, hogy a kukoricacsuhét nem szabad lehúzni a boltban. Ehelyett óvatosan nyomjuk meg a csövet, hogy a szemeket a héjon keresztül is érezzük. A kukoricacsőnek szilárd tapintásúnak kell lennie, és a kukoricaszemeknek pufóknak kell lenniük. Kerüljük az olyan kukoricát, amelyen üres foltokat érzünk, ahol a szemek hiányoznak.

Kukorica tárolása

Ha már megvettük a legfrissebb csöveket a kukorica főzéshez, tároljuk is helyesen. Ha még aznap elkészítjük, a legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Ha egy nappal később szeretnénk elkészíteni, csomagoljuk szorosan egy műanyag zacskóba, és tároljuk a hűtőben. Hosszútávú tárolás esetén ajánlott mihamarabb belevágni a kukorica főzésébe és a főtt kukoricacsöveket lefagyasztani.

kukorica főzés - főtt kukorica

Párolt kukorica: Hogyan kell elkészíteni?

A főtt és a grillezett kukorica egyaránt nagyon finom. A párolásnak azonban más előnyei is vannak. Az első az, hogy ez a készítés rendkívül egyszerű, és nem igényel tűzhelyet. A párolt kukorica akár mikrohullámú sütőben is elkészíthető. További előnye, hogy a párolás nagyon kevés időt vesz igénybe, és a kukorica elkészítésének leggyorsabb módja.

A legnagyobb előnye a kukorica párolásának az, hogy több tápértéket őriz meg, mint a grillen sütés vagy a vízben való főzés során. Mindemellett megőrzi fantasztikus ízét.

Párolt kukorica elkészítése mikrohullámú sütőben

Válasszunk olyan edényt, amely alkalmas a mikrohullámú sütőbe. Győződjünk meg róla, hogy például a tányérnak nincs aranyozott széle, amely tönkreteheti a mikrohullámú sütőt. A kukoricát héjában tegyük egy porcelánedénybe, és tegyük a mikrohullámú sütőbe. Válasszunk magas hőfokot, és 3-4 percig melegítsük. Ne feledjük, hogy az idősebb kukoricának több időre van szüksége, ezért a főzési időt ennek megfelelően állítsuk be.

Miután kivettük a kukoricát a mikrohullámú sütőből, hagyjuk kihűlni. Csak ezután kezdjük el eltávolítani a kukoricacsuhét és a kukoricabajuszt, a kukoricacső tetejétől lefelé húzva. Miután meghámoztuk, sózzuk vagy borsozzuk a kukoricát, és vajjal tálaljuk.

Kukorica párolása a tűzhelyen

Vegyünk elő egy nagy fazekat, amelybe beletesszük a zöldségpárolót. Öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy az edény alja tele legyen, de a víz ne érjen a zöldségpárolóhoz. Fedjük le az edényt, és forraljuk fel a vizet. Amíg a víz forr, hámozzuk meg a kukoricacsöveket, esetleg vágjuk félbe őket.

Amikor a víz forrni kezd, tegyük a kukoricát a párolóedénybe. Fedjük le ismét az edényt, és pároljuk a csöveket körülbelül 7-9 percig. Az időt ahhoz igazítsuk, hogy fiatal vagy idősebb kukoricát főzünk. Az idősebb kukoricának általában kicsit több idő kell, hogy megfőjön. Gőzölés közben időnként ellenőrizzük a vízszintet, és szükség esetén töltsük fel. A párolt kukoricát sóval, borssal és vajjal tálaljuk.

Tippünk: Használj ízesített vajat – például gyógynövényekkel ízesítettet.

Grillezett kukorica

A kukorica grillezése meglehetősen egyszerűnek tűnik. De ez nem csak arról szól, hogy kukoricacsöveket dobunk a forró grillre. Ha ízletes kukoricát akarsz készíteni, bizonyos szabályokat be kell tartani és természetesen a grillsütő előkészítése is fontos.

kukorica főzése vagy grillezése

Grillezés folyamata

Ezt a módszert használjuk, amikor öregebb kukoricát grillezünk. Mielőtt grillezni kezdenénk, a kukoricacsöveket sós vízbe áztatjuk, hogy enyhén sós ízt adjunk nekik, és hogy lédúsabbak legyenek. Legalább 12 órán át kell a sós lében lenniük.

Ha azonban friss kukoricát akarunk grillezni, az áztatásnak semmi haszna, sőt, inkább kárt okozhat. A friss kukorica kellően lédús és ízletesebb.

A kukoricát kétféleképpen lehet grillezni. Az első az, hogy az egész kukoricacsövet a grillre teszük, a héjával együtt. Ha ezt a technikát választjuk, előfordulhat, hogy a kukoricacsuhé és a kukoricabajusz lángra kapnak és kicsit megégetik a kukorica hegyét.

Ennél jobb megoldás, ha levágjuk a kukoricacsövek hegyét, és lehámozunk néhány réteg csuhéjt. De nem mindet! Így a kukorica gyorsabban megfő, de nem ég meg. Ha nem szedjük le az összes csuhéjat, megakadályozzuk, hogy a kukorica kiszáradjon, és elősegítjük a párolási folyamatot. Az eredmény belül szaftos, kívül ropogós kukorica lesz. A friss csöveket körülbelül 15 percig sütjük a grillen. A sütési idő azonban az adott grilltől függően változhat.

A kész kukoricának élénksárga színűnek kell lennie. Egyes részek megperzselődhetnek. Ha nem szeretjük az elszenesedett részeket, ne hámozzuk meg a kukoricát grillezés előtt.

grillezett kukorica

Ha rendelkezünk kerttel, az a legjobb, ha saját magunk termesztünk kukoricát. Annyit termesztünk ki magunknak, amennyit szeretnénk (nem helyigényes növény) és biztosak lehetünk benne, hogy a kukorica főzésnél 100% bio alapanyaggal fogunk dolgozni, természetesen csak akkor, ha kerülni fogjuk a vegyszerek használatát 🙂

Képek: shutterstock.com

Homelook