Konyhakert az erkélyen

Egyre több emberben tudatosul, hogy egyes gyümölcsök, zöldségek, fűszer- és gyógynövények otthon is termeszthetők. Mi több, erre a feladatra kertre sincs szükség. Ha van erkélyed vagy teraszod, máris nekiláthatsz a termesztésnek. 

Tippjeinkkel gyerekjáték lesz a konyhakert kialakítása.

Mire lesz szükségünk

Szükségünk lesz néhány virágcserépre vagy bármilyen más edényre. Rajtad múlik, mit részesítesz előnyben, választhatsz különböző méretű virágcserepeket és kaspókat, magaságyást vagy ültetőládát.

Légy kreatív! A kaspók függőlegesen is elhelyezhetők. Használd ki okosan a teret!

Konyhakert - vödör virágtartó

A következő lépés az egészséges és minőségi talaj beszerzése. Látogasd meg a legközelebbi hobbiboltot és a termeszteni kívánt növények alapján válaszd ki a legmegfelelőbb virágföldet.

Ha belefogsz a kertészkedésbe, minden bizonnyal a komposztálásba is bele fogsz akarni vágni. A komposzt a világ legősibb és legtermészetesebb talajjavítója, saját kezűleg előállítható és felhasználható, tehát nem kell minden évben új földet venned.

A cserépben, ágyásokban vagy ládákban való termesztésnél arra is kell gondolnunk, hogy a talaj korlátolt mennyiségű tápanyagot tartalmaz. A növények megfelelő fejlődése érdekében javasolt rendszeresen műtrágyával gazdagítani a talajt.

A kis hely sem akadály

Miután feltöltötted földdel a cserepeket, ládákat vagy ágyásokat, kezdheted az ültetést.

Az erkélyen kialakított konyhakertben bármit termeszthetsz csak számolni kell azzal, hogy például egy sütőtök mellett már nem sok minden fog elférni. Ha többféle növényre vágysz érdemes sárgarépával, cherry paradicsommal, paprikával, retekkel vagy spenóttal próbálkozni.

Konyhakert - zöldségek

A gyógynövények és fűszernövények termesztése nagyon egyszerű. Gyógynövényekkel segítheted egészséged megőrzését, fűszernövényekkel új szintre emelheted a főzést. A metélőhagyma, menta, oregánó és bazsalikom kiválóan alkalmas otthoni termesztéshez. 

A fény létfontosságú

Ne feledd, hogy a fény létfontosságú a növények számára. A legtöbb terméshozó zöldségnek napi 5-6 óra közvetlen napfényre van szüksége. Ha a konyhakerted túl árnyékos, sajnos le kell mondanod a paprika termesztéséről és helyette olyan növényt találnod, amely nem igényel sok fényt.

Függőleges konyhakert

A saját konyhakert előnyei

  • Környezetbarát módon juthatsz friss gyümölcshöz és zöldséghez
  • Vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk
  • A kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is
  • A kertészkedést a gyerekek is élvezik

Ha nincs elég hely az erkélyen az sem baj. Moduláris virágtartó állványok segítségével a konyhában is kertészkedhetsz.

Homelook