Konyha színek: Praktikus tippek a konyha átfestéséhez

Szeretnél új életet lehelni a régi, megunt konyhádba? Nem tudod, milyen konyha színek most a legmenőbbek? Nézzük meg, milyen árnyalatok illenek egymáshoz és milyen festéktípus a legalkalmasabb a konyhába. 

konyha színek-fehér

Az újrafestés a leggyorsabb módja annak, hogy régi konyhánk új külsőt kapjon. Mielőtt festeni kezdenénk, gondoljuk át a dolgok esztétikai és funkcionális oldalát. Ideális esetben a konyha színek harmonizáljanak a lakás berendezésével, hogy minden összhangban legyen a lakásban. Ha kicsi a konyhánk, mindenképpen válasszunk világos árnyalatokat, hogy a tér vizuálisan nagyobbnak tűnjön. Az olcsó konyhákat gyönyörűen feldobja egy új festékréteg. Kerüljük a sötét és erőteljes árnyalatokat. Az is remek megoldás, ha mosható, de légáteresztő festéket választunk. De menjünk sorba!

Konyha színek és a pszichére gyakorolt hatásuk

A konyha átalakításánál a leggyakoribb színek a sárgától a pirosig terjedő meleg árnyalatok. És persze ott van a halhatatlan klasszikus fehér szín. Hogyan hatnak ránk a színek? Melyek serkentik az étvágyat és melyek csillapítják azt? Lássuk a legnépszerűbb konyha színeket:

Sárga – A sárga optimista és feldobja a konyhát. Jó kedvre derít és serkenti az étvágyat. Kisebb konyhákban azonban javasolt inkább a világosabb árnyalatait használni.

Narancssárga – A narancssárga tökéletes a konyhába és az étkezőbe. Feltéve, ha nem diétázunk. Ez a legétvágygerjesztőbb szín az összes közül.

Fehér – A fehér egy semleges klasszikus, amely bármilyen színű konyhához illik. Szellősebbé teszi a teret, és segít vizuálisan megnagyobbítani még a legkisebb konyhát is.

Piros – A piros szín kis mennyiségben stimuláló, de nagyobb mennyiségben irritáló lehet. Ha pirosra szeretnénk festeni a konyhánkat, ügyeljünk arra, hogy ne az összes falon használjuk ezt a színt.

Zöld – A zöld egy friss és természetes szín, amely kellemes hatással van a pszichénkre, és egészséges táplálkozásra ösztönöz. Jól kombinálható például fa munkalappal és fehér kiegészítőkkel.

Kék – A kék nyugtató hatású és csökkenti az étvágyat. Rozsdamentes acél kiegészítőkkel kombinálva azonban óvakodjunk a hideg árnyalatoktól. Egy ilyen kombináció feleslegesen ridegnek tűnhet. A fával viszont nagyon harmonikus kettőst alkotnak.

Szürke – A szürke az egyik legdivatosabb szín napjainkban, de ez a szín inkább nagyobb konyhákban mutat jól. Modern, stílusos és elegáns egyben, ami pedig még praktikusabbá teszi, hogy szinte bármilyen más színnel remekül kombinálható.

Hogy a festék a lehető legtovább kitartson

Milyen típusú festék alkalmas a konyhába? Mindenképpen jó döntés, ha mosható. Ha csak kopásálló festéket választunk, az nem lesz elég. Lehet, hogy nem hagy nyomot, amikor nekitámaszkodunk, de ha egyszer már piszkossá válik, nem lehet vele mit kezdeni. Viszont mosható festékből is van többféle. A gyakran nedves konyhába olyan festéket válasszunk, amely légáteresztő (páraáteresztő), így minimálisra csökkentjük a penész kialakulásának veszélyét. Az olyan festékek, amelyekről azt állítják, hogy ellenállóak a vízzel és gőzzel való időnkénti érintkezéssel szemben, szintén alkalmasak a konyhába. Az ilyen festékek könnyen lemoshatók szivaccsal vagy ronggyal.

konyha színek-piros

TIPP: Ha higiénikus tisztaságra vágyunk, válasszunk antibakteriális festéket, amely az ezüstionoknak köszönhetően megakadályozza a baktériumok szaporodását.

Ötletes és praktikus mágneses szín

Felejtsd el a hűtőmágneseket, és fesd le a konyhafal egy részét mágneses festékkel. Könnyen felragaszthatók rá a receptek, bevásárlólisták vagy akár fényképek is. Mágneses festékre írni is lehet (és persze utána letörölhető). Ha nem értékelnéd a festék mágneses funkcióját, válassz egy olcsóbb krétatábla festéket, amelyre recepteket, üzeneteket és bevásárlólistákat is írhatsz.

A kevesebb néha több, ez a konyha színekre is érvényes

Festéskor tartsuk szem előtt, hogy konyhánk több évig így fog kinézni. Ezért a konyha színek kiválasztásakor óvatosan járjunk el, nehogy túl hamar megunjuk az új megjelenést. Az is sokat segít, ha csak egy, legfeljebb két színt választunk. Nagyobb konyha esetében kicsit kísérletezni is lehet, és két kontrasztos színt is összekombinálhatunk. Kisebb konyha esetében maradjunk egy színnél, illetve annak különböző tónusainál.

konyha színek-szürke

Ne feledjük el, hogy a konyha színeket rengeteg berendezés, eszköz és természetesen a konyhabútorok fogják kiegészíteni. Mindig képzeljük el a kész konyhát és bizonyosodjunk meg róla, hogy a végeredmény valóban hangulatos és egységes lesz.

Homelook