Konyha berendezése lépésről lépésre

Az új konyha berendezésén töröd a fejed? Kétségtelen, hogy már az ideális színt vagy stílust keresed. Amit azonban semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, az a praktikusság. Bár jó, ha szuper stílusos konyhád van, amelyet minden látogató irigyelni fog, ne feledd, hogy mindenekelőtt neked kell benne jól érezned magad. Van pár tippem, hogyan kombinálhatod az élvezetest a hasznossal, és hogyan teheted a konyhádat minden szemszögből a lehető legtökéletesebbé!

konyha berendezése konyhaszigettel

Kezdjük a konyhaszekrénnyel

A konyha berendezése nem is kezdődhetne mással, mint a megfelelő konyhaszekrény kiválasztásával. Meghatározza az egész konyha stílusát és alapként szolgál a többi funkcionális elem tervezésénél. Határozzuk meg, milyen lehetőségek jöhetnek számításba a helyiség mérete alapján. Kisebb konyháknál nagyon népszerű és természetesen praktikus is a sarok konyhabútor. Viszonylag nagy munkafelületet kínál és az egyébként nagyon nehezen hasznosítható sarkot is remekül hozzáférhetővé teszi.

szürke konyha berendezése

Nagyobb helyiségek esetében az U-alakú konyhabútorok is szóba jöhetnek, és ha valóban elég nagy térrel rendelkezünk, akkor a konyhasziget lehetőségén is elgondolkodhatunk. Ha biztosak szeretnénk lenni, abban, hogy az elkészült konyhában majd két ember is kényelmesen főzhet és tartózkodhat, tartsunk be egy alapszabályt: hagyjunk a konyhabútor előtt 120 cm-es távolságot. Ez a távolság garantálja, hogy ha valaki dolgozik a konyhaszekrény mellett, a másik személy a háta mögött nyugodtan járkálhat.

u-alakú konyha berendezése

A konyha berendezésének megtervezése után a konyhafal színét is kiválaszthatjuk.

Készülékek elrendezése

A következő lépés a konyha berendezésénél a készülékek elrendezésének megtervezése. Használjuk ki a konyha magasságát a lehető legjobban. A sütőt például legalább derékmagasságban helyezzük el, hogy a használata a lehető legkényelmesebb legyen. Ez megkönnyíti a sütést. 

konyha berendezése készülékekkel

Továbbá, javasolt a mikrohullámú sütőt magasabbra, például a sütő fölé helyezni. A mosogatógépet olyan helyre tegyük, ahol a tányérok, evőeszközök és edények tárolására szolgáló hely van. Így nem kell majd fel-alá rohangálnunk a konyhában az elmosott edényekkel.

Nyitott vagy zárt szekrények

Egy praktikus konyha nem maradhat szekrények és polcok nélkül, ahol könnyedén tárolhatjuk a hozzávalókat és az összes szükséges eszközt. Két utat választhatunk. Az első a zárt szekrények, amelyek elegáns és letisztult megjelenést kölcsönöznek a konyhának. Hátrányuk azonban a nagyobb súlyuk, az ajtók kinyitásához szükséges plusz teret is figyelembe kell vennünk, ami kisebb konyhákban problémát jelenthet.

Redőny, amely helyet takarít meg! Ha a zárt szekrényeket részesítjük előnyben, de a lehető legtöbb helyet szeretnénk megtakarítani, a redőnyös bútorok érdekes választásnak bizonyulhatnak. A redőny egyszerűen felcsúszik, mint a garázsajtó, így a szekrények előtti térrel nem kell foglalkoznunk.

A nyitott szekrények és polcok népszerű megoldásnak számítanak a rusztikus konyha berendezésénél. Mivel azonban minden holmi mindig szem előtt van, nagyon fontos rendszerezni őket, hogy ne legyenek vizuálisan zavaróak.

Praktikus rendszerezők

A konyha berendezése a bútorok belső elrendezését is magába foglalja. A fiókokban és polcokon használjunk rendszerezőket, amelyek több kis rekeszből állnak. Így az egyes tárgyak mindig a helyükön lesznek, és nem keverednek össze egymással. Kinek van kedve főzés közben az elveszett eszközt keresgélni. A fiókokat elválasztófallal is kiegészíthetjük, így még áttekinthetőbbé válik a tartalmuk. Minél rendezettebb lesz a konyhánk, annál könnyebb és gyorsabb lesz a főzés.

Akasztórendszerek

A konyha berendezésénél a falakra is kell gondolni. Az akasztós rendszerezők lehetővé teszik a falak praktikus kihasználását és természetesen az így szemügyre tett eszközök egyben a konyha díszévé is válnak. Az eszközökön kívül fűszernövényeket és edényeket is tárolhatunk így. Praktikusság szempontjából a leggyakrabban használt eszközöket és edényeket javasolt így tárolni, mivel itt mindig kéznél lesznek.

konyha berendezése akasztórendszerrel

Világítás

A konyha berendezésénél természetesen a megvilágításra is gondolni kell. Félhomályban szeletelni nem túl biztonságos. Általában az asztal felett szokott lenni a fő fényforrás, amely megvilágítja az egész helyiséget és óriási esztétikai értékkel bír. Ezeket a csillárokat bátran nevezhetjük a konyha domináns elemének. Főzés közben azonban több fényre lesz szükségünk.

konyha berendezése fa csillár

A főzőlap megvilágítását a páraelszívó biztosítja. A munkalap esetében kétféle megoldás közül választhatunk. Ha vannak felső szekrényeink, azok alsó lapját is kihasználhatjuk a lámpák vagy LED szalagok rögzítésére. Ennek a megoldásnak a fő előnyei, hogy bárhogy is fogunk a szekrény mellett állni, sosem jelenik meg a saját árnyékunk a munkalapon, illetve mivel a fényforrás nagyon közel van a megvilágított helyhez, nem kell nagy fényerőt alkalmaznunk.

fehér konyha berendezése

A mennyezeti lámpáknál figyelnünk kell arra, hogy pontosan a munkalap felett helyezkedjenek el az izzók, illetve kicsit erősebbnek kell lennie a fényforrásnak, mivel a mennyezet és a munkalap közötti távolság nagyobb, mint a felső szekrénysor alsó lapja és a munkalap közötti távolság. A mennyezeti lámpák nagy előnye, hogy esztétikusabbak, és akkor is díszei a konyhának, ha épp nem világítanak.

Homelook