Komposztálás házilag, avagy kerti komposztálás

A komposzt, más néven a fekete arany a legjobb tápanyagokban gazdag trágya, amelyre a talajnak szüksége van. Te is könnyen kerti komposztálásba foghatsz, és a felesleges hulladékból hasznos szerves anyagot varázsolhatsz. Olvasd el tippjeinket és tanácsainkat, hogyan kezdj neki a komposztálásnak.

Kerti komposztálás

A komposztálás az ökológia szempontjából is nagyon előnyös. A háztartás által produkált hulladék szó szerint szemmel látható és ez a látvány gyakran takarékosságra ösztönzi az embert, illetve a kerti komposztálás nagyban csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét.

Így kezdj neki a kerti komposztálásnak

Mielőtt komposztáló edényt vagy komposztáló ládát vásárolnál, gondold át, hogyan tervezed felhasználni a keletkezett komposztot, és mennyi komposztra van valójában szükséged.

Kerti komposztálás komposztáló tartály vagy láda segítségével

A komposztáló tartály vagy láda előnye a könnyű használatban nyilvánul meg. A komposztáló tartályokon fedél van, amely megakadályozza a hő kiáramlását, és így segíti a komposztálási folyamat intenzívebbé tételét. A tartály vagy láda segít a komposztot egy helyen tartani, így helyet takaríthatsz meg a kertben.

Esztétika szempontjából is érdemes komposztáló tartályba fektetni, főleg, ha kicsi a kerted és a komposztáló látható a kert pihenőrészéről is.

A komposztálóban történő kerti komposztálást teljes mértékben az ellenőrzésed alatt tarthatod. Egyszerűen tedd bele a szerves hulladékot, és hagyd, hogy beinduljon a komposztálási folyamat. A tartályban megmarad a komposzt, és te úgy használhatod fel, ahogyan szeretnéd és amikor jónak látod. Létezik azonban néhány egyszerű szabály, amelyet a cikk későbbi részében elmagyarázunk.

Kerti komposztálás hulladék a konyhából

Kerti komposztálás komposzthalom formájában

Ha elegendő hellyel rendelkezel a kertedben, és sok szerves hulladékot termelsz a családdal, a komposzthalom nagyszerű megoldás lehet számodra. Ez a kerti komposztálás leghagyományosabb és legegyszerűbb módja.

Nincs szükséged pénzre, hogy komposztáló ládát vegyél, vagy időre, hogy kialakítsd a komposztálót. Mindössze egy olyan helyre van szükséged a kertedben, ahol egy halom szerves hulladékot tudsz felhalmozni.

A komposzthalom fő előnye az egyszerűsége. Csak találj egy helyet a kertedben, ahová kidobhatod a szerves hulladékot. Ezzel a módszerrel még a komposztálás alapvető szabályait sem kell ismerned, mert a természet mindent megold helyetted.

Tippünk: Válassz egy napos helyet a komposzthalom kialakításához. A napfény segít felgyorsítani a komposztálási folyamatot.

Hogyan kell komposztot készíteni?

Az egészséges komposzt előállításához a következő három összetevőre van szükségünk:

 • zöld anyag (nitrogéntartalmú),
 • barna anyag (széntartalmú),
 • nedvesség.

A zöld anyagok közé tartoznak a konyhai hulladékok, a friss növényi maradványok, a gyomnövények, a kávézacc, a növényi eredetű konyhai hulladékok és a lekaszált fű.

A barna anyagok közé tartoznak a lehullott levelek, faágak, karton, dióhéj, hamu, széna és faforgács.

Az egészséges komposzt előállításához körülbelül 50% zöld és 50% barna anyag arányát kell fenntartanunk. Ha úgy döntöttünk, hogy komposztáló ládában komposztálunk, akkor a tartalmát vízzel locsoljuk, hogy kissé megnedvesítsük. Nem szabad azonban teljesen nedvesnek maradnia.

Kerti komposztálás hulladék

Mi nem való a komposztba?

Egyes összetevők nem valók a komposztba, mert szagot árasztanak, és így vonzzák a patkányokat, illetve más rágcsálókat. A növényvédőszerrel kezelt vagy savas összetevők elpusztíthatják a komposztban lévő baktériumokat, amelyek elősegítik a sikeres komposztálási folyamatot. Az ürülék tartalmazhat káros parazitákat vagy baktériumokat, amelyek a trágyádat veszélyes biohulladékká változtatják. Ezenkívül nem ajánlott húst és halat, kártevőkkel megtámadott növényeket, faszénhamut és egyéb összetevőket a komposztba tenni.

A komplikációk elkerülése és a komposzt egészségének megőrzése érdekében ne dobd bele ezeket az összetevőket:

 • hús és hal,
 • kártevőkkel megtámadott vagy beteg növények,
 • szénhamu,
 • tartósítószerekkel kezelt fa,
 • tejtermékek,
 • zsírok és olajok,
 • kutya- és macskaürülék.

Hogyan használhatod fel a komposztot?

A komposztot sokféleképpen fel lehet használni a kertben, és a lehető legjobb trágya. Használható:

 • új zöldségágyások kialakításához,
 • a kert trágyázására a talajminőség javítása érdekében,
 • kültéri és beltéri növények átültetéséhez,
 • új gyepterületek kialakításához,
 • a talaj trágyázására a gyümölcs- és díszfák körül.

A komposzt lényegében a kert bármelyik részének kialakításához jó alapul tud szolgálni, legyen az a 0. zóna az egyéni igényekre, az 1. zóna, amely a kert legintenzívebb része, az állatok számára alkalmas 2. zóna, vagy a 3., 4. és 5. zóna, mely a földművelésre alkalmas.

Képek: shutterstock.com

Homelook