Kicsi hálószoba berendezése

Nem mindig vagyunk olyan szerencsések, hogy elég tágas hálószobával rendelkezünk, ahol nem kell minden centimétert számolgatni. A kicsi hálószoba azonban nem mindig jelent rosszat, elég pár trükk és máris az otthonosság és a kényelem benyomását kelti. A teret ugyanis többféleképpen is hatékonyan ki lehet használni. Még egy kicsi hálószoba is tökéletesen teljesítheti az összes funkciót, amit elvárunk tőle.

kicsi hálószoba

Tükrök nem csak a látszat kedvéért

Amellett, hogy lehetővé teszik a sminkelést vagy a reggel, félálomban kiválasztott öltözék ellenőrzését, vizuálisan megnövelik a szobát, és sokkal világosabbá teszik a teret. A tükröket használhatjuk egy falon, vagy használhatunk két egymással szemben lévő tükröt, hogy a végtelen tér illúzióját keltsék. Mivel a tükrök manapság már nem csak szögletes formában kaphatók, ezért tökéletesen a kicsi hálószoba egyedi hangulatához igazíthatók. Álló, fali vagy asztali, négyszögletű, kerek, ovális vagy absztrakt formájú, kerettel, keret nélkül, csakis rajtunk múlik, milyen tükörrel egészítjük ki a szobánkat.

tükrök elrendezése kicsi hálószobában

TIPP: Két legyet ütünk egy csapásra, ha olyan szekrényt veszünk, amelynek tolóajtójába már tükör van beépítve. Ezzel a megoldással helyet és pénzt takaríthatunk meg.

Egymásba rakható bútorok a még több helyért

Az egymásba rakható bútorok legfontosabb előnye, hogy ha nincs rájuk éppen szükség alig foglalnak helyet. Tárolóasztal vagy szék, mindkettőnél érvényes, hogy néha elfér rajtuk minden, néha azonban nem. Pontosan ilyen helyzetekben fogjuk értékelni az egymásba rakható bútorokat. Elég előhúzni a bútordarabunk másik részét és VOILÁ megdupláztuk a tárolófelületünket. Természetesen amint nem lesz igény a nagy felületre megint egymásba rakhatjuk a bútort.

áttetsző szék kicsi hálószobába

Használjunk ki bölcsen minden helyet

Tárolóhelyből sosincs elég, és ez kétszeresen igaz a kicsi hálószobánál. Szerencsére léteznek olyan multifunkcionális bútorok, amelyekben szezonális ruhákat és egyéb alapvető dolgokat tárolhatunk. Ez lehet ágy alatti tároló, szekrények feletti bővítés vagy tárolóhelyet biztosító puff. Mindegyik megoldással maximálisan kihasználjuk az egyébként kihasználatlan teret. Ha alaposan kitakarítjuk a gardróbszekrényt, lehet, hogy nem is lesz szükség ennyi tárolóhelyre.

Pakoljuk egymásra a holmikat

A kicsi hálószobában a magas plafon igazi főnyeremény. Használjuk ki ezt a teret is a lehető leghatékonyabban. A szekrénybővítések extra helyet biztosítanak, és nem feltétlenül csak a szezonális holmiknak kínálhatnak fel helyet. A polcos bővítések például elolvasott könyveknek, de akár szobanövényeknek is otthont adhatnak. Ha úgy döntünk, hogy a szezonális ruhákat fogjuk a szekrények tetején tárolni, akkor egyszerű dobozok is megteszik, de ebben az esetben is vannak stílusosabb megoldások. A mintás kartondobozok vagy textildobozok szépen összehangolhatók a hálószoba stílusával.

Varázsoljunk a színekkel

Igen, a fehér egy univerzális szín, amely a teret is hajlamos nagyobbnak láttatni. Kicsi hálószobába egyértelmű választás. De nem kell teljesen elkerülni a színeket. Kis helyiségekben mindig maradjon fehéren a mennyezet. A falak esetében azonban nem kell lemondani a kedvenc színünkről. A legfontosabb, hogy mindig csak egy falat fessünk le a kívánt színnel. A maradék fehér falak szépen tompítják az élénkebb színeket, ugyanakkor egy kis pezsgést adnak a szobának.

kicsi hálószoba nagy tükörrel

Ne feledkezzünk meg a falakról

Nem kell mindennek a padlón lennie. Ha tehetjük, használjuk a falakat is a holmik tárolására. Ez lehet egy függő könyvespolc, falra szerelt akasztó, fali lámpa az ágy felett, vagy akár polc az éjjeliszekrény helyett, amely ha több helyre van szükségünk az esti nyújtózkodásnál, egyszerűen lehajtható.

Helytakarékos tolóajtó

Bár elsőre nem tűnik fel, de a gardróbszekrény ajtaja és a szobaajtó, rengeteg helyet vesz igénybe. Kinyitásukhoz nagy térre van szükség, amelynek a gyakori használat miatt mindig öresen kell maradnia. A tolóajtó egyre népszerűbb és egy kicsi hálószobában szinte nélkülözhetetlen. A szekrények esetében nem jelent problémát az alkalmazása, a szobaajtóknál viszont már van pár dolog, amire figyelnünk kell. A beépített ajtónál például fontos megvizsgálni bele-e fér a falba az ajtó szerkezete, illetve arra is ügyelni kell, hogy a fal adott részében ne legyenek vezetékek vagy csövek. A függesztett tolóajtónál az ajtó melletti falat természetesen üresen kell hagyni, de ami még fontosabb, tervezéskor számításba kell venni a villanykapcsolók helyét.

Homelook