Kert ötletek – kert kialakítása lépésről lépésre

Olyan kertre vágysz, amelyben maximálisan jól érzed majd magad? Ez valósággá válhat! Mindössze annyit kell tenned, hogy megfogadod a következő kert ötleteket és a kertedet zónákra osztod. Ez azt jelenti, hogy mindennek meglesz a maga helye. Ennek köszönhetően a kertben kellemesen is fogod érezni magad.

A kert zónákra való osztására nem kell bonyolult feladatként tekinteni. Elég, ha betartasz pár alapszabályt és a végeredmény magáért fog beszélni. Ebben a cikkben néhány tippet olvashatsz arról, hogyan teheted a kertedet olyan hangulatos hellyé, hogy sohasem fogod akarni elhagyni.

Kert ötletek - zónák

Kert ötletek – 5 zóna különböző célokra

Nagyszerű megoldás a permakultúra. Ez a kert 5 zónára való felosztását jelenti, amelyek mindegyike más-más célt szolgál. A permakultúra nagy és kis kertek kialakításával egyaránt foglalkozik. Mind az öt zónának megvan a maga funkciója és célja. Nézzük meg, mik azok!

Kert ötletek – 0. zóna: Egyéni igények

Ha saját elképzelésed szerint szeretnéd kialakítani a kertedet, akkor természetesen a saját igényeidre kell összpontosítanod. Javasoljuk, hogy előre gondold át, mit szeretnél termeszteni, és hogy osztozni fogsz-e a teren a házi kedvenceddel, vagy csak relaxálásra kívánod használni a kertedet. Többek között azzal is tisztában kell lenned, hogy a modern kert a terasz vagy az egész ház egyfajta kiterjesztéseként is szolgál, ami a kialakítását illeti. Ha tehát az ingatlanod még csak most épül vagy még berendezésre vár, gondold át előre, hogy hol lesz a terasz bejárata vagy a kertre nyíló kilátás.

Tippünk: Szeretnél gyümölcsöt és zöldséget termeszteni a kertedben? Válaszd ki a kedvenc fajtáidat, és bátran ültesd ki őket az erre a célra fenntartott helyre. Ha valóban permakultúra kertet szeretnél kialakítani a fűszer- és gyógynövényekről se feledkezz meg. A máriatövis például egy igazi csodanövénynek számít, a CBD-olajhoz hasonlóan számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Hidd el, hogy jól jársz, ha a kertedben fog nőni.

Kert ötletek - növénytermesztés

Kert ötletek – 1. zóna: A kert legintenzívebb része

Úgy tartják, hogy az 1. zóna van a legközelebb a házhoz. Mezítláb is el kellene jutnod oda. A kertnek ezen része mindig szem előtt lesz. Ezért alakítsd ki úgy, hogy teljes mértékben elégedett legyél vele. Használj különböző elemeket, például esztétikus ösvényt vagy járdát. Az 1. zónát dísznövényekkel és virágágyásokkal is feldobhatod.

A kertnek ebbe a részébe kiültetheted a kedvenc fűszernövényeidet, vagy a kedvenc gyümölcsbokrodat is. Mivel ez az a zóna, ahol a legtöbb időt fogod tölteni, alakíts ki pihenőhelyet benne. Itt helyzheted el a kerti garnitúrát vagy pavilont.

Ne feledd: Ha kisgyermekeid vannak, akiket szemmel kell tartanod, ne habozz, és helyezz el számukra homokozót vagy más játékelemeket az 1. zónában.

Kert ötletek – 2. zóna: Állatok számára alkalmas

A 2. zóna még mindig közel van a házhoz, de már kevésbé van szem előtt. Nem kell tehát minden egyes nap a szépítgetésével foglalkoznod. A kertnek ez a része különösen alkalmas például baromfi vagy más háziállatok tartására. Komposzttal ellátott üvegházat is elhelyezhetsz itt, vagy olyan zöldségeket ültethetsz ide, amelyek termesztése kevésbé igényes. És ne feledkezz meg a kerti házról sem, ha szükséged van rá, a 2. zónában tökéletesen megtalálja a helyét.

Tippünk: A kertnek ezen a részén termeszthetsz például cukkinit, babot, burgonyát vagy sütőtököt. Ezeket a zöldségeket nem nehéz termeszteni, és mindenképpen a 2. zónába a helyük.

Kert ötletek - állattartás

Kert ötletek – 3., 4. és 5. zóna: Földművelés és erdők

A 3. zóna nagyobb telkeken és gazdaságokban található meg. Elsősorban legeltetésre és földművelésre használják. Nem vonatkozik a hagyományos városi és vidéki kertekre, amelyek a legtöbb esetben csak az 1. és 2. zónával rendelkeznek. További zónák közé tartozik a 4. zóna. Ide tartoznak az alacsony fenntartású erdők. És érdemes megemlíteni az 5. zónát is, amely azonban egy nagyobb, parlagon hagyott területet, az úgynevezett vadont jelenti.

Végső kert ötletek: a kreativitásnak nincsenek határai

Végül, de nem utolsósorban, fontos kiemelni, hogy a saját kerted kialakításánál teljesen szabad kezed van. Csempészd bele azokat az elemeket, amelyek közel állnak a szívedhez. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan eredeti kertet hozz létre, amelyben maximálisan jól fogod érezni magad.

Képek: shutterstock.com

Homelook