Kék szín a belső térben: Időtlen, megnyugtató és inspiráló

Az időtlen kék még mindig az egyik legnépszerűbb szín a lakberendezésben. Nem is csoda, hiszen rengeteg árnyalata létezik és bármilyen stílushoz illik.

Légies tengerparti hangulat vagy titokzatos légkör? Ezzel a színnel mindkettő elérhető. Ami pedig a legfontosabb, hogy minden árnyalata kellemes hatással van a pszichénkre. Alkalmas nappaliba, hálószobába vagy gyerekszobába. Tisztaságot és nyugalmat áraszt, ezért fürdőszobába is megfelelő. Mindemellett segítheti a koncentrációt, tehát a dolgozósarokban nélkülözhetetlen.

Milyen színekkel kombinálni

Ennek a színnek több árnyalata is van. Akár világos, akár sötét árnyalat mellett döntesz, tökéletesen fog mutatni világos vagy sötét fával és természetes anyagokkal kombinálva. Bár azt szokták mondani, hogy a zöld színnel nem illenek egymáshoz, mégis léteznek kivételek. Elég, ha olyan árnyalatokat választunk ki, melyek nem ütik, hanem szépen kiegészítik egymást. Természetesen a fehér-kék kombináció klasszikusnak számít. A sötétkék továbbá aranyszínű kiegészítők és sárga szín mellett is szépen kimutatkozik. A matróz mintáról sem feledkezhetünk meg, azaz a kék, fehér és piros szín kombinációjáról.

Kanapé

A kanapé a nappali legnagyobb, legfontosabb és legjobban kihasznált eleme. Kisebb szobában remekül fog mutatni egy kétszemélyes kék kanapé, natúr fa vagy vas lábakkal. A magas lábak légiességet kölcsönöznek a masszívabb bútoroknak is. Nagyobb helyiségbe a sarokkanapé vagy az U-alakú kanapé lesz a legjobb választás. Ezek a nagyobb kanapék elegendő helyet biztosítanak az egész család számára, sőt, még vendégágyként is szolgálhatnak.

A kék kanapé rendkívül elegáns. Színes díszpárnákkal vagy takaróval lélegzetelállító látványt nyújt.

Kék kanapé zsámollyal
Sötétkék kanapé
Kék szófa
Kék kanapé barna díszpárnákkal

Fotel

Ez a szín már magában nyugtató hatású, most képzeld el, egy kényelmes fotelként, máris ellazultál, ugye? Ha épp új fotelt keresel, egy régebbi cikkünkben elolvashatod, mire kell figyelni a kiválasztásnál. Többféle típus létezik, ezért nagyon fontos, hogy rögtön az elején meghatározd, milyen célt fog szolgálni az új bútordarab. Ez a döntés a kárpit anyagára is hatással lesz, hiszen egy mindennapi használatra tervezett szép kék fotelnek kicsit ellenállónak is kell lennie.

Kék fotel fa szerkezettel
Kék fotel fémből
Kék füles fotel

Szekrény

A szekrényeknél nagyon fontos számításba venni a helyiség magasságát is. Ha a szoba alacsonyabb mennyezettel rendelkezik, javasolt alacsony bútorokkal berendezni. Az alacsony komódszerű szekrények például optikailag a teret megemelik és megnyújtják. A szekrényeknél is érvényes, hogy a magas lábak légiességet kölcsönöznek a bútordarabnak, legyen az bármilyen masszív. Szerezz be egy különleges kék darabot és tedd egyedivé az otthonod. Hozzád melyik áll közelebb, a minimalista vagy inkább a retro?

Sötétkék szekrény
Világoskék szekrény
Mintás kék szekrény

Ágyneműhuzat

Egy új ágyneműhuzattal viszonylag egyszerűen és olcsón megváltoztathatod a hálószobád hangulatát. Legyen az egyszínű vagy mintás, a hatás garantált. A hálószobában egyszerűen nem hiányozhat a kék szén, és nemcsak azért, mert szépen mutat ebben a helyiségben, de azért is, mert egy régebbi kutatás (Edinburghi Alvásközpont) eredménye azt mutatja, hogy a kék szín lassítja a szívritmust, tehát pihentető hatású.

Mintás kék ágyneműhuzat
Sötétkék ágyneműhuzat
Ágyneműhuzat geometrikus mintával
Virágmintás kék ágyneműhuzat

Függöny

A sötétítő függöny hangulatosabb mint a roló. A hálószobát például érzékibbé és romantikusabbá varázsolja. A sötétítő függöny kiválasztásánál figyelj az anyagsűrűségre, itt érvényes, hogy minél nagyobb, annál jobban felfogja a fényt, de egyúttal a meleget is. Ha csak dekorációként fog szolgálni a függöny, azaz ezzel a kiegészítővel szeretnéd becsempészni az otthonodba a kék színt, akkor válassz fényáteresztő anyagot. A függönnyel megegyező anyagból készített díszpárnákkal és más kiegészítőkkel tökéletesen összehangolható az egész otthon.

Kék sötétítő függöny
Mintás kék sötétítő függöny
Világoskék sötétítő függöny

Díszpárna

Minél több párna, annál nagyobb kényelem. Néhány kék árnyalatú díszpárna a kanapén vagy a fotelon csodákra képes. Mint már említettem, a díszpárnák ideálisak a tér összehangolására, tehát olyan anyagot és mintát válassz, amelyek már részei az otthonodnak, így tökéletesen összehangolhatod nemcsak a szobán belüli kiegészítőket, de az egyes helyiségeket is az egész otthonodban.

Kék díszpárna geometrikus mintával
Sötétkék díszpárna
Virágmintás kék díszpárna

Szőnyeg

A szőnyeg teljesen új szintre emeli a nappalit és mivel a kék nyugtató hatást gyakorol ránk, ezért a nagyobb daraboktól sem kell tartanod. A szőnyeget ideális esetben valamilyen más, a szobában már megtalálható kiegészítő mintájához javasolt igazítani. Az összehangolt darabok harmóniát visznek a nappalidba, illetve ha az egész otthonodat szeretnéd egységessé tenni, elég pár hasonló designú, de különböző méretű szőnyeget letenni az egyes helyiségekbe.

Világoskék szőnyeg geometrikus mintával
Mintás világoskék szőnyeg
Sötétkék szőnyeg geometrikus mintával
Mintás sötétkék szőnyeg

Homelook