Karácsonyi dekoráció házilag: karácsony a természet jegyében

A karácsonyi időszak tökéletes alkalom a kreativitásra. Ez most annál is inkább alkalmas, mivel viszonylag elég sok pénzt takaríthatunk meg saját készítésű dekorációk használatával, illetve a természet ihlette DIY karácsonyi dekorációkkal a környezetünket is kíméljük.

Természet ihlette karácsonyi dekoráció házilag
Karácsonyi dekoráció házilag – természetes anyagokból

Szereted a karácsonyi hangulatot? A DIY karácsonyi dekorációk már a készítésükkel is tökéletesen megteremthetik az ünnepi hangulatot. Remek módja annak, hogyan töltsd az idődet a családoddal vagy a barátaiddal, és időt takarítasz meg vele, amit egyébként a boltokban töltenél. A bónusz pedig az, hogy néhány forintért, eredeti darabokkal díszítheted fel az otthonodat.

Karácsonyi dekoráció házilag – Mécsestartó poharakból és befőttesüvegekből

Nem érkezted időben elkészíteni az adventi koszorút? Még mindig van lehetőséged bepótolni a lemaradást, vagy csak egy (nem) hétköznapi karácsonyi mécsestartóra vágysz? Mindössze egy közönséges befőttesüvegre, egy gyertyára és némi dekorációs anyagra van szükséged. De csak óvatosan, nehogy bármi is az égő kanóc közelébe kerüljön. Az üveget alaposan kend be ragasztóval (pl. Herkules), szórd be fürdősóval (vagy kókusszal), hogy fagyos és havas táj hatását keltse, és hagyd megszáradni. Ezután az üveg nyakát díszítsd természetes zsineggel, amely alá tűlevelű ágakat vagy magyalt szúrhatsz.

A borospoharakból készült gyertyatartó is nagyon látványos. Töltsd meg a poharakat például karácsonyi gömbökkel vagy fenyőtobozokkal, fordítsd fel őket, és rögzítsd a gyertyákat a talpukhoz.

Karácsonyi dekoráció házilag – Fenyőtoboz százféleképpen

Az egyik leghálásabb anyag, amellyel alkotni lehet, kétségkívül a fenyőtoboz. Használj fehér vagy ezüst sprayfestéket és készíts egyedi karácsonyfadíszeket a fádra. Az akasztó rögzítéséhez szükséged lesz egy olvasztópisztolyra vagy csavaros hurkokra, amelyeken keresztül szalagot vagy természetes zsineget fűzhetsz át. Ha a még természetesebb díszítés híve vagy, hagyd ki a festést, és rögzítsd az akasztóhurkot közvetlenül egy természetes fenyőtobozra, és díszítsd egy színben a fádhoz illő masnival.

A karácsonyi dekoráció házilag nemcsak az apró díszekre kell hogy vonatkozzon. Fenyőtobozokból alternatív karácsonyfát is készíthetsz. Gyűjts össze tobozokat egy erdei séta keretén belül, majd otthon ragaszd olvasztópisztoly segítségével a tobozokat egy vékony forgácslapra, amelyet majd felakasztasz a falra. A tobozokat úgy ragaszd fel, hogy fenyőfa képét alkossák. A kész fát természetes díszekkel vagy klasszikus karácsonyi gömbökkel díszítheted.

Karácsonyi dekoráció házilag – Természettel teli üvegpalackok

Szereted a diszkrét díszeket? Mindössze átlátszó üveg- vagy műanyag edényekre van szükséged, amelyeket te magad töltesz meg. Kis fenyőtobozok, gallyak, moha és más természetes anyagok remekül fognak mutatni a belsejében. Rajtad múlik, mennyire lesz színes vagy diszkrét.

Karácsonyi dekoráció házilag - Természettel teli üvegpalackok

Karácsonyi dekoráció házilag – Alternatív karácsonyfa

Mint már említettük a DIY karácsony nem csak a díszekre vonatkozik. Ha nem szeretnél élő karácsonyfát, és műfenyőt még inkább nem, akkor van egy alternatívánk a számodra. Régi deszkákból is készíthetsz egyet, és fényekkel díszítheted. Hasonló fát készíthetsz természetes madzagból és gallyakból is, a legkisebbtől a legnagyobbig vízszintesen egymás alá kötve őket. Ennek a fának az az előnye, hogy nem foglal helyet, és addig használhatod, amíg csak akarod. Ráadásul remekül mutat a modern, minimalista belső terekben.

Tippünk: Ha még nem döntöttél, idén milyen karácsonyfád lesz, olvasd el a Karácsonyfa: igazi fenyő, műfenyő vagy alternatív öko fenyő című cikkünket és megtudod mind a három típus előnyeit és hátrányait is.

Karácsonyi dekoráció házilag – Dekoráció dióhéjból

A dió egyszerűen a karácsonyhoz tartozik. Ha még nem hántoltad meg őket, akkor óvatosan törd fel őket, hogy ne sérüljön meg a héjuk. A csónakokon kívül gyönyörű karácsonyfa díszek is készíthetők belőlük, amelyekhez csak kis díszítő szövetdarabokra, vattára lesz szükséged, amivel kitömheted őket, és egy olvasztópisztolyra, amellyel mindent rögzíthetsz. A dióhéjakat egymáshoz is ragaszthatod és ízlés szerint kifestheted.

Karácsonyi dekoráció házilag – Illatos füzérek

A természetben a karácsonyi füzérekhez is találhatsz anyagot. Vastagabb zsinórra fenyőtobozokat, szárított narancs- vagy citromszeleteket, fahéjat és különböző tűlevelű fák és bokrok gallyait vagy ágait rögzítheted. Szükséged lesz még némi kötődrótra, szalagokra és esetleg egy olvasztópisztolyra. Ha csak ideiglenes füzért szeretnél, akkor facsipesszel is rögzítheted az egyes elemeket a zsinórhoz. Az így készített karácsonyi füzér az ünnepek alatt könnyedén frissíthető vagy változtatható.

Karácsonyi dekoráció házilag - Illatos füzér

Ha idén nemcsak a dekorációkat, hanem az ajándékokat is DIY stílusba szeretnéd hangolni, meríts ihletet a Karácsonyi ajándék ötletek házilag, avagy diy karácsonyi ajándék című cikkünkből.

Képek: shutterstock.com

Homelook