Karácsonyfa: igazi fenyő, műfenyő vagy alternatív öko fenyő

A karácsonyfa a karácsony jelképe, amely olyan idős, mint maga a világ. Pontosabban ez a hagyomány valószínűleg a 16. század körül alakulhatott ki, de érted, hogy mit akarunk mondani. A karácsony elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. A karácsonyfa sokféle változatban létezik. Melyiket válaszd, melyik szebb, melyik okoz nagyobb örömöt, ugyanakkor melyik az, amelyik környezetbarát is?

Karácsonyfa igazi fenyő

A karácsonyfa alakjáról évek óta folyik a vita. Nemcsak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell díszíteni, hanem azzal kapcsolatban is, hogy milyen legyen önmagában. Sokan úgy gondolják, hogy a karácsony nem is igazi karácsony élő fenyő nélkül. A karácsonyi díszekkel ugyanez a helyzet. Vannak, akik jobban szeretik a műfenyőt, amely évekig kitart, és nem csinál rendetlenséget. Olyanok is vannak, akik nem igénylik a hagyományos fenyő jelenlétét, és inkább szobanövényüket díszítik fel vagy például fából vagy üvegből készítenek maguknak alternativ öko fát. Megvizsgáljuk közelebbről az egyes változatok előnyeit és hátrányait, így talán te is könnyebben el fogod tudni dönteni, hogy melyik kategóriába tartozol.

Igazi élő fenyő – előnyök és hátrányok

Az igazi fenyőfa előnyei

Karácsonyi illat. A karácsonyi hangulatot nagyrészt az élő fenyőfa körül áradó gyönyörű illat teremti meg. Sokunk számára a tőzeg és a tűlevél illata jelképezi az ünnepi időszakot a szó legszorosabb értelmében.

Karácsonyfa illata

Rituálé. Az élő fa megvásárlása szintén kedves karácsony előtti rituálévá válhat, és a fa kiválasztása minden évben intenzív élményt jelenthet. Ha vannak gyerekeid, ez egy újabb értékes karácsonyi emléket fog jelenteni számotokra.

Ökológia. Egy ilyen karácsonyfa környezetbarát. Na jó, nem szó szerint öko, mert karácsony után még az élő fa is hulladékká válik. Ez azonban bio-hulladék, tehát teljesen lebomló. Ennek ellenére Magyarországon közel egymillió szomorú, már nem karácsonyfára emlékeztető fát dobnak ki háromkirályok napján. Ami egyszerre nagyon nagy mennyiségű hulladék, és nem a legkönnyebb kezelni. Azonban mindenképpen környezetbarátabb, mint egy műfenyő karácsonyfa.

Még inkább ökológiai. Megveheted cserépben is! A már amúgy is eléggé öko fenyő még környezetbarátabb változata a cserepes változat, amelyet karácsony után kerti fává változtathatsz. De időt kell szánni rá, és egy kicsit ápolni kell a fát. Ezenkívül olyan szaküzletben kell ilyen fát megvásárolnod, ahol az eladó garantálni tudja, hogy a fa gyökerei nem rövidültek meg, és a szabadban is megállja a helyét.

Karácsonyfa igazi fenyő cserépben

Egészségre ártalmatlan. Összességében az élő fenyő legnagyobb előnye, hogy természetes termék, amely teljesen ártalmatlan. Ha tehát olyan háziállataid vannak, amelyek állandóan rágcsálnak valamit, vagy esetleg olyan gyerekeid, akik szeretnek mindent megkóstolni, akkor az igazi fenyő pontosan a te otthonodba való.

Az igazi fenyőfa hátrányai

Egyszer használatos. Az élő fa legfőbb hátránya az, hogy csak egyszer használatos. A legjobb esetben három hét múlva véget ér az élete, és hulladékká válik. Hacsak nem próbálod ki a cserepes változatát.

Ár. A fa ára természetesen összefügg az eldobhatósággal. Minden évben megvesszük, és minden évben drágább, és ez a kiadás minden évben megismétlődik. Tehát meg kell fontolni, hogy minden évben pénzt akarsz-e adni érte, vagy egy kicsit észszerűbb megoldást keresel.

Rendetlenség. Az örökzöld karácsonyfák hátránya, hogy nem örökzöldek. Még a legjobb gondoskodás mellett is eléri azt a szakaszt, amikor a megbarnul és lehullik. Előbb-utóbb tűlevelek halmaza lesz az otthonodban. Legrosszabb esetben tűleveleket találsz ott, ahol nem akarod, és ahol semmiképpen sem szabadna lenniük. És ez jóval karácsony után is így lesz.

Műfenyő – előnyök és hátrányok

A műfenyő előnyei

Pénzmegtakarítás. A műfenyők nagy előnye a pénzmegtakarítás. Ha igazán jó minőségű darabot választasz, akár generációkon át élvezheti a családod! Tehát ha a vételárat arra az időszakra elosztva számolod, amíg élvezni fogod a fádat, akkor egyszeriben már csak fillérekről van szó. Ráadásul a többi áruhoz hasonlóan a műfenyőkre is két év garancia jár.

Tartósság. A műfenyőt már az adventi időszak elején feldíszítheted, és a karácsony előtti, a karácsonyi és a karácsony utáni időszakban is gyönyörködhetsz benne. Tartóssága nagy előny. Különösen olyan időkben, amikor az embernek nincs annyi új és kellemes impulzusa, a nappali közepén álló gyönyörű karácsonyfa látványa igazi balzsam a léleknek.

Rend! Egy műfenyővel nem kell többé porszívóval vagy seprűvel rohangálnod a házban. Egyetlen tűlevél sem lesz a padlón. A tiszta otthon pedig a szép és mindenekelőtt békés ünnepek egyik szimbóluma. Ez a karácsonyfa mozgatására és díszítésére is vonatkozik. Nem hullanak le a tűlevelek díszítés és a karácsonyi fények felrakása közben sem!

Tökéletes megjelenés. Bár mindenki azt próbálja hangsúlyozni, hogy a perfekcionizmus nem illik a karácsonyhoz, az internet, amely tele van tökéletes karácsonyfák és még tökéletesebb családok képeivel, meggyőz minket az ellenkezőjéről. A tökéletes család egy különálló történet, és mindennapos erőfeszítést igényel. Tökéletes megjelenésű karácsonyfája azonban bárkinek, bármikor lehet. Erőfeszítés nélkül. Merthogy a műfenyők általában tökéletes megjelenéssel büszkélkednek.

Karácsonyfa műfenyő

A műfenyő hátrányai

Nem környezetbarát. A legnagyobb és igazán nagy hátránya a műfenyőnek, hogy kicsit sem környezetbarát. Ha egy darabot nem sikerül generációkon át használni, akkor aligha lehet kompenzálni a fa előállításánál keletkezett ökológiai károkat, és azt is, hogy ez egy olyan hulladék, amely soha nem bomlik le.

Változatlanság. A karácsonyfád minden évben ugyanolyan lesz. Mindig szép és tökéletes, sűrű és mutatós. De ugyanolyan. A kérdés tehát az, hogy a színes karácsonyi díszek elegendők-e ahhoz, hogy még évek múltán is örömmel és meglepetéssel töltse meg szíved, ha a feldíszített fádra nézel.

Illat hiánya. És megint ez az illat. Vagy inkább annak hiánya. A karácsonyt minden más ünnepnél jobban áthatják az illatok. Ha tehát nincs egy díszes aromadiffúzorod, amelyet karácsonyi illatanyagokkal töltesz meg, akkor bele kell törődnöd abba, hogy a karácsony illatmentes lesz.

Alternatív öko karácsonyfa – előnyök és hátrányok

Az alternatív öko karácsonyfa előnyei

És itt van megint az ökológia. Az ökológiát mindig és mindenhol emlegetik. De rendkívül fontos, még karácsonykor is. Egy karácsonyfa, amelyet minden évben újra előveszel, de amely természetes vagy legalábbis könnyen újrahasznosítható anyagokból készült, egyszerűen gyönyörű. S ha nem is tudod most elképzelni, az első karácsony után hidd el, hogy már nem is fogsz akarni másat.

Többféleség. Lehet olyan fád, amelyet magad készítesz, és amely nem terheli meg a bolygót, és minden évben teljesen más lehet. Sokféle lehetőség közül választhatsz, elajándékozhatod a tavalyi fádat a barátaidnak vagy a családodnak, és minden évben másikat készíthetsz. Így fokozatosan az egész környezetedet elláthatod ilyen karácsonyfákkal, és mindannyian élvezhetitek az érdekes fenyők szépségét. Újra és újra. Környezetbarát módon.

DIY. Nagyon jól szórakozhatsz már a fa készítésénél is. Ne félj és csináld meg magad! Papírból, használt kartonból, szobanövényekből. Felhasználhatod a kertben talált száraz ágakat is. Vagy az erdőben összegyűjtötteket. A fantáziának tényleg nincsenek határai, és ez karácsonykor kétszeresen is igaz. Ráadásul díszeket is készíthetsz!

Az alternatív öko karácsonyfa hátrányai

Hiányzó hagyományok. Nem akarunk úgy hangzani, mintha az alternatív karácsonyfának nem lennének hátrányai. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha mindenki elgondolkodna azon, hogy mit tehet saját maga és a bolygó érdekében. Ezért is hátrányként csak egy apróságot említenénk meg, mégpedig azt, hogy a fából, üvegből vagy bármi másból készült alternatív karácsonyfa egyszerűen nem tükrözi az eddig megszokott hagyományokat. Másrészről, a gyerekeink vagy unokáink már ebben nőhetnének fel és számukra az öko karácsonyfák válnának ezen gyönyörű ünnep jelképévé. Lehet, hogy itt az ideje új szokásokat és hagyományokat kialakítani.

Tippünk: A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) szintén a karácsony egyik szimbóluma. Ha attól félsz, neked nem tart ki ez a szép dísznövény, olvasd el a Mikulásvirág gondozása, öntözése – Részletes útmutató című cikkünket és a félelmed szertefoszlik.

Képek: shutterstock.com

Homelook