Kanapé felújítás házilag!

Úgy érzed itt az ideje lecserélni a régi kanapét? Ne habozz és vágj bele a kanapé felújításába! Ebbe a bútordarabba valóban érdemes pénzt fektetni, de nem kell feltétlenül nagy változásokban és nagy összegekben gondolkodni. Elég néhány ügyes trükk és a kanapé teljesen új színben fogja feltüntetni a nappalit.

Fekete kanapé felújítása

A kanapék átlagos élettartama körülbelül 5 év. Ha gyerekek és házi kedvencek is élnek a háztartásban, akkor inkább számoljunk rövidebb élettartammal. Először az ülőfelületeken és a kartámlákon láthatók a kopás jelei, 3 év után a töltet rugalmassága is megváltozik. Ezek a változások azonban nem azt jelentik, hogy azonnal új ülőalkalmatosság után kellene nézni. Ez a döntés nemcsak feleslegesen drága, de a környezetet is súlyosan terheli.

Nézzük meg, hogyan lehet minimális költségvetéssel, környezetbarátabban újjá varázsolni a régi kanapét.

Kezdjük a kárpittal

A kanapék ádáz ellensége a kopás. Ha az ülőgarnitúra levehető huzattal rendelkezik, akkor mi sem egyszerűbb, mint gondoskodni róla. Ne becsüld alá a megelőzést. Mosás során használj minőségi mosószert, mely megújítja a színeket és megerősíti az anyagszálakat. A gondos ápolásnak köszönhetően évek múlva sem kellesz a kanapé felújításával foglalkoznod.

Ha a huzatot már nem lehet megmenteni, vágjunk bele a kanapé felújításába

Levehető huzat – Bár becsületesen gondoskodtunk a kanapé huzatjáról, mégis foltos és már a színe sem a régi? Semmi gond, adjuk tisztítóba! Szebb lesz, mint újkorában. Ha már nem látjuk értelmét a tisztításnak, akkor sem kell pánikba esni, a levehető huzatok fő előnye, hogy egyszerűen kicserélhetők. Ez a kanapé felújítás egyik legolcsóbb és leggyorsabb módja.

Kék kanapé felújítása

Sajnos a régebbi típusú kanapék nem rendelkeznek levehető huzattal, így más megoldás után kell néznünk. Két lehetőségünk van. Elterelhetjük a figyelmet vagy kicserélhetjük a kárpitot.

Takaró vagy pléd – Ennél egyszerűbb már nem is lehetne a kanapé felújítása. Ezzel a régi kanapéd teljesen új, hangulatosabb arcot kap. Ha csak egy kisebb foltról vagy kopott részről szeretnéd elterelni a figyelmet elég, ha olyan takarót veszel, amely nagyobb mint a problémás rész, de kisebb, mint az ülőfelület teljes szélessége. Így elrejted a problémát a kíváncsi szemek elől. Ha nem vagy elégedett a kanapé teljes megjelenésével, szerezz be olyan nagy ágytakarót, amely betakarja az egész kanapét.

Kanapé felújítás takaróval

Kárpitcsere – Ez már a kanapé felújítás haladó szintje. Az új kárpit kiválasztásánál fontos az eredeti szövet tulajdonságait követni és minden szegés esetében egy 2-3 cm széles ráhagyással számolni. Ha beszereztük az új anyagot, itt az idő lebontani a régit. Mielőtt azonban kidobnánk a régi szövetet, hásználjuk ki az új kárpit kivágására. Egyszerűen helyezzük a régi, lebontott részt az új anyagra és vágjuk körbe. Ha ezzel készen vagyunk, helyezzük a huzatot a felületre és óvatosan kezdjünk neki a tűzésnek.

A levehető huzat és a kárpitcsere előnye, hogy így a kiült részeket is kitömheted és újjá varázsolhatod az ülőfelületet.

Néha elég egy kis változás

A kanapé felújítása nem mindig jelenti a legnagyobb felület megváltoztatását. Egyes modelleknél például kicserélhetők a lábak vagy akár a kartámlák. Bár első pillantásra apróságnak tűnhetnek ezek a változások, hidd el, hogy megteszik a hatásukat. A krómozott vagy fa változatok nagyon szépen mutatnak. A lábak többféle árnyalatban és formában elérhetők. Ezzel a módszerrel kis költségvetés mellett is elegánssá teheted a régi bútort.

Kanapé felújítás-lábcsere

A részletek is fontosak

A kanapé rendben van, de meguntad a színét? A fent említett takarón kívül ez a probléma díszpárnákkal is orvosolható. Ne félj az élénk színektől és a különleges formáktól. A mintás párnák szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A saját fényképes párna egyedivé és különlegessé teszi az otthonod.

Kanapé felújítása díszpárnákkal

A környezettől is függ

Lehet, hogy nem is a kanapéval van probléma, hanem a körülötte elhelyezett bútorokkal. Egy új dohányzóasztal életet lehel az egész nappaliba. Egy új feltűnő fotel remekül elvonhatja a figyelmet a régi kanapéról. Az új fotel kiválasztásánál ne feledkezz meg az alapszabályokról!

Mivel dobhatnád még fel a szobát? A szobanövények csodákra képesek. Hangulatosabbá teszik a helyiséget, pozitív hatással vannak az emberi szervezetre és mindemellett tisztítják a levegőt. Egy új lámpával kihangsúlyozhatod a belső tér szépségét. Új fényben a régi ülőgarnitúra is vonzóbbá válhat. Mi lenne, ha teljesen átrendeznéd a nappalidat. A jó hír, hogy a bútorok áthelyezése nem kerül pénzbe.

Kanapé felújítás

Homelook