Indusztriális stílus a lakberendezésben: Új trend

Az indusztriális stílus egy igazi trend a lakberendezésben. Ezt a stílust könnyen felismerhetjük az egyszerű, mégis markáns megjelenése, nyers anyagok használata és az autentikus elemek alapján. Lehet, hogy már régóta vonzódsz hozzá, de nem tudtad, hogyan csempészd be az otthonodba. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk ezt a stílust.

Indusztriális stílus történelme

Az indusztriális stílus kezdetei a 20. századra nyúlnak vissza, amikor a New York-i gyári csarnokokban ütötte fel fejét. Amikor a gyárak elhagyták a termelési csarnokokat, azok üresen maradtak. A helyi művészek és tervezők felismerték a lehetőséget ezekben a terekben, és otthonokká alakították át őket. Ez a stílus gyorsan elterjedt Európában is, és ma már egy divathullám részét képezi, amely egyre több rajongót szerez.

Mi az az indusztriális stílus és miért érdemes becsempészni az otthonunkba?

Az indusztriális stílusú otthonok jellemzői a letisztultság, a praktikusság és a nyers anyagok használata. Ezt a stílust a gyártási helyek, a gyárak és a raktárak ihlették. Lehet, hogy épp azért lesz a kedvenc stílusod, mert lezser hangulatú és kizárólag eredeti elemeket kíván.

Indusztriális stílusú hálószoba

Színek

Az indusztriális stílusban a nyers anyagok és a visszafogott színek játszanak főszerepet. A stílusra jellemző színek a szürke, fekete, fehér vagy barna. Az indusztriális stílushoz illeszkednek a fém feliratok retro motívumokkal, vagy a régi téglák is.

Anyagok

Az indusztriális stílusú lakberendezéshez leginkább beton és acél, de fa és tégla is alkalmas. A modern bútorokkal és dekorációkkal kombinálva egyedülálló hangulatot teremtenek.

Belső terek

Az indusztriális stílusú belső terek hallatán az első, ami eszünkbe jut, a nagy, nyitott terek és magas mennyezetek képe. ennél a stílusnál a megfelelő fényforrás nagyon fontos. Használd ki a nagy ablakokat, vagy válassz masszív fémlámpákat, amelyek praktikus és esztétikai megoldást kínálnak a tér megvilágítására. A fényforrásokon kívül az indusztriális stílust jól kiegészítik a masszív fém vagy fa bútorok, a nyers betonfalak és a diszkrét színű textíliák.

Indusztriális stílusú nappali állólámpával

A nagy, nyitott terek remek alapot kínálnak az indusztriális stílus kialakításához. Az egyterű lakásokban a hálószoba, a nappali és a konyha könnyedén elválasztható nagy polcokkal vagy üvegfallal, amelyek még mindig lehetővé teszik a tér átlátását, de egyben teret is adnak a személyes életnek.

Bútorok

Az indusztriális stílusban a bútorok általában egyszerűek és funkcionálisak, leggyakrabban fémből és fából készültek. Egyes esetekben ezek a bútorok régi gyárakból vagy műhelyekből származnak, amelyek új életre kelnek a modern otthonokban. A bútorok jellemzően nagy méretűek és tömörek, megőrizve a gyári környezet eredeti hangulatát.

Dekorációk

Ennél a stílusnál a dekorációk rendkívül fontosak. Használhatunk régi műszaki rajzokat, ipari lámpákat, vintage hirdetéseket, vagy bármilyen olyan tárgyat, ami régi gyárakból vagy műhelyekből származik. Az érdekes textúrájú falakon könnyedén elhelyezhetőek ezek a dekorációs elemek.

Indusztriális stílusú nappali téglafallal

Kiegészítők

Az indusztriális stílusú kiegészítők széles választékban fellelhetők. Fém lámpák, vintage ventilátorok, fém feliratok, sőt régi fém dobozok és tartályok is tökéletesen illenek ehhez a stílushoz. Az indusztriális kiegészítők praktikusak és hozzáadják az enteriőrhöz az autentikusság hangulatát. A régi fadobozokat tárolóhelyként lehet használni, míg a régi gyári világítótestek egyedi atmoszférát adnak a helyiségnek. A régi könyvek is nagyszerűen mutatnak nyitott polcokon. Sok ilyen indusztriális tárgyat találhatsz bolhapiacokon vagy antikváriumokban.

Világítás

A világítás is fontos eleme ennek a stílusnak. Ideálisak lehetnek a nagy fémlámpák, régi gyári lámpák, vagy egyszerűen a csupasz izzók. De vigyázz, a lámpáknak elegendő fényt kell adniuk ahhoz, hogy jól megvilágítsák a teret. A láncos csillárok vagy a fém mennyezeti lámpák hozzáadásával az igazi gyári hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.

Indusztriális stílusú lámpa

Padló és falak

Az indusztriális stílusú padlók gyakran betonból vagy régi fából készülnek, amelyek használati nyomokat mutatnak. A falak lehetnek betonból, téglából vagy akár szándékosan vakolat nélkül, hogy felfedjék az építőanyagok nyers szépségét. Ha nem akarsz téglát vagy betont használni az egész térben, próbálj ki legalább egy falat a szobában. Nagyon hatásos hátteret hozhatsz így létre.

Mi nem illik az indusztriális stílushoz?

Az elkerülendő elemek közé tartoznak a puha anyagok, mint a plüss, selyem, szatén vagy bársony, amelyek túl luxusosak és finomak ezen stílus számára. A finom és elegáns bútorok, például a francia, viktoriánus vagy más hagyományosan elegáns stílus, túl díszesek és nem illenek ehhez a stílushoz.

Az indusztriális stílus a csupasz falakat vagy a látható téglás vagy betonfalakat preferálja. A mintás tapéták, különösen a virágmintásak, kellemetlenül hatnának ebben a stílusban. Szintén nem megfelelő a túlzott díszítés, mert az indusztriális stílus egyszerű és funkcionális. A dekorációk sokasága helyett az egyszerű és praktikus dolgokat részesítsd előnyben.

Végül, a klasszikus szőnyegek, mint a perzsa vagy orientális, túl hagyományosak és díszesek az indusztriális stílushoz. Ami az ipari designt illeti, semmiképpen sem tartoznak ide a bonyolult és nem praktikus szerkezetek, a felesleges díszítések, a nem hatékony anyaghasználat vagy a gyártási folyamatot zavaró elemek.

TIPP: Még nem döntötted el, milyen stílusban rendezd be az otthonodat? Ismerkedj meg az Art Deco stílussal és a Vintage stílussal is.

Végszó

Az indusztriális stílusú lakberendezés ideális azok számára, akik egyszerű, praktikus és karakteres otthont szeretnének. A fentiekben említett tippek és tanácsok segítségével biztosan neked is sikerül alkalmazni ezt a stílust.

Képek: shutterstock.com

Homelook