Hogyan erősítsük immunrendszerünket: Tippek a jobb egészségért

Az immunrendszer szüntelen védelmet biztosít a testünknek a külső és belső behatásokkal szemben. Ha erős, akkor messziről elkerülnek minket a betegségek, ha azonban gyenge, allergiás reakciók vagy különböző krónikus megbetegedések fogják megkeseríteni a napjainkat. Hogyan őrizhetjük meg egészségünket és erősíthetjük az immunrendszerünket?

Hogyan működik az immunrendszer

Az immunrendszer feladata harcolni a külső és belső behatásokkal. Védi a szervezetet a kívülről behatoló idegen anyagok, baktériumok, vírusok ellen, melyek károsíthatnák az egészségünket és különböző megbetegedéseket vagy fertőzéseket okozhatnának.

Veszély esetén immunválaszt vált ki és elpusztítja a veszélyforrást. Különböző antitesteket szabadít fel, melyek egyszerűen hozzákötődnek a kórokozókhoz és megsemmisítik őket.

Szervezetünket veleszületett immunrendszer és adaptív immunitás védi. A veleszületett (öröklött) immunrendszer, ahogyan azt neve is sugallja, már születésünk pillanatától jelen van. A szerzett (adaptív) immunitás életünk során fokozatosan alakul ki.

Immunrendszer támogatása 7 lépésben

Mindannyian voltunk már betegek. Vannak, akik hajlamosabbak a betegségekre és vannak, akik ellenállóbbak. Ha azok közé tartozol, akiknél az immunrendszer nem úgy működik, ahogyan kellene, itt az idő tenni valamit. A dohányzás korlátozása és az alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a rendszeres kézmosás csak a kezdet. Mi mindent tehetünk még?

immunrendszer erősítése-maszk

Nézzük meg, hogyan erősíthetjük az immunitásunkat természetesen!

1. Minőségi élelem

A változatos és egészséges étrend nem csak influenza időszakban alkalmazható. A táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagforrást biztosítsa. Több gyümölcs és zöldség fogyasztásával vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket juttathatunk a szervezetünkbe. Egészséges és fehérjében gazdag tízórait vagy uzsonnát mi magunk is készíthetünk!

Ha étrendünk nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb, a szervezetünk működéséhez szükséges anyagokat, akkor javasolt az étrend-kiegészítők alkalmazása. Az étrend-kiegészítők – mint az megnevezésükből is nyilvánvaló, – olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják. Koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Ezeket tartalmazhatják egyenként vagy kombináltan.

2. Egészséges zsírok

A vitaminok és ásványi anyagok mellett tanácsos az egészséges zsírokra is figyelni. Melyikek ezek? Ilyenek az ún. telítetlen zsírsavak, például az omega-3, amely nagyon fontos a szervezetünk számára. Fontos szerepet játszanak a krónikus gyulladásos betegségek megelőzésében.

immunrendszer erősítése-avokádó

Az olívaolaj számunkra kedvező zsírként írta be magát a köztudatba. Az omega-3 telítetlen zsírsav a halakban (pld. lazacban), dióban vagy avokádóban is megtalálható.

3. Rostok

A gyümölcsök és zöldségek nem csak vitaminok és ásványi anyagok pótlására szolgálnak, antioxidánst és rostokat is tartalmaznak, melyek táplálékul szolgálnak a bél mikroflórájának. Bár a rost az emberi szervezet számára megemészthetetlen, mégis elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. A diófélék, magvak, hüvelyesek és gabonafélék szintén rostban gazdagok.

4. Folyadékpótlás

A folyadékpótlásról már mindenki hallott. Hogyan van összefüggésben az immunrendszerrel? A dehidratáció nemcsak fejfájást, de emésztési problémákat is okozhat, ami gyengíti a szervezetünket. Ennek eredményeként fogékonyabbak vagyunk a különböző baktériumok és vírusok által terjesztett betegségekre.

immunrendszer erősítése-folyadékpótlás

Mennyi folyadékot fogyasszunk naponta? Naponta legalább két liter folyadékot, tiszta vizet vagy édesítetlen teát, kellene fogyasztanunk.

5. Rendszeres mozgás

Cseréljük le a liftet lépcsőkre, az autót kerékpárra. A rendszeres séta is jelentősen hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. A tiszta, friss levegőn való tartózkodás önmagában is jótékony hatással van egészségi állapotunkra. A rendszeres gyaloglás amellett, hogy növeli az állóképességet és jó kondícióban tart, a zsírégetést is segíti.

6. Alvás

Az alvás és az egészséges immunrendszer szoros kapcsolatban állnak. Több kutató is megerősítette, hogy a minőségi alvás különösen fontos az immunválasz beindításához és hogy a megfelelő mennyiségű alvás erősíteni tudja az immunrendszert.

immunrendszer erősítése-alvás

A kutatók bebizonyították, hogy a 6 óránál kevesebb alvás növeli a vírusos megbetegedések kockázatát. Aludjunk és ébredjünk minden nap ugyanabban az időben, akár hétvégén is, hogy fejlesszük alvás-ébrenlét ciklusunkat. Az ideális hőmérséklet alváshoz lehet 18-19 vagy 20-21 fok.

7. A stressz elkerülése

A stressznek nagy szerepe van abban, hogy mennyire fogékony a szervezetünk a fertőzésekre. A meditáció vagy jóga bárki számára egyszerűen megtanulható, rendkívül hatékony stresszoldó technika. Egy tanulmány szerint az olvasás is képes csökkenteni a stresszt.

Az ecoblog.hu weboldalon véleményt találsz a Carnium Botanicals étrend-kiegészítőkről.

Homelook