A húsvéti ünnepek közeledte mindig együtt jár a húsvéti ételek tervezésével is. Ízletes recepteket gyűjtöttünk össze, a hagyományos húsvéti sós kalácstól kezdve a nagycsütörtökre tökéletes, ízletes spenótlevesig. Készülj fel a legjobb húsvétra ezekkel a nagyszerű receptekkel, amelyeket az egész család imádni fog.
Húsvéti sós kalács
A húsvéti sós kalács kétségtelenül az egyik leghagyományosabb húsvéti ételek egyike. Általában böjt után tálalják nagypénteken, mivel ezen a napon még nem illendő húst enni.
Hozzávalók
- 1 evőkanál sertészsír
- 10 db zsemle
- 50 g petrezselyemzöld
- 10 db tojás
- 500 g füstölt hús
- 200 ml tej
- só
- fűszerek
Elkészítés
Először is vágjuk apró darabokra a zsemlét és a füstölt húst. Távolítsuk el a zsemlék kemény végeit. A petrezselymet apróra vágjuk. Törjünk fel 10 tojást, a sárgáját válasszuk el a fehérjétől. Öntsünk a felszeletelt zsemlére húslevest vagy tejet, hogy megpuhuljanak. A zsemléket jól keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a petrezselymet. Adjuk hozzá a fűszereket és a sót a tojássárgájához, majd öntsük a keveréket a zsemlére. Ne feledkezzünk meg a füstölt húsról sem, és keverjük össze jól az egészet.
Tegyünk egy csipet sót a tálba a tojásfehérjéhez, és verjük habosra. Egy tepsit kenjünk ki jól zsiradékkal. Öntsük a keveréket a zsemlével és a tojásfehérje habbal együtt a tepsibe, és óvatosan keverjük össze. Melegítsük fel a sütőt körülbelül 200 fokra, tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük 20-25 percig. Sütés után a sós kalácsot forrón vagy akár kihűlve is tálalhatjuk.
Spenótleves
Húsvét előtt, nagycsütörtökön, azaz zöld csütörtökön általában valami zöldet főztek – például spenótot, sóskaféléket, csalánt vagy medvehagymát. Ezért soroltuk be ezt az ízletes spenótleves receptet is a húsvéti ételek listájába.
Hozzávalók
- 1 db hagyma
- 3 evőkanál vaj
- 400 g fagyasztott apróra vágott spenót
- 1 evőkanál sima liszt
- 250 ml tej
- 500 ml zöldségalaplé
- 150 ml tejszínhab
- 40 g reszelt parmezán
- 1 db tojás
- só
- fűszerek
Elkészítés
Egy fazékban pirítsuk aranyszínűre az apróra vágott hagymát a vajban. Adjuk hozzá a spenótot, és hagyjuk párolódni 10 percig. Állandó keverés mellett kezdjük el hozzáadni a lisztet. Ezt lassan tesszük, hogy ne képződjenek csomók. Ezután adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a tejet és a fűszereket az ízesítéshez. Főzzük a levest a tűzön 20 percig. Ezután botmixerrel simára turmixoljuk.
Egy tálban keverjük össze a tejszínhabot, a tojást és a parmezánt. Öntsük a keveréket a leveshez, és keverjük jól össze. A levest állandó keverés mellett főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ha megfőtt, tálalhatjuk krutonnal.
Csörögefánk a húsvéti ételek édes része
A fánkok a nagyanyáink hagyományos finomságai közé tartoznak. Általában farsangra készítjük őket. Sokan azonban a húsvéti ételek csoportjába is besorolták. A fánkok közül konkrétan a csöröge, más néven a herőce vagy a forgácsfánk vált népszerű húsvéti finomsággá.
Hozzávalók
- 400 g félgrízes liszt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál kristálycukor
- ½ csomag sütőpor
- 2 evőkanál rum
- 200 ml tejföl
- olaj
- porcukor
Elkészítés
Szitáljuk át egy nagy tálba a lisztet, és keverjük össze a sóval, a kristálycukorral és a sütőporral. Ezután adjuk hozzá a reszelt vajat, a tojássárgáját, a rumot és a tejszínt. Dolgozzuk össze tésztává az összes hozzávalót, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni 1 órán át. Amikor a tészta megpihent, lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki.
Vágjunk ki négyzeteket és vágjunk lyukat a közepükbe, amin keresztül átfűzzük a tészta egyik sarkát. a fánkokat forró olajban kisütjük. Ha arany- vagy halványbarna színűek, akkor elkészültek. Ilyenkor vegyük ki őket az olajból, és hagyjuk őket egy szalvétán lecsöpögni, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt megszórhatjuk a fánkokat porcukorral. Kész is vagyunk!
Tipp: Ha a cikkben talált ételek mellett sonkát is szeretnél az asztalra, olvasd el a Húsvéti sonka főzése – tippek és recept című cikkünket és a siker garantált lesz.
Képek: shutterstock.com