Hogyan válasszunk tűzrakóhelyet

Egy tűzrakóhely teljesen megváltoztatja a kert hangulatát. Ahogy melegszik az idő, a legtöbben alig várjuk, hogy az estéket és a reggeleket a szabadban tölthessük, hogy a napernyő alatt reggelizhessünk, és este a szabadban egy pohár bor mellett élvezzük a naplementét. Tedd még különlegesebbé ezeket a pillanatokat és szerezz be tűzrakóhelyet. A tűz pislákoló lángjai megnyugtatnak és ellazítanak.

Hol helyezzük el?

A tűzrakóhelyet javasolt a háztól távolabb elhelyezni, hogy a füst ne szálljon be az ablakokon keresztül az otthonodba. Természetesen arra is figyelni kell, hogy távol legyen minden olyan tárgytól, amelyet a tűz megrongálhat, legyen az kerti bútor vagy tujasor a kerítés mellett. Ha sikerül olyan helyet találnod, ahonnan szép kilátás nyílik a környékre, akkor még nagyobb hatással lesznek rád a tűz mellett töltött pillanatok.

Hordozható tűzrakóhely

A tűzrakóhely hordozható is lehet – ebben az esetben praktikus, ha olyat veszel, amelynek van fogantyúja, hogy egyszerűbb és kényelmesebb legyen a szállítása. Ezzel a megoldással nem kell egy helyre összpontosítanod a pihenőhely kialakításakor, ha meguntad az egyik helyet, egyszerűen átköltözöl egy másikra. A hordozható tűzrakóhelyek wok és kosár típusra oszthatók.

Hordozható tűzrakóhely
  • Wok – ez a legkelendőbb és legklasszikusabb hordozható tűzrakóhely. Egy nagy fémtálból áll, amely nagy serpenyőre hasonlít. Rendelkezhet fogantyúval, lábakkal vagy ráccsal. A tálban vízelvezető lyukak is vannak, hogy ne álljon meg benne a víz.
  • Kosár – ez a típus hézagokkal ellátott acélszalagokból áll. A minden oldalról bejutó levegőnek köszönhetően a tűz nagyon jól ég. A tűzrakó kosár esetében parázsgyűjtő alátétre is szükséged lesz, különben fennáll a veszélye, hogy a parázs mindent eléget.

Beépített tűzrakóhely

Egy másik lehetőség a beépített tűzrakó. Felépítése nem bonyolult. Akár kezdő barkácsolóként is bátran belevághatsz! A legfontosabb a megfelelő hely kiválasztása. Épületek vagy fából készült kerti elemek közelében veszélyt jelent a használata. Győződj meg arról is, hogy elég messze van a fáktól, bokroktól, medencétől, fészertől, röviden, minden olyan dologtól, ami gyúlékony vagy amiben kárt tehet a füst. Ha megvan a tökéletes hely, ásd ki az alapokat. A gödör legyen legalább 20-30 cm mély. Készítsd el a zsalut és öntsd ki betonnal. Amint megszáradt a beton, nekifoghatsz az építésnek. Ha nem vagy biztos a dolgodban, rakd egymásra a téglákat (használhatsz bontott téglát is), hogy jobban eltudd képzelni, milyen lesz majd az eredmény. Akár több ötletet is kipróbálhatsz így.

Beépített tűzrakóhely

A tűzrakóhely anyaga kulcsfontosságú

Természetesen a masszív fémszerkezet alapkövetelmény, de az is fontos, hogy mivel van lefestve. Az anyagnak és a festéknek nem szabad mérgező anyagokat tartalmaznia. Ha a festék elkezd leválni a tűzrakóról, az bizony nem jó jel. Egyes festékek rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak, ami semmiképp sem kívánatos, főleg, ha ételt is szeretnénk sütni a tűzön. Nem mindig jó ötlet az árcédula alapján dönteni. A minőségnek ára van, és mivel egészségünk csak egy van, ezért érdemes alaposan elolvasni a termékcímkét.

Kerti tűzrakóhely

Ami a formatervezést illeti – válassz a kert vagy terasz stílusának megfelelően. Ebből kiindulva jobban ki tudod választani a megfelelő formát, színt és típust.

Mivel tüzelni?

Egy klasszikus fatüzelésű tűzrakó sokkal egyedibb élményt nyújt, mint egy gázüzemű, amely inkább csak dekorációs célokat szolgál. Szükséged lesz száraz, kezeletlen tüzelőfára, ágakra és fahasábokra. Az esti relaxálásnál használhatsz illatosabb fákat, ilyen például az almafa, cseresznyefa, diófa, fenyőfa, szilvafa, nyírfa vagy körtefa. A tüzelés során keletkezett hamut a komposzthalomra teheted. Azonkívül, hogy kényelmesen és környezetbarát módon megszabadulsz a hamutól, különböző tápanyagokkal gazdagíthatod a kert talaját.

Tüzelőfa

Milyen nagy legyen?

A tűzrakó mérete szintén alapvető kérdés. Ez attól függ, hogy hány ember fogja használni. Ha átlagosan 6 személyt veszünk, akik kényelmesen elférnek, akkor a tűzrakó ideális átmérője körülbelül 80 cm. Ugyanakkor a tűzrakóhely körüli teret is vedd figyelembe, hogy biztonságos legyen a körülötte történő mozgás.

Az átmérő mellett a mélység is fontos paraméter. Minél mélyebb, annál kevesebb gally, hamu vagy fahasáb fog kihullani belőle.

Mély tűzrakóhely

Homelook