Hogyan válasszunk padlót

A padló nagyon fontos része a belső térnek. Remekül kiemeli a szoba stílusát, de egy rosszul kiválasztott burkolat sokat el is ronthat. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a kiválasztásánál.

Mit kell először figyelembe venni?

Először is képzeljük el a már berendezett szobát. Milyen bútort tervezel a helyiségbe? Milyen stílusban szeretnéd berendezni a szobát? A tervezésnél a dekorációkról se feledkezz meg.

A vidéki stílusú és masszív bútorokhoz – a faágyaktól a komódokon át a rusztikus kanapéig – válassz ehhez a stílushoz illő anyagot, tehát fát.

Természetesen az is fontos szempont, hogy hogyan élsz és mivel töltöd az időt, ha otthon tartózkodsz. Van házi kedvenced? Kisgyerek van a családban? Szeretsz a konyhában sürögni-forogni és előfordul, hogy leütsz egy poharat vagy elejtesz egy kést, esetleg kiloccsantod a forró szószt? Ezt is érdemes figyelembe venni a padló kiválasztásakor.

Szürke csempe

A szín kulcsfontosságú

Ne becsüld alá a padló színének fontosságát. Az ajtófélfák, ajtók, ablakok, bútorok és dekorációk összehangolása nem mindig olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Első fontos szabály, a padló színe legalább két árnyalattal legyen világosabb vagy sötétebb, mint a bútoroké.

Maradj egységes

Az egységesség érdekében javasolt egyforma padlót tenni az összenyitott terekbe.

Fa padlóburkolat

Szobák szerint

  • A konyhába mindig válassz tartós anyagot, amely ellenálló a mechanikus sérülésekkel és elejtett tárgyakkal szemben.
  • Hálószoba és gyerekszoba esetében a kellemes tapintás a legfontosabb. A gyerekek sok időt töltenek a földön, ezért a gyerekszobába tapintásra meleg anyagokat javasolt választani, ilyen például a vinyl, fa vagy lamella.
  • A nappali kemény dió lehet. Általában ez a ház legforgalmasabb helyisége, ezért a padlóra különös figyelmet kell fordítania. Mindenképp tartósnak és erősnek kell lennie. Ha házi kedvenceid vannak, akkor ez duplán érvényes.
Kutya a csempén

Anyag

  • tömörfa – a tömörfát hosszú élettartam jellemzi. Nem olyan erős, mint a csempe, de sokkal könnyebben felújítható. Ideális választás mindazok számára, akik szeretik a természetes anyagokat. Rusztikus és skandináv belső terekbe is illik.
  • hajópadló – népszerű klasszikus. Gyerekszobába, nappaliba és hálószobába egyaránt alkalmas. Előnye, hogy könnyen karbantartható, másrészt viszont érzékeny a nedvességre. Konyhába nem igazán alkalmas.
  • laminált – háromrétegű lap, melynek legfelső rétegét fólia alkotja. Ideális forgalmasabb helyiségekbe. Legnagyobb előnye a kedvező ár.
  • csempe – első pillantásra ridegnek tűnhet, de ne hagyd magad megtéveszteni. Padlófűtéshez egyenesen tökéletes. Rendkívül tartós és ellenálló. Évtizedekig kitart anélkül, hogy bármit is veszítene a szépségéből.
  • vinyl – a létező egyik legolcsóbb padlóburkolat. A ragasztós kivitelű vinyl padlólapok lerakása és rögzítése az aljzatra speciális ragasztóval történik. Ideális például konyhába, mivel hajlékony és nem igényel speciális karbantartást. Nedves környezetbe is alkalmas, kellemes tapintású, puha és meleg.
Tömörfa padló

Homelook