Hogyan válasszunk padlót

A padló nagyon fontos része a belső térnek. Remekül kiemeli a szoba stílusát, de egy rosszul kiválasztott burkolat sokat el is ronthat. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni a kiválasztásánál.

Mit kell először figyelembe venni?

Először is képzeljük el a már berendezett szobát. Milyen bútort tervezel a helyiségbe? Milyen stílusban szeretnéd berendezni a szobát? A tervezésnél a dekorációkról se feledkezz meg.

A vidéki stílusú és masszív bútorokhoz – a faágyaktól a komódokon át a rusztikus kanapéig – válassz ehhez a stílushoz illő anyagot, tehát fát.

Természetesen az is fontos szempont, hogy hogyan élsz és mivel töltöd az időt, ha otthon tartózkodsz. Van házi kedvenced? Kisgyerek van a családban? Szeretsz a konyhában sürögni-forogni és előfordul, hogy leütsz egy poharat vagy elejtesz egy kést, esetleg kiloccsantod a forró szószt? Ezt is érdemes figyelembe venni a padló kiválasztásakor.

Szürke csempe

A szín kulcsfontosságú

Ne becsüld alá a padló színének fontosságát. Az ajtófélfák, ajtók, ablakok, bútorok és dekorációk összehangolása nem mindig olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Első fontos szabály, a padló színe legalább két árnyalattal legyen világosabb vagy sötétebb, mint a bútoroké. Általában félünk a sötét színektől, mert attól tartunk, hogy kicsinyíti a teret, de ez nem mindig érvényes. A sötét szín egy jól megválasztott helyen meghitt és elegáns hatást kelt.

A megfelelő szín kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni, hogy mennyi természetes fény áramlik be napközben a szobába. Ha óriási ablakok biztosítják az egész napos természetes fényt, akkor egy ilyen helyiségbe minden gond nélkül választhatunk sötét színű padlót, még ha kicsi is a tér. Ha a szoba már magában sötét és nem is túl nagy, akkor jobb választás lesz a világos padló.

Fontos tulajdonságok

A padló kiválasztásánál létezik két fontos paraméter, amelyek nagyban megkönnyítik a választást, jobban mondva leszűkítik a lehetőségeket. Ezek a kopásállóság és a felület. Nézzük meg külön-külön mind a kettőt:

Felület

A balesetek elkerülése végett rendkívül fontos, hogy a padlózat valamilyen mértékű csúszásmentességgel bírjon. A konyhában és a fürdőszobában például fokozott a csúszásveszély, ezért ezekben a helyiségekbe mindenképp csúszásmentes burkolatot kell használni.

A csúszásmentességet R-skálán jelölik. Ha egy padlóburkolatnak nincs csúszásmentességi fokozata, az vagy nem csúszásmentes vagy nem rendelkezik hivatalos vizsgálattal ez irányban. Az R-skála jelölésében minél nagyobb az R betű utáni szám, annál fokozottabban csúszásmentes az adott felület.

 • R9: sima felület – általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák, rendelők)
 • R10: csúszásmentes felület – (fürdőszoba, konyha, raktár, garázs, éttermi konyha)
 • R11: fokozottan csúszásmentes – (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)
 • R12: maximális csúszásmentesség – (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön a mezítláb való csúszásmentességet A, B vagy C betűvel jelölik. A fürdőszobában legalább „A” jelölésű legyen a minősítés. Az „R” betűs jelölések cipővel mért értékek.

Fa padlóburkolat

Kopásállóság

A megfelelő padló keresése során a következő szabványos jelölésekkel találkozhatsz:

 • IP31 (AC3/IC1) – kis igénybevételű helyiségekbe javasolt, például hálószoba, gyerekszoba
 • IP32 (AC4/IC2) – közepes, nagyobb igénybevételű helyiségekbe javasolt, például étkező, nappali, konyha
 • IP33 (AC5/IC2) – nagyon magas igénybevételű helyiségekbe javasolt, például iroda, hotel, orvosi rendelő

Szobák szerint

 • A konyhába mindig válassz tartós anyagot, amely ellenálló a mechanikus sérülésekkel és elejtett tárgyakkal szemben.
 • Hálószoba és gyerekszoba esetében a kellemes tapintás a legfontosabb. A gyerekek sok időt töltenek a földön, ezért a gyerekszobába tapintásra meleg anyagokat javasolt választani, ilyen például a vinyl, fa vagy lamella.
 • A nappali kemény dió lehet. Általában ez a ház legforgalmasabb helyisége, ezért a padlóra különös figyelmet kell fordítania. Mindenképp tartósnak és erősnek kell lennie. Ha házi kedvenceid vannak, akkor ez duplán érvényes.
Kutya a csempén

Anyag

 • tömörfa – a tömörfát hosszú élettartam jellemzi. Nem olyan erős, mint a csempe, de sokkal könnyebben felújítható. Ideális választás mindazok számára, akik szeretik a természetes anyagokat. Rusztikus és skandináv belső terekbe is illik.
 • hajópadló – népszerű klasszikus. Gyerekszobába, nappaliba és hálószobába egyaránt alkalmas. Előnye, hogy könnyen karbantartható, másrészt viszont érzékeny a nedvességre. Konyhába nem igazán alkalmas.
 • laminált – háromrétegű lap, melynek legfelső rétegét fólia alkotja. Ideális forgalmasabb helyiségekbe. Legnagyobb előnye a kedvező ár.
 • csempe – első pillantásra ridegnek tűnhet, de ne hagyd magad megtéveszteni. Padlófűtéshez egyenesen tökéletes. Rendkívül tartós és ellenálló. Évtizedekig kitart anélkül, hogy bármit is veszítene a szépségéből.
 • vinyl – a létező egyik legolcsóbb padlóburkolat. A ragasztós kivitelű vinyl padlólapok lerakása és rögzítése az aljzatra speciális ragasztóval történik. Ideális például konyhába, mivel hajlékony és nem igényel speciális karbantartást. Nedves környezetbe is alkalmas, kellemes tapintású, puha és meleg.
 • epoxi – ideális konyhába, fürdőszobába vagy például garázsba. Az epoxi padló természetesen bármilyen más helyiségben alkalmazható, minden csak ízlés és preferencia kérdése.
Tömörfa padló

Homelook