Hogyan válasszunk mosogatógépet

Az edények kézi mosogatása már a múlté. Egy minőségi mosogatógép időt, vizet és energiát takarít meg. A széles kínálatában azonban kicsit nehéz lehet eligazodni. Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni egy új mosogatógép kiválasztásánál.

Érdekesség

A szerkezet diadalútja az 1850-es években kezdődött, majd Josephine Cochrane amerikai feltaláló, 1886-ban szabadalmaztatta az első kereskedelemben sikeres mosogatógép terveit. Sok-sok idő eltelt már azóta és napjainkban szinte minden konyhában alapkiszerelésnek számít.

Hogyan működik a mosogatógép?

Első fázisban mosószeres forró víz van spriccelve az edényekre, mely fokozatosan feloldja és lemossa a szennyeződést. A vízsugár elég erős ahhoz, hogy önmagában is lemossa a szennyeződéseket, de a tisztítószer és a forró víz hatékonyabbá teszi ezt a folyamatot. A mosogatási ciklus vége után még néhányszor mindent leöblít. Ebben a fázisban van adagolva az öblítőszer. Végül már csak a szárítás marad.

Mosogatógép evőeszköztartóval

Szabadonálló, beépíthető vagy asztali

Az első dolog, amin el kell gondolkodnunk, hogy milyen típusú mosogatógép ideális számunkra. Ezt a döntést már a konyha berendezésénél fontolóra kell venni. Röviden bemutatjuk ezt a három típust, hogy egyszerűbben megtaláld a neked megfelelőt.

Szabadonálló

Önálló készülékek, melyek a konyhabútortól függetlenül telepíthetők. Nagy előnyük, hogy szükség esetén egyszerűen áthelyezhetők. Egy megfelelő méretű szabadonálló mosogatógépet azonban ugyanúgy beépíthetsz a konyhaszekrénybe, mint egy beépíthetőt.

Előny
 • egyszerű telepítés
 • széles választék
Hátrány
 • kevésbé vonzó design

Beépíthető

A beépíthető mosogatógépek nagyon esztétikusok és szinte beolvadnak a konyhabútorba. Méretük szerint valamivel kisebbek a szabadonállóktól. A vezérlőpanel az ajtó felső részén található, hogy könnyen elérhető legyen.

Előny
 • elrejthető a szekrénybe
 • széles választék
 • alacsony zajszint
Hátrány
 • összetettebb telepítés
 • a dekorlapot külön szükséges megvásárolni

Asztali

Ideális megoldás singliknek vagy olyan háztartásba, ahol keveset főznek. Ez a típus leginkább irodákba vagy hétvégi házakba alkalmas. Telepítés szempontjából teljesen igénytelen – elég egyszerűen a konyhapultra helyezni.

Előny
 • kis méret
 • egyszerű telepítés
 • alacsony energiafogyasztás
Hátrány
 • kis kapacitás
 • elfoglalja a konyhapultot


Paraméterek

A paraméterek segítenek pontosan meghatározni, milyen mosogatógépre van szükségünk. Az energiafogyasztást jelző címkén minden fontos információt megtalálsz. Nézzük meg, pontosan mit jelentenek ezek az adatok.

Méret

A háztartásban élők száma és a konyha méreteitől függően döntsd el, milyen nagy legyen a mosogatógép. A klasszikus méret 60 cm, de 45 cm széles gépek is a rendelkezésedre állnak. Egy kisebb konyhába asztali mosogatógépet is tehetsz. A mélység is fontos – a leggyakoribbak az 55 – 63 cm közöttiek. A beépíthető gépek magassága 82 cm, így kényelmesen beférnek a konyhapult alá, a szabadonálló típusok általában magasabbak.

Kapacitás

Ezt az értéket a mosogatógépbe beférő terítékek száma (teríték = lapos, mély és desszertes tányér, csésze vagy pohár, valamint evőeszközök) adja meg. A keskeny 45 cm-es gépekbe 8-10 készlet, a 60 cm-es mosogatókba 12-15 készlet is befér.

Víz és energiafogyasztás

Paraméterek, melyek rendkívül fontosak. A mosogatógépek esetében a becsült éves energiafogyasztás mértéke az évi 280 standard mosogatási ciklusokon alapul. Általános kalkulációk alapján egy családi étkezés utáni kézi mosogatás folyóvízben 40-60 liter víz elhasználásával jár. Egy 12 terítékes mosogatógép kb. 9-18 liter vizet fogyaszt el egy mosogatás alkalmával, tehát a gépek energiafogyasztást jelző címkéin a becsült éves vízfogyasztás mértékét is javasolt szemügyre venni. Ez az érték ugyancsak az évi 280 standard mosogatási ciklusokon alapul.

Mosogatógép fiók

Energiaosztály

A mosogatógépek energiabesorolása A+++ és D közötti skálán terjed. Ha a leggazdaságosabb modellt szeretnéd megvásárolni, akkor az A+++ jelölésűt válaszd. Ne feledd azonban, hogy a legalacsonyabb töltetenkénti energia- és vízfogyasztás eléréséhez a gépnek tele kell lennie.

Zajszint

A legcsendesebb modellek kb. 40 dB körüli zajszinttel rendelkeznek, összehasonlításképpen a hűtőszekrény működik ilyen zajszinten. Az 50 dB még komfortos lehet, de bármi, ami 60 dB felett van, az már zavaró, főleg ha a konyha a nappali része.

Belső elrendezés

Értékelni fogod, ha változtatható lesz a belső elrendezés. A kivehető elemek és kosarak nagyban megkönnyítik a mosogatást. Az elválasztófalak szintén nagyon hasznosak.

Szárítóhatékonysági osztály

Az energiafogyasztást jelző címkén megtalálható a mosogatógépek szárítóhatékonysági besorolása is, ami A és G közötti skálán terjed. A leghatékonyabbak természetesen az A osztályú mosogatógépek, a C osztályú gépek középminőséget képviselnek.

Miele mosogatógép

Programok

A programok standard mennyisége 5-6, de egyes márkáknál akár 10 program is a rendelkezésünkre állhat. Leggyakrabban a következő programokkal találkozhatunk:

ECO program

Az egyik legnépszerűbb program. A legkevesebb víz és energiafelhasználással bíró program. Általában a leghosszabb mosogatási időt kínálja.

Gyorsprogram

Praktikus lehet, ha épp sietsz. Ezzel a programmal csak enyhén szennyezett edényeket javasolt mosni, a száraz ételmaradékokkal nem képes megbirkózni. A gyors mosogatás azonban több energia és vízszükségletet jelent.

Emellett a mosogatógépekben általában üveg/pohár, fertőtlenítő mód, éjszakai, extra halk mosogatás is elérhető (modelltől függően).

Sok függ a program hőmérsékletétől is. A 40 °C vízhőmérséklet ideális a kevésbé szennyezett edényekre, 50 °C hőmérsékletnél jobban hatnak a mosogatószerek és még a rászáradt ételmaradékok is lemosódnak. Ha az edények már 1-2 napja a mosogatóban vannak, válassz inkább 60 – 65 °C vízhőmérsékletet. Ha az edények nagyon piszkosak vagy már 3 napja is a mosogatógépben vannak, válaszd a 70 °C hőmérsékletet, amely a rászáradt ételmaradékokkal is megbirkózik.

Mosogatógép-fehér étkészlet

Funkciók

A mosogatógépek az alap programok mellett kiegészítő funkciókkal is rendelkeznek. Nézzük meg, melyek a leggyakoribbak:

 • Aquastop – szivárgás esetén leállítja a gép vízellátását, így megakadályozza a vízszivárgást.
 • Aquasafe – védelmi funkció, víztúlfolyás, vízveszteség esetén beavatkozik, adott esetben leállítja a gépet és megszünteti a vízfogyasztást.
 • Gyerekzár – lezárja a vezérlőpanelt, tehát a kíváncsi gyermek nem állíthatja át a programot.
 • Halasztott mosás – időzítésre szolgáló funkció, mellyel általában a következő 24 óra során állíthatjuk be a program indítási idejét.
 • Telítettség érzékelő – a mosogatógép telítettségétől függően szabályozza a vízfogyasztást.
 • Automata program – érzékeli a behelyezett szennyes mennyiségét és szennyezettségének mértékét, majd ettől függően állítja be a víz hőfokát és a megfelelő programot.
 • Automatikus ajtónyitás – a program végén a mosogatógép ajtaja automatikusan résnyire kinyílik a jobb száradás érdekében.
 • Öntisztító szűrő – megkímél majd a szűrő kényelmetlen tisztításától.
 • Kijelző – információkat mutat a hátralévő időről vagy az alapbeállításokról.

Ha épp új mosogatógépet keresel, olvasd el a Rankito.hu összehasonlító cikkét, melyben a legjobb gépeket vette szemügyre.

Homelook