Hogyan válasszunk gyerekágyat

Tekintettel arra, hogy a gyerekek úgy nőnek, mint a gomba, minden szülő kötelessége bizonyos időszakonként új ágyat beszerezni. A piacon kapható gyerekágyak kínálatát elnézve, az elérhető típusok, anyagok és kivitelezések sokasága láttán valószínűleg megszédült egy kicsit a fejed. Tehát, mi alapján válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

A gyerekszoba több, mint egy egyszerű szoba. Ez egy menedék, amely biztonságérzetet ad. A gyerekeknek azonban nemcsak biztonságban, hanem kellemesen is kellene érezniük magukat a királyságukban. Ezért olyan fontos a megfelelő ágy kiválasztása.

Mire kell figyelni?

A gyerekágy kiválasztásakor nemcsak a gyermek életkorát és méretét kell figyelembe venni, hanem a szobájának vagy magának az ágynak a méretét és típusát is számításba kell venni. A különböző kialakítású ágyak különféle igényeknek felelnek meg. De kezdjük az elején.

Megfelelő méret

  • Babaágy – az állítható magasságú kiságy a legkisebbek számára magától értetődő.
  • Kis gyerekágy – méretei általában 70 x 140 cm vagy 70 x 160 cm. Bár a gyerek kényelmesen és biztonságban érzi magát benne, egy idő után ki kell cserélni nagyobbra.
  • Klasszikus ágy – a 80 x 200 cm vagy 90 x 200 cm méretű klasszikus ágy tagadhatatlan előnye a hosszú távú használat. A kisebb gyerekszobában azonban sok helyet foglal el.
  • Hosszabbítható-bővíthető gyerekágy – minden kétséget kizáróan a hosszabbítható-bővíthető ágy a legpraktikusabb, mivel ez a gyerek igényeinek megfelelően hosszabbítható.
Fém gyerekágy

Típus

Ki mondta, hogy a lefekvésnek unalmasnak, vagy problémásnak kell lennie? Az autó, hajó vagy Barbie-ház formájú gyerekággyal kellemesebbé tehetjük ezt a nem túl népszerű rutint. Óriási a választék!

Természetesen ebben az esetben javasolt a gyereket is bevonni a választási procedúrába, így nemcsak 100%-ban biztos lehetsz abban, hogy tetszeni fog neki a kiválasztott motívum, de a gyerek jobban magáénak is fogja érezni a bútort és ezáltal magát a szobát is.

  • Emeletes ágy – ideális választás kétgyermekes családok számára, praktikus és helytakarékos megoldást kínál.
  • Magasított ágy – praktikus megoldás kisebb szobába, ahol minden szabad hely aranyat ér. Az alatta lévő tér nem csak tárolók vagy íróasztal elhelyezésére kínál lehetőséget, ugyanúgy játszásra is kihasználható.
  • Gyerekágy tárolóhellyel – helytakarékos kialakítás, amely lehetőséget kínál a játékok tárolására.
  • Gyerekágy vendégággyal – a vendégágy helyet kínál a barátok számára, illetve leesés esetén is jól szolgálhat.
Fa gyerekágy

Anyag

A gyerekágy anyaga teljesen szubjektív, mindenki mást részesít előnyben. Annyit azonban hadd tanácsoljak, hogy az ágy legyen mindenképp egészségre ártalmatlan, erős, tartós és könnyen karbantartható anyagból.

A legmegfelelőbb anyag minden bizonnyal a tömörfa, illetve annak kombinációja MDF lapokkal. Míg a tömörfa gyerekágy tartósságával, addig a MDF lapokból készült ágy alacsony árcédulájával fog megszólítani. Válaszd azt, ami számodra és gyermeked számára a legmegfelelőbb.

  • Tömörfa – a tömörfa gyerekágy nagyobb befektetésnek számít, de ez a befektetés hosszú távon megtérül. A tömörfa gyerekbútorok természetes olajjal vannak impregnálva, tehát egészségre ártalmatlanok, emellett masszívak, tartósak és könnyen karbantarthatók. Ha kezdik elveszíteni szépségüket, elég lecsiszolni a felületüket és új olajréteget felvinni. Az így felújított tömörfa gyerekágy szebb lesz, mint újkorában.
  • MDF – a MDF lemez (Medium Density Fibreboard) közepes sűrűségű farostlemez, amelyet farostokból műgyanta hozzáadásával hőprésben állítanak elő. Nagyon kedvelt bútoripari alapanyag, amely olcsóbb, mint a tömörfa. Legnagyobb hátránya, hogy a festett felület könnyen megsérülhet, javítása az ágy teljes cseréjével érhető el.

Ágyrács

Az ágyrács kiválasztásánál is érdemes figyelmesnek lenni, hiszen nagyban befolyásolja a matrac élettartamát, illetve biztosítéka annak, hogy alvás közben a gyermek teste megfelelő pozícióban marad. Az ágyrács lehetővé teszi, hogy a levegő folyamatosan keringjen a matrac körül, tehát jól szellőzzön. Lehet merev vagy rugalmas/léces. A merev ágybordák tömörfából készülnek, a rugalmas ágyrácsok tipikus anyaga pedig a rétegelt lemez.

Fehér fa gyerekágy

Biztonság mindenekelőtt

Bármilyen gyerekágy mellett is döntesz, ne feledd, hogy első a biztonság. Nem javasolt kompromisszumokat kötni vagy spórolni. Kerüld a kemény és éles széleket, helyette inkább a lekerekített formákat részesítsd előnyben.

Végül pedig az olyan kiegészítőkről se feledkezz meg, mint például a leesésgátló, mely az emeletes ágyaknál kulcsfontosságú és nélkülözhetetlen.

Még nincs kész a gyerekszoba vagy az új ággyal az egész szobát át szeretnéd rendezni? Van 7 tippem, amelyek megkönnyítik a gyerekszoba berendezését.

Homelook