Hogyan válasszunk fűnyírót

A gondozott kert minden ház névjegye. Mivel a gyepet körülbelül fél évig gondozni kell, ezért érdemes olyan fűnyíróba fektetni, mely megkönnyíti a munkánkat. Nem tudod eldönteni, milyet válasz? Először tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Hány négyzetméter gyepet készülsz nyírni?
  • Mennyi időt vagy hajlandó fűnyírással tölteni?
  • Mekkora a költségvetésed?
Akkus fűnyíró

A kaszálandó terület mérete szerint

A fűnyíró kiválasztásánál a gyep mérete döntő fontosságú. A kisebb, legfeljebb 50 m2-es területek esetében egy akkus fűnyíró is elegendő. 100 m2-ig elektromos vagy akkumulátoros javasolt. 200 m2-től felfelé már benzines is szóba jöhet. Benzines fűnyíróval akár 1400 m2 területet is kényelmesen le lehet nyírni. Nagyobb, 1800 m2 körüli területek esetében azonban praktikus inkább fűnyíró traktorba fektetni. Ha pedig nem rajongsz a fűnyírásért, akkor a robotfűnyírót pontosan neked találták ki.

A típuson kívül a vágási szélesség is fontos:

  • 250 m2-nél kisebb terület esetén elegendő a kb. 30 cm-es vágási szélesség
  • 500 m2 területig kb. 45 cm vágási szélesség ajánlott
  • 1000 m2-ig terjedő terület esetén célszerű kb. 50 cm-es vágási szélességet választani
  • az 1000 m2-nél nagyobb területnél 50 cm-nél nagyobb vágási szélességre van szükség

Meghajtás szerint

Elektromos, benzines vagy akkus? Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen meghajtást választunk. Nézzük meg az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Elektromos

Az elektromos fűnyíró viszonylag olcsó, könnyű, csendes és könnyen kezelhető. Könnyű beindítani, ráadásul környezetbarát. Ez a típus azonban inkább kisebb kertekbe való, mivel nem tartozik a legerősebbek közé. Egy másik hátránya a kábel, mely fákba és bokrokba gabalyodhat, illetve a hossza némileg korlátozza a mozgást. Gyakoribb nyírásra alkalmas, mivel a magasabb fű problémát okoz nála.

Akkus

Ez a típus nagyon csendes, könnyű és jól kezelhető. Nincs probléma a kábellel és mivel általában tartalék akkumulátorral kapható, mindig használatra kész (feltéve, hogy nem felejted el feltölteni az akkumulátort). Környezetbarát, de nem túl erős. Hátránya a magasabb ár. Gyakoribb nyírásra alkalmas, mivel a magasabb fű problémát okoz nála.

Benzines

Az elektromos és akkumulátoros fűnyíróval ellentétben a benzines nagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet. A nagyobb fordulatszámnak köszönhetően gyorsan nyír és a magasabb fű sem jelent problémát nála. Nincs kábellel korlátozva. Elektromos indítás esetében a beindítás is gyerekjáték. Másrészt viszonylag hangos és kevésbé környezetbarát. Nagyobb súlya miatt kicsit nehezebben kezelhető, de az önjáró fűnyírónál ez nem érvényes.

Benzines fűnyíró

Típus szerint

Rotációs

A legelterjedtebb típus. Ha nagyobb területeket és magasabb füvet szeretnél nyírni, akkor semmiképp se vásárold meg a legolcsóbb modellt. A rotációs fűnyíró forgó kései körülbelül 3-5 cm magasságban nyírnak. Az alváz alsó részén elhelyezett késeket a motor forgatja.

Dobkasza

A dobkasza ugyanolyan elven működik, mint a rotációs fűnyíró. Ez azonban robusztusabb gép, mely kisebb bozótokkal is megbirkózik. A vágási felület nincs lefedve, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Az így levágott fű jól szárítható. Ideális választás rétre vagy mezőre.

Mechanikus

A mechanikus fűnyíró nem kaszál, hanem vág. Az ellenkés segítségével tiszta vágással vágja le a fűszálat. Ez teszi alkalmassá a kiváló minőségű gyepek számára, mivel megakadályozza a fű sárgulását. Ezzel a típussal azonban gyakran kell nyírni, mivel nem képes magasabb füvet levágni.

Robot

A robotfűnyíróval fűnyírás közben felrakhatod a lábad. Ez a típus önállóan működik, csak meg kell neki határozni, hová mehet és hová nem. A választásnál figyelj az akkumulátorra, hogy gond nélkül le tudja nyírni a teljes területet. Alacsony gyep rendszeres karbantartására szolgál.

Robotfűnyíró

Fűkasza

A fűkasza alkalmasabb nehezen hozzáférhető területek kaszálásához. A kerítés, a kövek vagy a fák körül nyírhatod vele a füvet, tehát olyan helyeken, ahová a hagyományos fűnyíróval nem tudsz eljutni. A füvet damil segítségével vágja. Viszonylag könnyű és olcsó. Egy erős fűkasza határozottan alkalmas fás, benőtt területekhez.

Fűnyíró traktor

Ideális választás nagyobb felületekhez, kb. 1000 és 1800 m2 között. A kaszálás gyors és a traktor a magasabb növényzettel is megbirkózik. Számtalan kiegészítőt, tartozékot tehetsz rá, amivel még többet hozhatsz ki belőle.

Fűnyíró traktor

Homelook