Hogyan válasszunk fotelt nem csak pihenéshez

A fotel a nappali nélkülözhetetlen része. Ha még nem rendelkezel ezzel a bútordarabbal, itt az ideje megtalálni az igazit. Nézzük meg, hogyan kell kiválasztani a megfelelő fotelt, amely nemcsak jól fog mutatni, de évekig fog szolgálni.

Mivel kell kezdeni?

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, gondoljuk végig, milyen célt fog szolgálni az új bútordarab. Ha csak design kiegészítőnek szánjuk, akkor a különféle funkciókat nyugodtan háttérbe szoríthatjuk. Ha azonban napi szinten fogjuk használni, akkor a kiválasztására érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Nem javasolt kompromisszumot kötni a kényelem, a kialakítás vagy a szín között.

Sárga fotel

Fotelek típusai

Karosszékek

Az első típus esetében nem egészen egyértelmű, hogy székről vagy fotelról van szó. Vannak, melyek székre emlékeztetnek, de kartámasszal vannak kiegészítve. Sajnos nagy kényelmet nem várhatunk tőlük. Kitűnőek étkezőasztalhoz, ahol csak rövid ideig ülünk, olvasósarokba semmiképp sem alkalmasak.

Szenvedélyes olvasók számára

Ha olyan bútordarabra vágyunk, melyben órák hosszat is ülhetünk a kedvenc könyvünkkel a kezünkben, vagy relaxálhatunk egy pohár finom bor társaságában, akkor válasszunk füles fotelt. Ezt a típust a felhasználó kényelme szempontjából fejlesztették ki. Kartámasszal és kényelmes fejtámasszal rendelkezik. A füles fotel arról ismerhető fel, hogy háttámlájának felső része fülszerűen veszi körül a benne ülő személyt. Az ilyen típusú ülőalkalmatosság valóban méretes, körülötte elég szabad teret kell biztosítani, ellenkező esetben a szoba nagyon szűknek tűnhet.

Bézs füles fotel

Lelkes tévénézőknek

Ha a tévénézés kedvenc időtöltéseink közé tartozik, akkor érdemes kifejezetten erre a célra tervezett fotellel kiegészíteni a nappalinkat. A televíziózásra szánt ülőalkalmatosságok állíthatók, így kényelmesen, félig ülő helyzetben, megemelt lábbal nézhetjük kedvenc műsorunkat. Egy jó relax fotel lábtámasszal is rendelkezik, mely lehet dönthető, kihúzható, vagy önálló.

TV-fotel

Vendégeknek

Ha nincs vendégszobád, de néha szeretnéd, ha vendégeid éjszakára is maradnának, van egy nagyszerű megoldásunk számodra. Bemutatjuk a fotelágyat. Kicsit szélesebb, hogy kényelmesen lehessen aludni rajta, de jóval kisebb, mint egy ágy. Ideális megoldás kisebb lakásokba, ahol ülőalkalmatosságként szolgálhat a mindennapokban, de szükség esetén pillanatokon belül vendégággyá alakítható. Helyet és pénzt takarít meg.

Szétnyitható fotel

Egyéb típusok

Természetesen más típusok is a rendelkezésünkre állnak. A hintafotel például kiválóan szolgál pihenéshez, a masszázsfotel tökéletesen ellazítja a testünket. Ha csak alkalmanként szeretnénk lustálkodni a fotelben és a lakásban sincs sok hely, akkor a felfújható darabok nagyon jó szolgálatot tehetnek. A tárolóhellyel rendelkező ülőalkalmatosságokkal helyet takaríthatunk meg a szekrényben.

Kárpit anyaga

A fotel kiválasztásakor nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kárpit anyagára. Fontos, hogy szépen mutasson, de ugyanúgy kellemes tapintású legyen. Ha nap mint nap szeretnénk üldögélni benne, akkor ajánlott kopásálló, illetve könnyen tisztítható kárpitot választani. Ezen kívül vízálló és vízlepergető anyagok is léteznek.

Fotel fa szerkezettel

Bőr

A valódi, minőségi bőr nagyon tartós, puha, elasztikus és kellemes tapintású (azaz ülni is kellemes rajta). Karbantartása nem igényel különösebb erőfeszítést. A szennyeződések nedves törlőkendővel eltávolíthatók. Bizonyos idő elteltével azonban a bőrnek is szüksége van némi ápolásra, hogy ne száradjon ki és ne repedezzen meg. Bőrápoló szerek minden ülőgarnitúra áruházban megtalálhatók. A bőr könnyen portalanítható, így az allergiában szenvedők számára is előnyös. Egyetlen hátránya, hogy drágább, mint a többi kárpitanyag.

Öko bőr

Az öko bőr a valódi bőr összes népszerű tulajdonságával rendelkezik. Legyen az design, könnyű karbantartás vagy kényelem. Az öko bőr egy kétrétegű anyag, az alsó réteget pamutszövet, a felső réteget 100% poliuretán alkotja.

Bőr fotel

Szövet

A leggyakrabban használt kárpitanyag a szövet. Legyen az mikroszál, mely nagyon jól tisztítható és tulajdonságaival velúrra hasonlít, vagy különféle anyagok keveréke, mint például a pamut, poliészter, poliamid és akril. Számtalan konkrét célú szövet létezik. Fontos, hogy a kiválasztott anyag legyen könnyen tisztítható és karbantartható, illetve használat során ne nyúljon ki.

Kárpit színe

A szín és a minta kiválasztásakor ne feledjük, hogy a fotel nagyon sokáig otthonunk dísze lesz. Ne üljünk fel az aktuális divattrendeknek, kizárólag a saját ízlésünk szerint döntsünk.

Csíkos füles fotel

Az időtlen kék például még mindig az egyik legnépszerűbb szín a lakberendezésben. Nézd meg, mire képes a kék szín a belső térben. Ne feledd azonban, hogy a sötét színek és a nagy minták elsősorban tágas szobákban mutatnak jól. A kisméretű helyiségekbe érdemes világosabb színeket és kisebb, finomabb mintákat választani.

Ha végül megtaláljuk a megfelelő fotelt végre hátradőlhetünk és élvezhetjük munkánk gyümölcsét.

Homelook