Hogyan készítsünk izgalmas tévé-háttérvilágítást LED-szalaggal?

Tévézés közben zavarja a képernyőről visszatükröződő lámpa- vagy csillárfény, de ha teljesen sötét van a helyiségben, hamar megfájdul a szeme és a feje? Készítsen tévé-háttérvilágítást LED-szalaggal! Ha olyan lapos tévéje van, amelyben még nincs beépített LED-es háttérvilágítás, semmi sincs veszve. A világítást külön is megvásárolhatja LED-szalag formájában, amelyet a tévé hátuljára rögzíthet, és a hatás ugyanolyan lesz.

Nagy változás kis módosítással

Az első jó hír, hogy nem kell azonnal új tévét vásárolnia, utólag is rögzítheti a LED-háttérvilágítást, hiszen ez egyáltalán nem egy bonyolult művelet.

Forrás: Ledsolution.hu

A LED-szalagok elegánsan kiegészítik és díszítik a belső teret. Ráadásul a tévét nem csak fehér fénnyel tudja megvilágítani; piros, lila vagy kék háttérvilágítást is választhat. Ezzel a kis átalakítással úgy nézheti kedvenc filmjeit, mintha moziban lenne.

TIPP: Tudta, hogy bizonyos LED-szalagok esetén egyes online nézett filmek/sorozatok a környezetnek megfelelően változtatják a szalag színét?

Mire kell figyelni a tévé-háttérvilágítás kiválasztásakor?

Amikor LED-háttérvilágítást választ a tévéjéhez, figyelnie kell LED-szalagok néhány fontos tulajdonságára.

 • LED-szalag hossza: A hossz megválasztásakor ügyeljen arra, hogy a tévé minden oldalára jusson a LED-ekből. Így tud egyenletes megvilágítást biztosítani a készülék mögött.
 • Dimmelhetőség: Számos háttérvilágítás fényereje módosítható.
 • Vezérlés: Bizonyos világításokat távirányítóval is lehet változtatni. Olyan modellek is elérhetők, amelyeket az okosotthon elemeként integrálhat a hálózatába, és egy alkalmazáson keresztül vezérelhet. Ezenkívül több háttérvilágítás hangalapú asszisztensek, például Siri vagy Alexa segítségével is vezérelhető.
 • Színek: A rendelkezésre álló színek száma is fontos. Döntő szempont lehet, hogy a szalag egyszerre csak egy színben tud-e világítani, és hogy alkalmazkodik-e ahhoz, ami a képernyőn történik.
 • Elektromos áramellátás: A legtöbb szalag a készülék USB-portján keresztül kap áramot. Ennek előnye, hogy a szalag kábelét el lehet rejteni a tévé mögé. Ez különösen praktikus a falra szerelt készülékek esetében. Ha viszont a szalag hagyományos hálózati csatlakozóról kap áramot, akkor is tud világítani, ha a tévé ki van kapcsolva.
 • Egyes világítások további extrákat kínálnak, például időzítő funkciót.

Tehát a LED-szalag kiválasztásakor vegye számba a tápellátást, a színárnyalatokat, a feszültséget és a többi szempontot. Ezután hasonlítsa össze az egyes termékeket, és válassza ki azt, amelyik leginkább megfelel az elvárásainak:

 • LED-szalag akkumulátorral vagy aljzathoz csatlakoztatva – egyszerűbb megoldás
 • LED-szalag USB-vel, vagy LED-szalag trafóval – gazdaságos megoldás
Forrás: Pixabay.com

LED-szalag telepítéséhez szükséges eszközök teljes listája

 • a tévékészülék hátlapjának zsírtalanítására szolgáló eszközök (mosogatószer, szivacs),
 • LED-szalag,
 • trafó,
 • dimmer, kétoldalas ragasztószalag (opcionális),
 • tartozékok (sarokcsatlakozók, kábel),
 • szerszámok (forrasztópáka, olló). 

Egy tévékészülék háttérvilágításához elég egy 4,8 W/m-es LED-szalag. A nagyobb teljesítményű LED-szalagok nem alkalmasak tévé háttérvilágítására, elsősorban a bonyolult telepítés miatt. Az extra meleg fehér vagy meleg fehér színű LED-szalag tökéletesen kellemes a szemnek.

Még jobb és érdekesebb hatást érhet el a 7,2 W/m-es, színes RGB-szalaggal, amely hosszú élettartamú és színfényereje állandó. A piros, zöld és kék szín keverésével bármilyen színű háttérvilágítást beállíthat.

Tévé-háttérvilágítás telepítése lépésről lépésre

A háttérvilágítás sikeres üzembe helyezéséhez csupán néhány egyszerű lépést kell megtennie.

A felület zsírtalanítása

A készülék felületét zsírtalanítani kell, hogy a szalag tényleg jól tapadjon rá. Tegyen néhány csepp mosogatószert egy tál vízbe, és egy benedvesített szivaccsal törölje át a tévét.

Kétszer mérj, egyszer vágj

Nagyon fontos, hogy a szalag minden hosszát jól mérje le. Ha például sarokcsatlakozókat fog használni, érdemes a szalagra kb. 1 cm-t ráhagyni. 

Az egyes részek csatlakoztatása

A lemért és a levágott szalagokat téglalap alakban illessze össze. A szalagot a sarkoknál többféleképpen lehet csatlakoztatni:

 • CLICK sarokcsatlakozók
  • egyszínű szalagokhoz
  • RGB-szalagokhoz
 • forrasztott sarokcsatlakozók
  • egyszínű szalagokhoz
  • RGB-szalagokhoz
 • kétmagos kábel

Tippek a felragasztás előtt

Ragasztás előtt érdemes a tévé hátlapjához illeszteni a szalagot, és pontosan megjelölni a ragasztás helyét.

Egyes tévékészülékek hátoldala nem sima, illetve különböző egyenetlenségek lehetnek rajtuk. Ebben az esetben javasoljuk, hogy ragassza a szalagot kétoldalas ragasztószalagra, amely kisimítja az egyenetlenségeket, és a LED-szalag jobban fog tapadni.

A ragasztószalag egyben fedőrétegként is szolgál arra az esetre, ha a LED-szalagot a tévékészülék hátoldalán lévő nyíláson keresztül kell vezetni.

A felragasztás előtt ne felejtse el bekapcsolni a szalagot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden érintkezés rendben van, és a szalag a teljes hosszában világít.

A LED-szalag felragasztása

Miután pontosan kimérte és előkészítette a LED-szalagot, ragassza fel pontosan. Akár közvetlenül, akár kétoldalas ragasztószalaggal ragasztja fel a LED-szalagot a tévére, győződjön meg róla, hogy valóban jól rátapadt a felületre. 

A legmegfelelőbb LED-szalag-készletek tévékészülék háttérvilágításához

 • A kompromisszumok nélküli LED-szalag az, amelyen a kiváló minőségű LED-diódák aranyhuzallal vannak csatlakoztatva egy ezüst bevonatú alaphoz, amely egy kétrétegű réz PCB szubsztrátumra van telepítve. A nagyszerű teljesítmény és a 3 év kiterjesztett garancia magától értetődik. Az ár 5 méter LED-szalagot, 36W-os tápegységet aljzatba, DC-csatlakozót és távirányítós fényerőszabályozót tartalmaz. A szalag IP20 besorolású, ami azt jelenti, hogy nem védett a víz és a por ellen.
 • A tévéhez való RGB LED-szalag stílusos megoldás, amelyet, kialakításának köszönhetően, közvetlenül a tévé hátuljára lehet telepíteni. A színes RGB LED-eknek köszönhetően lenyűgöző hangulatvilágítást hoz létre, amelynek színe, intenzitása és hatásai tetszés szerint változtatható a mellékelt távirányítóval. Egyszerűen csak rögzítse az előkészített ragasztószalaggal, majd csatlakoztassa a tévé USB-csatlakozójához.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Homelook