Fa munkalap – hogyan ápoljuk és tisztítsuk

A fának biztos helye van a konyhában, és semmi sem helyettesítheti. Bár a faanyagnak időről időre meg kell kapnia a szükséges ápolást, megéri a fáradságot. Bár a leggyakrabban használt laminált munkalapok lényegében karbantartásmentesek, megjelenésükkel nem kápráztatják el az embert. A fa szépsége és hosszú élettartama kárpótolni fog minden erőfeszítést. Azért, hogy megkönnyítsem a munkád, összegyűjtöttem mindent, amit a fából készült munkalap ápolásáról tudni kell.

Kezeld a fa munkalapot még a telepítés előtt

Lehet, hogy meglepő lesz, de fára semmiképpen ne használj lakkot! A felület megrepedezhet és leválhat. A fa hajlamos kiszáradni, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő nedvességhez jusson. De semmiképpen sem víz formájában – attól meg kell védeni. A megoldás egy kifejezetten fára kifejlesztett olaj. Biztosítja a kellő nedvességet a fa számára, ugyanakkor óvja is a felületét a környező nedvességtől. Az olaj beszívódik a fa pórusaiba, tehát a fa rostjai olajjal telítettek, így a nedvesség és szennyeződés a fa felületén marad, ahonnan egyszerűen eltávolítható.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A beépítés előtt három-öt vékony olajréteget kell felvinni. Mivel ez a felület élelmiszerekkel is érintkezik, légy körültekintő az olaj kiválasztásakor. Ne használj ecsetet, inkább szöszmentes kendővel dolgozd be az olajat a fába. A fa különböző helyeken eltérő mértékben szívhatja fel az olajat, ezért a felületkezelés után körülbelül tíz perccel ellenőrizd a felületet, és töröld le a felesleges olajat.

Tömörfa munkalap

Az egyes rétegek között mindig várj legalább egy órát. Az olaj felszívódási ideje a rétegek felvitelével növekszik. Minden egyes réteg után a fa teljes felületének selymesen simának és egységes színűnek kell lennie. A mosogató és a csaptelep körül néhány extra réteget is felvihetsz, hogy megvédd a fát a nedvességtől. Ne aggódj a túlzás miatt. A fát nem lehet „túlolajozni”. Az olaj nincs hatással a fa színére, lehet, hogy az első réteg kiemeli a fa rajzolatát, de a további rétegek már nem mélyítik tovább a fa részleteit. Ugyanígy járhatsz el a fa konyhai kiegészítők esetében is.

Rendszeresen újítsd meg a munkalap bevonatát

Míg a konyhaszekrények színét csak néhány év múlva kell megújítani, a munkalapot azért gyakrabban kell olajjal kezelni. A szakértők azt javasolják, hogy az új fából készült munkalapot az első hat hétben hetente rendszeresen kezeljük. Ezt követően legalább háromhavonta egyszer, hogy megelőzzük a kopást és biztosítsuk a fa megfelelő védelmét.

Fából készült munkalap

Honnan tudjuk, hogy mikor van itt az ideje új réteget felvinni? Mivel mindenki a maga sajátos módján használja a konyhát, vannak, akik a nap folyamán több fogást is elkészítenek, vannak, akik csak hétvégenként használják ki igazán ezt a helyiséget, és akkor is csak egy egyszerűbb főétel elkészítésére, illetve vannak, akik olyan ügyességgel bánnak az eszközökkel, hogy főzés közben szinte be sem piszkolják a munkalapot, másoknál viszont természetes, hogy itt kiloccsan valami, ott ráesik valami a munkalapra, ezért saját belátás alapján javasolt kezelni a fát. Amint a fa elveszti fényét, száraznak és élettelennek tűnik, és a víz már nem gyöngyözik a felületén, neki láthatsz a munkának.

Hogyan tisztítsuk meg a fából készült munkalapot és mit tegyünk a karcolásokkal?

A tisztításhoz elegendő meleg víz és enyhe tisztítószer. Nem kell túl erősen súrolni a fát, és tisztítás után mindig szárazra kell törölni. Sose használj agresszív tisztítószereket, azok ugyanis befolyásolhatják a fa színét és fényét. Nagyon erős és mély szennyeződések esetén használj speciális ápoló-tisztító olajat. Kerülni kell a műszálas vagy mikroszálas rongyok használatát is. A mindennapi tisztításhoz a pamutból készült rongy a megfelelő.

A különböző sérüléseket, karcolásokat és foltokat nem javasolt lelegyinteni, különösen, ha azok mélyebbek. A szennyeződés felhalmozódhat bennük és a penész veszélye is fennáll. Kisebb karcolások esetén elegendő először finom csiszolópapírral lecsiszolni a munkalapot, mielőtt a következő olajréteget felvinnéd. Ha a sérülések mélyebbek, töltsd ki őket fagittal, és csiszold le. Ne felejts el minden ilyen kezelés után új olajréteget felvinni.

Sötét fa munkalap

A fából készült munkalap felújításának lehetősége nagy előny. Ráadásul a fa idővel érik, és egyre jobban néz ki. Ha rendszeresen gondoskodsz róla, szépségét hosszú éveken át fogod élvezni.

Most már tudod, hogyan kell ápolni a fa munkalapot, folytasd a konyhád szépítését az élelmiszerek helyes tárolásával 🙂

Homelook