4+1 tipp a hálószoba könnyebb takarításához

A hálószoba az a hely, ahol pihenünk és regenerálódunk. Éppen ezért jól kell éreznünk magunkat benne, harmóniát kell sugallnia, nem pedig kiábrándulást a polcon felgyülemlett por és a lábra tapadó piszok miatt. Összegyűjtöttem néhány tippet, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a hálószoba takarítása. Hiszen, valljuk csak be őszintén, a takarítás nem mindenkit szórakoztat.

1. Védd a matracot

Új matracod van? Ha szeretnéd, hogy sokáig kitartson, érdemes matracvédővel lefedni. A topper egy vékony matrac, melynek négy sarkán gumipánt van, így könnyen és gyorsan rögzíthető. Levehető huzattal rendelkezik, amely mosógépben is mosható, tehát a hálószoba takarítását is felgyorsítja. A matracvédő azonkívül, hogy kényelmes, védelmi funkcióval is büszkélkedhet. Felszívja a nedvességet és felfogja a mikroszkopikus szennyeződéseket, ezáltal nagyban meghosszabbítja a drága matracunk élettartamát. Természetesen nem befolyásolja a matrac funkcionalitását vagy minőségét.

Hálószoba takarítás-matracvédő

2. Gondoskodj az ágyneműről

Minden éjszaka bennük alszol. Ha lefekvés előtt le is zuhanyozol, akkor is viszonylag hamar bepiszkolódnak. Ne feledd, hogy éjszakánként 0,5-1 liter verejtéket izzadsz ki, amit természetesen a pizsama, ágynemű és matrac nagyon gyorsan magába is szív. Ezért az ágyneműhuzatot hetente vagy legfeljebb 14 naponta egyszer ki kell cserélni és ezen ünnepi alkalmakkor a hálószoba takarítása is ajánlatos. Ha allergiában szenvedsz, akkor javasolt még gyakrabban huzatot cserélni. Minél hosszabb ideig használod az ágyneműhuzatot, annál mélyebbre hatolnak a szennyeződések és az izzadság.

Évente legalább kétszer ki kell mosni a paplanokat és a párnákat is. Az ágynemű ápolására vonatkozó utasítások a termék címkéjén találhatók. Egyes mosógépek speciális mosási programokat kínálnak, például tollpárnák mosásához. Ha nem mered bevállalni a paplanok és párnák mosását, akkor vidd őket tisztítóba.

3. Szabadulj meg a porfogóktól

A hálószobában kerüld az apró porfogók halmozását. Ezek főként dekorációk, utazásokból származó emléktárgyak, művirágok vagy plüssállatok. Takarításkor rengeteg időt vesz igénybe minden ilyen apróság leporolása, tehát ha megszabadulsz tőlük, nemcsak kevesebb por lesz a helyiségben, de maga a hálószoba takarítása is sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá válik. A dekorációkat áthelyezheted például a nappaliba vagy a konyhába.

Hálószoba függöny nélkül

A nehéz sötétítő függönyt cseréld stílusos redőnyre. A függönyre ugyanis rengeteg por rakódik le, amely minden egyes elhúzással megint a levegőbe kerül, arról nem is beszélve, hogy a függönyök mosása nem egy nagy mulatság. A redőny használatával megspórolsz minimum egy mosási ciklust, tehát gyorsabbá teszed a hálószoba takarítását, illetve a hálószoba levegőjét is egészségesebbé teszed.

4. Használj tárolókat

Szétszórt ruhák, könyvek vagy takarók. Minden rendetlenség stresszkiváltó tényező lehet. Egy ilyen hálószobában nehéz pihenni. Fontos, hogy mindennek meglegyen a maga helye. A ruháknak a szekrényben a helyük, ha nincs elég hely benne, használj ágy alatti tárolókat. Rejtsd el a szezonális ruhákat és máris több helyed marad a szekrényben. Ha problémád van a sok holmival, lehet, hogy ideje alaposan kitakarítani és rendszerezni a gardróbszekrényt is. Azokat a ruhákat, amiket éppen hordassz, tehát 1x-2x már viseltek, de még nem piszkosak, akaszd a néma szolgára, így mindig szépen látni fogod, mi az, amit még felvehetsz.

Az éjjeliszekrényen csak egy lámpa és esetleg egy pohár víz legyen. A könyveket, zsebkendőket és egyéb apróságokat tedd a fiókba. A takarók tárolására használhatsz fa ládát, amely azonkívül, hogy sok tárolóhelyet biztosít, még hangulatosabbá is teszi a hálószobádat.

5. Használj lábakon álló bútorokat

Ha most készülsz berendezni a hálószobádat vagy felújításon gondolkodsz, fektess falra akasztható vagy magas lábakon álló bútorokba. Nemcsak szellősebb lesz a hálószoba, de a bútorok alatt is könnyebb lesz kitakarítani. Egyszerűen feltörölheted a padlót a szekrény, az ágy vagy az éjjeliszekrény alatt. A robotporszívó dolgát is megkönnyíted, mivel az a hálószoba takarításakor minden kis zugot gond nélkül bejárhat.

Hálószoba takarítás-robotporszívó

Képzeld csak el, milyen kellemes lesz a takarítás, ha a robotporszívó felporszívózza és felmossa a szobát és neked már csak le kell törölnöd az éjjeliszekrényeket és áthúzni az ágyneműhuzatot. Ezt nevezem gyors és hatékony munkának!

Homelook