Epoxi padlóburkolat, mint legjobb megoldás

Ha például egy ipari vagy gyártócsarnok, garázs vagy folyosó új padlóburkolatán gondolkodsz, akkor tudnod kell néhány fontos tényt és előnyt, amelyet az epoxi padló nyújt. Miért ez a legmegfelelőbb választás, és mi a szokásos munkafolyamat a megvalósításához? Ezekre és még más fontos kérdésekre próbálok választ adni ebben a cikkben.

szürke epoxi padló

Hová alkalmas az epoxi padlóburkolat?

Az epoxi padlók két csoportra oszthatók. Ezek vagy öntött, azaz önterülő, vagy simítóval vagy rétegezve készülnek. Az öntött epoxi padló különösen alkalmas olyan helyekre, ahol a nagy mechanikai és vegyi ellenállás elsődleges fontosságú, vagy olyan helyekre, ahol a padlót mindig tisztán kell tartani, és könnyen karbantarthatónak kell lennie. Különösen konyhákban, fürdőszobákban vagy például garázsokban, irodaházak belső tereiben, műszaki helyiségekben, pincékben vagy padlásokon találják meg a helyüket. Természetesen bármilyen más helyiségben alkalmazható, minden csak ízlés és preferencia kérdése.

Melyek a fő jellemzői?

  • kopásállóság
  • fagyállóság
  • fugamentes, vízszivárgással szembeni ellenállás
  • mechanikus ellenállás

Az epoxi padló másik vitathatatlan előnye, hogy lehet fényes, félfényes vagy matt, és számos árnyalatban és színkombinációban kapható. Csúszásgátló epoxi padlók vagy 3D hatású padlók is elérhetők. Pontosan ezen tulajdonságok teszik tökéletessé bármilyen helyiségbe. Lényegében csak a fantázián múlik, milyen érdekes színt vagy mintát választasz.

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a műgyanta padló nagyon könnyen javítható vagy felújítható, így az esetleges sérülésektől sem kell tartani.

Hogyan kell az epoxi padlót önteni?

  • Először is biztosítani kell, hogy a felület sima és pormentes legyen. Minden nem kívánt, azaz nem rögzített és szabadon álló tárgyat, illetve minden szennyeződést el kell távolítani. Az alapnak száraznak és teherbírónak kell lennie.
  • Ezután egy penetráló gyantát kell felvinni, amelynek tizenöt-húsz órán keresztül kell kikeményednie.
  • Ezután kerül sor a tényleges önterülő réteg lerakására. Ezt rozsdamentes acél simítóval szét kell teríteni, hogy a réteg elérje a kívánt vastagságot.
  • A következő szükséges lépés, amelyet nem szabad kihagyni, a légtelenítés, amelyet fogazott vagy buborékos hengerrel kell elvégezni.
  • Csúszásgátló kezelés esetén szilikahomok kerül a rétegbe, majd UV-stabil epoxigyanta fedőréteggel záródik.
márvány epoxi padló

Minden epoxi bevonatot pontosan a gyártó által ajánlott módon kell alkalmazni. Az epoxi bevonatokat általában külön-külön összetevőként és a pontos keverési arányban szállítják. Az utasításoknak megfelelően, lassan járó keverőgéppel addig kell keverni, amíg homogén masszát nem kapunk. A szokásos keverési idő otthon három perc, de lehet több is. A bedolgozhatósági időt ismét befolyásolja a hőmérséklet. Az anyagfelhasználást a réteg vastagsága befolyásolja. A második réteget mindig az előző réteggel keresztben kell felvinni. Az előírt száradási időt a rétegek között is be kell tartani. A várható terhelés miatt szükség lehet az eljárás többszöri megismétlésére is. A gyakorlatban az is előfordul, hogy a vegyszerek hatására optikai elszíneződések keletkeznek, de ez nincs hatással a felület műszaki funkciójára.

Epoxi padló ápolása

Ezt felosztjuk a napi rutinszerű karbantartásra, amelyet az általánosan elérhető padlótisztítókkal lehet elvégezni, és a mélyebb karbantartásra, amelyet szakembereknek kell elvégezniük, mivel ez a fajta tisztítás összetett és speciális eljárásokat igényel. Természetesen az átlagos otthoni tisztításhoz teljes mértékben elegendő az első módszer.

Az epoxi padló rutinszerű tisztításához elegendő egy közönséges porszívó és felmosórongy. Ha a padlón olyan megszáradt szennyeződés van, amelyet porszívóval vagy felmosóval nem lehet eltávolítani, akkor különféle tisztítószerek is bevethetők. Ezeknek azonban semleges vagy lúgos PH értékűnek kell lenniük, máskülönben kárt tehetnek a padlóban. Az erős oldószerek használata pedig szóba sem jöhet. Az alkohol, az aceton, a metilén-klorid, illetve ezek származékaiból készült tisztítószerek használatát kifejezetten kerülni kell.

epoxi padló öntése

A környezetbarát vegyszermentes tisztítószerek ideálisak a műgyanta padló tisztításához, nemcsak azért mert nem tesznek kárt a padlóban, hanem azért is, mert az egészségünkre és a környezetünkre is ártalmatlanok. Nagyobb területek esetén felmosógépet használunk közepesen kemény kefével vagy speciális párnával. Karcolások esetén wax tartalmú ápolószer használható.

Ha az epoxi padló valamiért nem felel meg számodra, és más padlóurkolatokról is szeretnél valamit megtudni, olvasd el a megfelelő padló kiválasztásáról szóló cikkemet, hátha segítségedre lesz.

Homelook