Hogyan tároljuk helyesen az élelmiszereket?

Tudod, hogyan kell megfelelően tárolni az élelmiszereket, hogy azok a lehető legtovább fogyaszthatóak maradjanak? Mit érdemes vagy nem szabad hűtőszekrényben tárolni? Az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében fontos az élelmiszerek tárolása.

Hová kerüljenek a gyümölcsök, hová a pékáru, és hogyan védjük meg a nem romlandó élelmiszereket a molyoktól? Ezekre a kérdésekre és még sok másra próbálok választ adni ebben a cikkben.

Élelmiszerek tárolása-tészta

Gyümölcs és zöldség

A bevásárlásból hazaérkezve azonnal az összes gyümölcsöt és zöldséget a hűtőbe teszed? Ez elég nagy hiba! Míg a spárga, a leveles, gyökér- és káposztás zöldségek szeretik a hideget, a paradicsom esetében megfosztod magad a remek ízétől.

Sok gyümölcs esetében pedig lelassul vagy teljesen leáll az érési folyamat és felgyorsul a rothadás, ha hűtőben tárolod őket.

Mit érdemes hűtőben tárolni?

Ügyelj a megfelelő tárolásra. Ne tárold a gyümölcsöket és zöldségeket több rétegben egymáson, és rendszeresen ellenőrizd, hogy sehol ne alakuljon ki penész vagy rothadás.

Gyümölcs: eper, alma, körte, szőlő, őszibarack, málna, szilva, ribizli

Zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyem, spárga, retek, saláta, káposzta, kelkáposzta, karalábé, cékla

Élelmiszerek tárolása-zöldség

Mit nem szabad hűtőszekrényben tárolni?

A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget elég, ha hűvös, sötét helyen tároljuk. Száraz pince, éléskamra, ezek a helyek ideális körülményeket biztosítanak az élelmiszerek tárolásához.

Gyümölcs: banán, avokádó, citrusfélék, ananász, mangó és más trópusi gyümölcsök

Zöldség: paradicsom, paprika, burgonya, hagyma, sütőtök, uborka

Burgonya

Mindenkinél megtalálható, de kevesen tudják, hogyan kell helyesen tárolni. A hűtőben megédesedik és kicsírázik, melegben és fényben megzöldül. Ha nincs pincéd vagy éléskamrád, a legegyszerűbb, ha beszerzel egy speciális burgonyatároló zsákot, amely sötétben és szárazon tartja a burgonyát, ezáltal meghosszabbítja az élettartamát.

A zsákot javasolt rendszeresen átszedni, azonkívül, hogy kiszúrhatod a romlásnak indult darabokat, a zsákban felgyülemlett talajtól és egyéb szennyeződésektől is megszabadulsz.

Élelmiszerek tárolása-burgonya

Hús

A friss hús tárolása valóban megérdemli a figyelmet. A hússzövet a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok ideális tápközege, ezért hűvös helyen (4 °C hőmérsékleten) kell tárolni. A darált hús és hal 0-2 °C hőmérsékletet igényel.

A legjobb, ha a húst az eredeti csomagolásában hagyod, vagy zárt edénybe teszed, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel. Ha tudod, hogy a megvásárolt húst nem érkezel három napon belül feldolgozni, azonnal fagyaszd le.

Élelmiszerek tárolása-hús

Tojás

Az élelmiszerek tárolásánál a tojás egy külön fejezet. A tojást 5-8 °C közötti hőmérsékleten szükséges tárolni. Sose mosd meg a tojás héját! A papírdobozok nem igazán alkalmasak hosszabb tárolásra. Könnyen felszívják a nedvességet és ideális környezetet biztosítanak a mikroorganizmusok számára, tehát jobban teszed, ha saját tojástartóba teszed a tojásokat.

A műanyag tojástartók nemcsak azért praktikusak, mert nem málnak szét, hanem azért is javasolt a használatuk, mert könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők. Ügyelj arra, hogy ne legyenek aromás ételek mellett – a tojás könnyen magába szívja a szagokat és ez a tojás ízét is megváltoztathatja.

Élelmiszerek tárolása-tojás

Száraz, nem romlandó élelmiszerek tárolása

Hüvelyesek, liszt, gabonafélék és más száraz élelmiszerek szinte minden konyhában megtalálhatók. Természetesen az ételmolyok sem tudnak ellenállni ezeknek az élelmiszereknek. Az eredeti csomagolás sem tartja biztonságban őket, ezért a legjobb, ha üveg vagy műanyag tárolóedényekben fogod tárolni őket. Védelmet biztosítanak a nem kívánt látogatókkal szemben és bónuszként rendezettebbé teszik a kamrát.

Élelmiszerek tárolása-üvegedények

Péktermék

A friss, ropogós kenyérnél nincs is jobb! Ropogósságát tovább megőrzi, ha pamut vagy len kenyérzsákban fogod tárolni. Ideális esetben száraz, sötét helyen. A kenyeret sose tedd műanyag zacskóba vagy a hűtőszekrénybe. Nagyon gyorsan penészedni kezd.

A cserép vagy kerámia kenyértartó ideális körülményeket biztosít a péktermékek tárolásához és még szépen is fog mutatni a konyhában. A kisebb péktermékeket 24 órán belül fel kell használni vagy le kell fagyasztani, másképp kárba vesznek.

Élelmiszerek tárolása-kenyér

Az élelmiszerek tárolása nem olyan nagy ördöngösség, elég, ha betartod a fent említett alapszabályokat. Azonkívül, hogy meghosszabítod az élelmiszerek élettartamát még rendezettebbé is teszed a konyhád. Az élelmiszerek tárolására alkalmas dobozok, edények és zsákok nagyon mutatósak és praktikusak egyben.

Homelook