Az Év Vadvirága? Íme a borzas len

2022. decemberében újra szavazásra bocsátották Magyarországon, hogy melyik – országunkban is honos – vadvirág legyen az Év Vadvirága. Megtörtént az online szavazás, a győztes pedig nem más, mint a bájos borzas len, latin nevén: Linum hirsutum.

Borzas len

Védett virágok hazánkban

Hazánkban védett ez az apró virág, így körültekintően szabad csak szednünk majd a virágokat tavasszal és nyáron. Nehogy kárt tegyünk környezetünkben, mindig legyünk körültekintőek mit és honnan szedünk le kirándulásaink során. Ugyanakkor az lenne a legjobb dolog, ha nem is szednénk virágokat, és egyéb terméseket, növényeket amikor a természetben vagyunk, hiszen azoknak a természetben a helyük, ahol honosak.

Mi emberek gyakran érezzük, hogy minden a miénk, amit a Föld kínál nekünk, de nem szabad ilyen mohónak lennünk. Hálásan támogatnunk és védenünk kell a környezetünket és a bolygónkat, hogy még sokáig vendégül lásson minket. Éppen ez az egyik célja az Év Vadvirága díjnak, hogy felhívja figyelmünket a védett növényfajainkra. Ezzel is fókuszba helyezve őket.

A borzas len a szavazás során 60%-os fölénnyel kerekedett a többi jelölt fölé, végül el is hozva a győztes címet.

Pár tudnivaló a borzas lenről

Mint már korábban is említettük, ez az apró és bájos, tavaszi virágunk védett, így mindenképp nézzünk utána milyen virág is az, amit leszedni készülünk utunk során az erdőkben. Nevéből adódóan egyértelmű lehet, a borzas len a lenfélék családjába tartozik. Tudni illik, hogy a lenfélék zárvatermők, ami annyit tesz, hogy a növény zárt tokban növeszti szaporító magvait – ezzel is védve azokat.

Szárazságkedvelő területeken lelhető fel többnyire, így a nagy nyári forróságok sem rendítik el attól, hogy kék szirmaiban pompázzon. Más lenfélével könnyen összetéveszthetjük a borzas lent a jellegzetes kék szirmaiból kifolyólag. Az évelő len és a hegyi len bátran mondható ikertesóinak a nagy hasonlóságból adódóan. Mindenképp kérdezzünk utána egy hozzá jobban értőtől, hogy vajon melyik fajra is bukkantunk rá pontosan.

A szóban forgó, bájos, kis virágunk májustól virágzik – de ez persze változhat manapság a rapszodikus időjárási viszonyok okán. A virágzási idejéből adódóan nagy sláger a tavaszi és nyári hónapokban.

Borzas len, mint dísznövény

Attól függetlenül, hogy visszafogottabb virágnak számít, tökéletesen helyt állna dekorációként a lakásban. De védett! Ezért ne szedjük! Mit tehetünk, ha mégis szeretnénk „hazavinni”? Készítsünk makró képet róla, majd nyomtattassuk ki és húzzuk rá egy keretre a nagyfelbontású képet. Tulajdonképpen így minden virág képek formájában pompázhat otthonunkban. Akár azt is megtehetjük, hogy az évszaknak megfelelő virágos képünket helyezzük ki a falra, így még változatos megoldást is jelent a faldekoráció. Ekképpen gondoznunk, kidobnunk sem kell az elszáradó virágokat.

Borzas len dekoráció
Foto: Dovido.hu

A len felhasználása

Sokunk számára ismerősek lehetnek a lenből készült ruhadarabok, avagy egyéb textíliák. Rugalmasságából és könnyű színezhetőségéből adódóan remek alapanyagok a lenfélék különböző textíliákhoz. Számtalan féle-fajta megoldásban fellelhető már a len a ruhaiparban, s ez nem véletlen. Megújuló alapanyag és könnyen munkálható.

Egy lakást, egy házat otthonossá kell tenni. Meleg színekkel, harmonizáló bútordarabokkal, kedves kiegészítőkkel. Főleg akkor, ha otthonról dolgozhatunk, a szürke munkaórákat feldobhatjuk színt adó virágokkal képben, vázában. Akkor sem kell elveszettnek éreznünk magunkat, amennyiben nem lenne ötletünk a kialakításra. Az interneten videókat, képes cikkeket, sőt, berendezéstervező alkalmazásokat is fellelhetünk. Keressünk csak rá, biztos mind találunk új ötletet.

Képek: shutterstock.com

Homelook