Art deco stílus – Fedezd fel a minimalizmus ellentétét

Ez a stílus mondhatni a minimalizmus tökéletes ellentéte. Vele kontrasztban extravagáns elemekkel hívja fel magára a figyelmet, amelyek eleganciát, luxust, prémiumot vagy éppen féktelenséget sugallnak. Az úgynevezett art deco stílusról beszélünk. Tarts velünk a háború utáni Franciaországba. Az Art Deco stílus éppen ebben az időszakban élte fénykorát.

Art Deco stílus - világos nappali

Mi jellemző az Art Deco stílusra?

Az első világháborút követő időszakban a francia háztartások racionális stílusa fokozatosan háttérbe szorult. A helyi lakosság, különösen a felsőbb osztályok, átvették a ma Art Deco néven ismert stílust. Jellemzőek rá például a jellegzetes geometriai minták vagy a magasfényű felületek. Ezenkívül még sok más jellemzője is van.

Feltűnő geometriai minták

Így van, az Art Deco stílus egyik legjellemzőbb vonása a feltűnő geometriai minták. Leggyakrabban a csempéken vagy a hosszú szálas szőnyegeken találkozhatsz velük. Nem ritkák azonban a mennyezeten vagy a falakon elhelyezve sem, például tapéta formájában. Ha úgy gondolod, hogy ez túl extravagánsan mutatna az otthonodban, beszerezhetsz például art deco stílusú párnákat vagy takarókat. Az ilyen, merész geometrikus mintákkal ellátott kiegészítők az Art Deco stílus kicsit visszafogottabb hangulatát csempészik be az otthonodba.

Nagyméretű fa bútorok

Az art deco stílus másik jellegzetes vonása a nagyméretű fabútorok – különösen a már említett magas fényűek. Ez elengedhetetlen az art deco-nál! Ha pedig némi faragást vagy díszítést is találsz rajtuk, akkor ahogy a közmondás mondja, tényleg telibe találtad a szöget. Fontos azonban, hogy a bútorok fából faragottak legyenek, és hogy magával ragadó illatuk bejárja a helyiséget.

Art Deco stílus - sötét nappali

Tippünk: Egy domináns üvegvitrin nagyszerű alternatívája vagy kiegészítője lehet a fényes fabútoroknak. A fém elemekkel kiegészített fabútorok is szívéjes fogadtatásban részesülnek. Egyszerűen minden, ami csillog és fénylik, kiváló választás!

Kárpitozott fotelek és kanapék

Ha igazi art deco stílusban szeretnéd berendezni a nappalidat, nem hiányozhat belőle egy kárpitozott fotel vagy kanapé. Ha pedig véletlenül olyan darabokra bukkansz, amelyek mintásak vagy fa elemkkel vannak kiegészítve, akkor máris „nyert ügyed van“.

Nem tudod, hogyan kezdj hozzá a nappalid berendezéséhez? Semmi gond, olvasd el a Nappali ötletek cikket, amelyben biztos találsz pár hasznos tippet.

Tudtad, hogy a stílusos kárpitozott szófa tökéletesen illeszkedik az art deco stílushoz? Az elmúlt években egyre több rajongóra talált hazánkban is. És az emberek nemcsak a nappalikban, hanem például a hálószobákban, a gyerekszobákban és a dolgozószobákban is szívesen elhelyezik.

Merész padlók és falak

Bár ezt a témát már felvázoltuk a geometriai minták kapcsán, fontossága miatt nem tudjuk megállni, hogy ne említsük meg külön. Az igazi art deco stílusban berendezett szobában a merész padló és az ugyanilyen merész fal nem hiányozhat. De ne aggódj. A falakat nem kell mozaikokkal vagy tapétával beborítani. Egy falon vagy annak egy részén – például a tévé közelében – simán „kiélheted magad“. Ha pedig padlóról van szó – minél fényesebb, annál jobb. Természetesen merész mintákkal. Nemcsak a fényes mintás csempe, hanem a fapadlóra helyezett, mintás, hosszú szálú szőnyeg is remek választás.

A színek összjátéka

Az art deco stílus előnye, hogy mindenki megtalálhatja benne önmagát. Legalábbis a színek tekintetében. Nemcsak azok számára kínál teret, akik az extravaganciát a maga teljes pompájában keresik, hanem azok számára is, akik az art deco stílust az otthonuk finom feldobására szeretnék használni. Míg az előbbi csoport számára a padló, a falak, a bútorok és a kiegészítők merész vörös, sárga, zöld vagy kék színekhez való párosítását javasoljuk, addig az utóbbiak számára a legideálisabb enteriőrt a krémszínű, barna és fekete színek összjátéka fogja alkotni.

Art Deco stílus - hálószoba

Tipikus art deco kiegészítők

  • Csillárok és állólámpák
  • Tükrök domináns mintás kerettel
  • Napsugarak, állatok és növények motívumaival ellátott kiegészítők
  • Nagy mintás, üveg vagy porcelán vázák
  • Porcelán készletek

Tipp a végére

Végül azt javasoljuk, hogy ne az egész otthonodat rendezd be art deco stílusban. Még akkor is, ha nagyon tetszik ez a stílusirányzat. Az otthonod végeredményben nagyon extravagánsnak mutatkozhat – egyenesen „nehézkesnek“. Sokkal jobban jársz, ha például csak a hálószoba vagy a nappali berendezésénél nyúlsz az art deco stílushoz. Alternatív megoldásként minden szobában elhelyezhetsz néhány kiegészítőt, amelyek ezt a stílust képviselik. Határozottan kellemesebb hangulatot érhetsz el így az egész otthonodban.

Képek: shutterstock.com

Homelook