ABS (akrilnitril-butadién-sztirol)

Az akrilnitril-butadién-sztirol egy hőre lágyuló műszaki műanyagok csoportjába tartozó amorf polimer.

Az akrilnitril, butadién és sztirol monomerek kombinációjával létrehozott heterogén kopolimerek csoportjába tartozik. A felhasznált anyagok arányától függően az ABS különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Az akrilnitril növeli a hő- és kémiai ellenállást, a butadién fokozza a tartósságot és szívósságot, a sztirol pedig javítja a megmunkálhatóságot, csökkenti a költségeket és fényes felületet biztosít.

ABS műanyag-színes fonalak

Jó ütésállósággal, kielégítő szilárdsággal, tartóssággal, fényes felülettel bír. UV stabilizátorok hozzáadása esetén az ABS kültéri használatra is alkalmas. 280 °C hőmérsékletig feldolgozható (magasabb hőmérsékleten bomlani kezd). Sűrűsége 1 045 kg/m3, a termékek 150 °C-ig hőállóak.

Előállítási költsége körülbelül kétszerese a polisztirol előállítási költségének, de a kapott anyag sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Története

Az ABS-t a második világháború idejében fedezték fel, alapját a kaucsuk alternatívájaként használták. Kereskedelmi forgalomban 1950-ben alkalmazták annak érdekében, hogy kihasználják a polisztirol és a sztirol-akrilnitril legjobb tulajdonságait.

ABS műanyag-granulátum

Felhasználás

Felhasználása elég sokrétű, használják például autóiparban, vagy háztartási eszközök, elektronikai eszközök, tokok, számítógép-alkatrészek, fogantyúk, játékok stb. gyártásánál. A bútoriparban elsősorban élek kialakításához használják.

Alkatrészek ABS műanyagból

Az ABS éleket a forgácslapok és egyéb bútorgyártásban használt nagy felületű anyagok oldalfelületeinek befejezésére használják. Manapság valószínűleg gyakrabban alkalmazzák, mint a melamin éleket. Az élek nemcsak jobb megjelenést, de védelmet is nyújtanak, különösen a mechanikai sérülésekkel és a nedvességgel szemben.

Az élek sokféle színben készülnek, a fa dekort is beleértve. Kémiai összetételükben olyan adalékanyagokat tartalmaznak, melyek szilárdságot, tartósságot, rugalmasságot és kopásállóságot garantálnak. A legelterjedtebbek a lapos szélek (vastagságuk leggyakrabban 0,5; 1 és 2 mm), de különböző formákkal is találkozhatunk (ezek általában vastagabbak).

A vékonyabb éleket a kevésbé megterhelt, kisebb görbületi sugarú területekre alkalmazzák. A vastagabb élek jobban igénybe vett helyekre alkalmasak, például elülső felületekre stb. A formázott éleket nagyobb és díszesebb bútoroknál használják. Az ABS éleket általában olvadó ragasztóval rögzítik. A széleket sarokcsiszolóval csiszolják, így minimálisra csökken a sérülések veszélye.

Előnyök
  • újrahasznosítható
  • egészségre ártalmatlan
  • fagyálló
  • hő- és vegyszerálló
  • kisebb ökológia lábnyom, mint a PVC-nél
  • jobb megmunkálhatóság
  • méretstabilitás
Hátrányok
  • korlátozott ellenálló képesség
  • viszonylag magas előállítási költségek
  • gyúlékony, intenzív füstképződés

Képek: shutterstock.com

Homelook