6 tipp, mielőtt begyújtanád a grillsütőt

Végre itt a grillezés és a kerti partik szezonja. Mi mindenre kell gondolni az első grillezés előtt? 6 tippünk segít mindent előkészíteni, hogy később zavartalanul élvezhesd a kint töltött időt.

Ne feledd, hogy többféle típusú grillsütő létezik. Elektromos grillsütő, gázgrill, faszenes grillsütő vagy grillkandalló, minden típusról másképp kell gondoskodni. Az elektromossal nem lesz sok munkád. A gáz és faszenes kerti grillek kicsit igényesebbek. Szóval kezdjünk hozzá!

Tisztítsd meg a grillsütőt

Ha a grillsütő tisztítását az idei évre hagytad, akkor itt az idő nekifogni. Legközelebb azonban javaslom a grillsütőt szezon után kitisztítani és úgy elrakni. Megkönnyíted az első használat előtti előkészületeket és a grill élettartamát is meghosszabítod.

A tisztításhoz használhatsz speciális tisztítószereket vagy profi módon is megtisztíthatod a grillsütődet, mégpedig úgy, hogy felmelegíted a sütőt, majd spatula és kefe segítségével megtisztítod a felületét. A magas hőfok elégeti a zsír- és ételmaradékokat, de még a szenes maradványokat is és a hamut már könnyebben tudod eltávolítani.

Grillsütő

A rozsdamentes rács mosogatógépben is tisztítható. Öntöttvas esetében ezzel ne is próbálkozz, mert az korrodálódni fog. Öntöttvas esetében a legjobb, ha mindig kicsit olajos marad, mivel a zsírtalanítás nagyban csökkentheti a kiegészítő élettartamát, azaz tisztítás után vékonyan kend be olajjal.

TIPP: Az égési sérülések elkerülése érdekében viselj tartós, hőálló kesztyűt tisztításkor.

Ellenőrizd nem hiányzik-e valami

A megtisztított sütőnél ellenőrizd, hogy minden alkatrész a helyén van-e. Húzd meg a csavarokat és nézd meg, hogy nem-e kezd rozsdásodni. Ha valahol rozsdafoltot találsz, csiszold le és kezeld a felületet grillsütők külső felületeire alkalmazható festékkel. Ha a grill kerekekkel is rendelkezik, azokat is ellenőrizd. A vaskerekeknél kicsi az esélye a károsodásnak, a gumiabroncsoknál azonban a hideg, illetve a rágcsálók is közrejátszanak.

Ellenőrizd a gázellátást és az áramellátást

Mielőtt bekapcsolnád a gáz grillsütőt mindig ellenőrizd a gázcsövet. Nincsenek rajta repedések? Ne kockáztass és szerezz be újat. Ha kétségeid vannak szappanos vízzel vagy az erre szakosodott boltokban is kapható habbal ellenőrizheted, hogy nem-e szivárog a gáz. A gázcsövek és a kábelek ugyanis nagyon népszerűek a rágcsálók körében. Ideális esetben ezeket a tartozékokat távolítsd el a szezon végén és tárold száraz, rágcsálóktól elzárt helyen.

Grillsutő-hamburger grillezése

Elektromos sütő esetében ellenőrizd a fűtőtekercset és a dugvillát, hogy nem károsodtak-e meg a tél folyamán. A legtöbb grillsütő rendelkezik rövidzárlat elleni védelemmel, de mindig jobb megelőzni a problémát.

Olajozd be a grillrácsot

A folyamatos karbantartást megkönnyítheted, ha használat előtt mindig beolajozod a rostélyt (akár rozsdamentes acélból, akár öntöttvasból készült). Ezzel megakadályozod, hogy a hús vagy más ételek rátapadjanak a rácsra, így sokkal egyszerűbb lesz a tisztítása. Az öntöttvas rácsnál, ahogy már említettem, ideális, ha rögtön tisztítás után felviszel egy új olajréteget.

Ellenőrizd a tüzelőanyagot

A tavalyi szezonból származó brikett- vagy faszénzsákokat megfelelő helyen tároltad? Még ez sem garancia arra, hogy a tüzelőanyag nem szívta magába a nedvességet. Győződj meg róla, hogy a tüzelőanyagok jól égnek. Nem lenne kellemes, ha a vendégek előtt jönnél rá, hogy egyszerűen be sem gyújtod a grillt.

Grillsütő-Csirkemell grillezése

TIPP: Ha a tavalyi tüzelőanyag nem 100%-os, nem kell azonnal kidobni. Fokozatosan add hozzá az új tüzelőanyaghoz, együtt szépen fognak égni.

Helyezd el a grillsütőt

Ha rendelkezel terasszal, akkor ez lesz a megfelelő hely a grillsütőd számára. Szélárnyékos, sima felületű, stabil és általában fedett. A tető hasznos lehet, ha kerti ülőgarnitúrát is szeretnél elhelyezni a sütő közelében. Természetesen a teraszt is rendbe kell vágni, mielőtt használni kezdenéd. Előző cikkemben megtudhatod, hogyan kell előkészíteni a teraszt a tavaszi szezonra.

TIPP: Hallottál már a grillházikókról? Ezek a házikók lenyűgöznek sokrétű felhasználhatóságukkal és megjelenésükkel. Ideálisak grillezéshez, baráti vagy családi összejövetelek, kártyapartik vagy kvíz és társásjáték partik szervezéséhez.

Ha nincs teraszod, akkor válassz olyan helyet, ahol stabilan fog állni a grillsütő és nem lesz olyan holmi a közelében, ami könnyen begyulladhat. A sütés során keletkezett füstről és természetesen a zsírról se feledkezz meg, nem javaslom közvetlen fal mellett elhelyezni a grillsütőt, illetve a sütő közelébe tenni a textilhuzattal rendelkező kerti bútorokat.

Ha épp új grillsütőt keresel, olvasd el a Testado.hu összehasonlító cikkét, melyben a legjobb grilleket vette szemügyre.

Homelook