6 tipp, mielőtt begyújtanád a grillsütőt

Végre itt a grillezés és a kerti partik szezonja. Mi mindenre kell gondolni az első grillezés előtt? 6 tippünk segít mindent előkészíteni, hogy később zavartalanul élvezhesd a kint töltött időt.

Ne feledd, hogy többféle típusú grillsütő létezik. Minden típusról másképp kell gondoskodni. Az elektromossal nem lesz sok munkád. A gáz és faszenes kerti grillek kicsit igényesebbek. Szóval kezdjünk hozzá!

Tisztítsd meg a grillsütőt

Ha a grillsütő tisztítását az idei évre hagytad, akkor itt az idő nekifogni. A tisztításhoz használhatsz speciális tisztítószereket vagy profi szinten is megtisztíthatod a grillsütődet, mégpedig úgy, hogy melegítsd fel a sütőt, majd spatula és kefe segítségével tisztítsd meg a felületét.

Faszenes grillsütő

A rozsdamentes rács mosogatógépben is tisztítható. Öntöttvas esetében ezzel ne is próbálkozz, mert az korrodálódni fog. Öntöttvas esetében a legjobb, ha mindig kicsit olajos marad, mivel a zsírtalanítás nagyban csökkentheti a kiegészítő élettartamát.

TIPP: Az égési sérülések elkerülése érdekében viselj tartós, hőálló kesztyűt tisztításkor.

Ellenőrizd nem hiányzik-e valami

A megtisztított sütőnél ellenőrizd, hogy minden alkatrész a helyén van-e. Húzd meg a csavarokat és nézd meg, hogy nem-e kezd rozsdásodni. Ha valahol rozsdafoltot találsz, csiszold le és kezeld a felületet grillsütők külső felületeire alkalmazható festékkel.

Ellenőrizd a gázellátást és az áramellátást

Mielőtt bekapcsolnád a gáz grillsütőt mindig ellenőrizd a gázcsövet. Nincsenek rajta repedések? Ne kockáztass és szerezz be újat. Ha kétségeid vannak szappanos vízzel vagy az erre szakosodott boltokban is kapható habbal ellenőrizheted, hogy nem-e szivárog a gáz.

Elektromos sütő esetében ellenőrizd a fűtőtekercset és a dugvillát, hogy nem károsodtak-e meg a tél folyamán. A legtöbb grillsütő rendelkezik rövidzárlat elleni védelemmel, de mindig jobb megelőzni a problémát.

Olajozd be a grillrácsot

A folyamatos karbantartást megkönnyítheted, ha használat előtt mindig beolajozod a rostélyt (akár rozsdamentes acélból, akár öntöttvasból készült). Ezzel megakadályozod, hogy a hús vagy más ételek rátapadjanak a rácsra, így sokkal egyszerűbb lesz a tisztítása.

Grillsütő - grillrács

Ellenőrizd a tüzelőanyagot

A tavalyi szezonból származó brikett- vagy faszénzsákokat megfelelő helyen tároltad? Még ez sem garancia arra, hogy a tüzelőanyag nem szívta magába a nedvességet. Győződj meg róla, hogy a tüzelőanyagok jól égnek. Nem lenne kellemes, ha a vendégek előtt jönnél rá, hogy egyszerűen be sem gyújtod a grillt.

TIPP: Ha a tavalyi tüzelőanyag nem 100%-os, nem kell azonnal kidobni. Fokozatosan add hozzá az új tüzelőanyaghoz, együtt szépen fognak égni.

Helyezd el a grillsütőt

Ha rendelkezel terasszal, akkor ez lesz a megfelelő hely a grillsütőd számára. Szélárnyékos, sima felületű, stabil és általában fedett. A tető hasznos lehet, ha kerti ülőgarnitúrát is szeretnél elhelyezni a sütő közelében. Természetesen a teraszt is rendbe kell vágni, mielőtt használni kezdenéd. Előző cikkemben megtudhatod, hogyan kell előkészíteni a teraszt a tavaszi szezonra.

Ha nincs teraszod, akkor válassz olyan helyet, ahol stabilan fog állni a grillsütő és nem lesz olyan holmi a közelében, ami könnyen begyulladhat.

Homelook