10 tipp a kutyabarát kerthez

A kerítések biztosításától a növények védelméig, itt vannak tanácsaink, hogyan alakíthatsz ki kutyabarát kertet.

A kertek csodálatos, stimuláló terek lehetnek a kutyák számára, de veszélyeket is rejtenek magukban – egyes növények mérgezőek kedvenceinkre, és egyéb veszélyek is fennállnak, a káros vegyi anyagoktól kezdve az éles tárgyakig.

kutyabarát kert-kutya kesztyűvel

Sok mindent tehetsz annak érdekében, hogy harmóniában élj négylábú barátoddal, például nem mérgező növényeket ültethetsz, külön kutyás területeket alakíthatsz ki, így a kertet is biztonságban tarthatod.

Íme 10 tipp kutyabarát kerthez a Dogledesign ajánlásával.

Tedd a kertet ingergazdaggá

Ha különböző útvonalakat alakítasz ki a kertben, például jól körülhatárolt ösvényeket és kijelölt játék- vagy ásóhelyeket, az ösztönzőleg hat majd a kutyádra. A felületek eltérő textúrája serkentőleg hathat a lába alatt, az olyan növények pedig, mint a díszfüvek, táncolnak és ringatóznak, szórakoztatva a kutyát.

kutyabarát kert tele növényekkel

Ültess robusztus növényeket

A féktelen kutyák kárt tehetnek a fiatal vagy a kényes szárú növényekben, ha felássák vagy átgázolnak rajtuk. Kutyabarát kertbe válassz inkább nagyméretű, robusztus növényeket, cserjéket.

Kerüld a mérgező növényeket

Számos kerti növény potenciálisan mérgező a kutyák számára. Ezek közé tartozik akrizantém, nárcisz, szarkaláb, rhododendron félék, hortenzia, puszpáng, borostyán, leander, angyaltrombita, akácfélék, csillagfürt, fagyöngy, aloe vera, babérmeggy, amarilisz, pünkösdi rózsa, angyaltrombita, begónia, ciklámen, gyöngyvirág, jácint, krókusz, aranyeső, liliom, paradicsom zöld növényi részei, repkény, tuja levelei, tulipán és a tiszafa. Ha aggasztó tüneteket észlelsz, és úgy gondolod, hogy kutyád esetleg egy növény valamely részét nyelte le, vidd el kedvenced állatorvoshoz.

Védd növényeidet és gyepedet

A kutyák tönkretehetik a gyepet és a szegélyeket, ezért homok vagy fakéreg felhasználásával alakíts ki egy kijelölt területet a játékhoz vagy ásáshoz. Annak megakadályozására, hogy a kutya átfusson a szegélyeken, alakíts ki ösvényeket rajtuk keresztül vagy hozz létre egyértelműen meghatározott határokat, például egy alacsonyra növő bokorsövényt. Az emelt ágyások is remek lehetőségnek bizonyulnak.

kutyabarát kert emelt ágyás

Ültess kutyabarát növényeket

Akkor is lehet gyönyörű kerted, ha kutyád van – sok növény nem jelent veszélyt a kutyákra. Ezek közé tartozik a kamélia, rózsa, napraforgó, búzavirág, begónia, árvácska, oroszlánszáj, kasvirágés a körömvirág is.

Győződj meg róla, hogy kerted biztonságos

Egyes kutyák átássák a kerítéseket vagy a kerítésen lévő lyukakon keresztül elszöknek, ezért győződj meg róla, hogy a kerítés alapjai biztonságosak. A kutyák meglepően magasra tudnak ugrani, ezért érdemes arra is figyelni, hogy milyen magas a kerítés. A kapukat mindig tartsd csukva, nehogy kimenjen rajta.

Tartsd távol a kutyákat a csigáktól 

Tartsd szemmel kutyádat, és ellenőrizd, hogy nem eszik csigát vagy meztelencsigát. A tüdőféreg fertőzött csigák, meztelencsigák vagy békák fogyasztásával kutyád is megfertőződhet. A tünetek közé tartozik a légzési nehézség, a köhögés, a letargia és a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Tartsd zárva a fészert

A szerszámoskamrában káros vegyi anyagok és éles szerszámok lehetnek – figyelj rá, hogy mindig biztonságosan zárva tartsd.

kutyabarát kert

Kerüld a vegyi anyagok használatát a kutyabarát kertben

Kerüld az olyan vegyi anyagok használatát, amely káros lehet, ha a kutya megeszik egy csigát. Járj utána, hogyan kezelheted a csigákat organikusan. Ne adj adalékanyagokat a csobogókhoz vagy a tavakhoz, mivel nagy valószínűséggel kutyád inni fog belőle.

Biztosítsd a komposztálót

Az ételmaradékot tartalmazó komposztládák vonzóak lehetnek a kutyád számára, és olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amely árthat neki. Egyes élelmiszerek, például az avokádó, a szőlő, a mazsola és a hagyma károsak lehetnek, ezért gondoskodj arról, hogy ezek ne kerülhessenek a komposztálóba.

Hasonló kutyás blog cikkeket olvashatsz az Dogledesign kutyás webshop oldalán.

Képek: shutterstock.com

Homelook